Me ei ”tienata tällä” mutta YLE löysi uuden tavan arvottaa maahanmuutto

Perussuomalaiset julkistivat eilen selvityksen maahanmuuton hinnasta yhteiskunnalle. Kulovalkean tavoin levinnyt tiivistelmä tästä kuuluu seuraavasti: ”Irakista Suomeen muuttaneen aikuisen aiheuttamat kustannukset julkiselle taloudelle ovat 690 000 euroa koko hänen elinkaarensa aikana. Somaliasta muuttaneet kustannukset ovat 950 000 euroa”. Valtiollinen propagandatuutti YLE keksi kuitenkin lennosta uuden tavan arvottaa maahanmuutto: ”Auttamisen arvo”.

Selvityksessä esitetyt luvut kumoavat klassikoksi nousseen ”me tienataan tällä” heiton, joka on täysin toisesta asiayhteydestä kasvanut lentäväksi lauseeksi, joka usein liitetään mm. maahanmuuton hyötyihin ja haittoihin. YLE kritisoi selvitystä siksi, että siinä oltiin otettu huomioon ainoastaan taloudelliset aspektit, eikä abstraktia ”auttamisen arvoa”.

Laskelmassa on otettu huomioon sekä maahantulijan kustannukset, että tämän keskimäärin kirstuun kantama verotuotto. Sosiaali- ja terveysministeriö totesi vuonna 2017, ettei tarkkojen lukujen antaminen ole mahdollista. Ministeriön selvityksen kirjoittanut Jere Päivinen kertoo YLE:lle, ettei ole tutustunut eilen julkaistuun selvitykseen, josta tarkat luvut löytyvät, mutta toteaa laskelmissa käytetyn elinkaariselvityksen edellyttävän ”paljon oletuksia tulevaisuudesta”.

Laajin koskaan, silti vajavainen tutkimus

Tutkimuksen tehnyt Suomen perustan tutkija Samuli Salminen kertoo nyt julkaistun tutkimuksen olevan laajin koskaan Euroopassa tehty tutkimus humanitaaristen maahanmuuttajien lopullisesta, koko eliniän, karttuvasta saldosta veronmaksajille. Tutkija huomauttaa Suomen uutisten artikkelissa tutkimuksen olevan tietyiltä osin vajavainen, sillä kaikkea tietoa ei yksinkertaisesti ole saatavilla.

– Somaliassa ja Irakissa syntyville, tutkimuksessa esitettävästä keskimäärin miljoonan euron laskusta per maahanmuuttaja jää pois eräitä menoja, jotka eivät löydy rekistereistä. Tällaisia menoja ovat esimerkiksi tulkkaus, vanhuusiän julkisten palveluiden asiakasmaksut, kotouttamismenot ja muut maahanmuuttoon liittyvät valtion ja kuntien määrärahat, Salminen toteaa ja jatkaa…

– Lisäksi voitaisiin huomioida eräät epäsuorat vaikutukset, kuten väkivaltarikosten uhrien menetetyt tulot, kuntoutus ja niin edelleen. Siten todelliset keskimääräiset elinkaarivaikutukset ovat vieläkin negatiivisempia kuin tutkimuksessa esitetään.

Lähde: YLE, SU

 

 

10 thoughts on “Me ei ”tienata tällä” mutta YLE löysi uuden tavan arvottaa maahanmuutto

 • 19.3.2019 at 11:28
  Permalink

  Auttakaa toki, mutta omilla rahoillanne! Juuripa niillä nettotuloilla, joita jää työssä raatamisesta verojen jälkeen.

  Reply
  • 20.3.2019 at 02:39
   Permalink

   Niillä tuli autettua kymmenkunta vuotta. Nyt se on kertakaikkiaan loppu. Varmaan nekin rahat menivät Unicefin johtajiston dokaussessioon, tai lepardipäällikön Audiin. Köyhät saivat luodista korkeintaan. Harmittaa.

   Reply
  • 20.3.2019 at 02:51
   Permalink

   Harvinaisen fiksu jätkä. Kahvi, suklaa ja kebab on rotu, mutta peruna on endeeminen.

   Reply
  • 20.3.2019 at 04:26
   Permalink

   Olen ollut jo huolissani, mutta onneksi olen kunnon rasisti en mitään mainituista paskoista suuhuni kaita. En ole yli kahteenkymmeneen vuoteen.

   Reply
 • 19.3.2019 at 13:23
  Permalink

  Auttamisen arvoa voidaan hyvinkin mitata. Katsotaan millaisiin parannuksiin auttaminen on johtanut. Tutkitaan kuinka paljon paremmin autettava pystyy selviytymään jne. Jos ei ole tapahtunut kehitystä, ei ole autettukaan.

  Kehitysmaa-apu on olevinaan auttamista, mutta se on aika vähän auttamista, koska se ei ole juuri johtanut parempaan, ehkä osin jopa huonompaan suuntaan.

  Turvapaikanhaku on tehty loisimistarkoituksessa melkein poikkeuksetta, joten turvan saaminen ei ole arvo siinä laskelmassa. Kun tulijat pääsääntöisesti elävät alusta loppuun toisten kustannuksella, ei voida sanoa, että turvapaikan tai oleskeluluvan myöntäminen olisi kovinkaan useissa tapauksissa auttamista.

  Sen sijaan kanta-asukkaiden elinympäristöä on heikennetty, heidän rahojaan on hukattu täysin toimimattomaan lumeauttamiseen ja kansakunta sen kuin velkaantuu. Tämä on sitä hintaa, joka maksetaan suvakkilan ideologiasta, ei auttamisesta.

  Reply
 • 19.3.2019 at 15:56
  Permalink

  ”auttamisen arvoa” No, eiköhän sen ”Auttamisen arvo” ole nimenomaisesti se mitä tuo koko hulluus nimeltä nk. ”pakolaispolitiikka” ja ”maahanmuutto” maksaa euroissa, jotka persut suuntaa antavasti selvittivät ja jonka laski myös osaltaan Pauli Vahtera, joka on ent. Helsingin kaupunginvaltuuston perussuomalaisten valtuuston jäsen.

  Sitä päivää saa odottaa, että YLE:ltä loppuvat selitykset ja perustelut kesken, sillä kuten se aivan itsekin on Suomen kansan elätti ovat myös matut Suomen työtätekevän kansan elättejä niin, etteivät nuo kumpainenkaan koskaan eikä milloinkaan tule tuottamaan yhtään mitään sellaista, joka saisi eteensä plus -merkin. Ei edes yhtä senttiä!

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.