Aiheuttiko eko-teknologia Etiopian lentoturman?

Lokakuussa 2018 Indonesiassa pudonnut Boeing 737-M8 vei mukanaan jokaisen kyydissä olleen, yhteensä 189 ihmistä hautaan. Vaikka julkisuuteen ei ole kerrottu onnettomuuden lopullista syytä, theaircurrent.com kertoo Boeing-lentokonevalmistajan tunnustaneen yhdeksi turman aiheuttajaksi uuden, polttoainetta säästävän MCAS-järjestelmän.

Järjestelmää ei sivuston tietojen mukaan mainita Boeing 737 käyttöohjeessa ja sen kerrotaan merkittävästi vaikuttavan polttoaineenkulutuksen lisäksi koneen käyttäytymiseen. Sivuston mukaan Etiopian ja Indonesian turmissa on käytetyn lentokoneen itsensä lisäksi hyvin paljon samankaltaisuuksia ja siksi on syytä epäillä, onko myöskin Etiopian lentoturman taustalla samainen MCAS.

MCAS:n käynnistyessä lentokoneen keulan kerrotaan nousevan ylöspäin. Tämä taas saattaa auheuttaa merkittävää epävakautta koneeseen. Tätä tasapainottamaan Boeing kehitti MCAS:ia niin, että järjestelmä laskee koneen keulaa automaattisesti, aste asteelta.

Indonesian lennolla rikkinäisen sensorin kerrotaan aiheuttaneen järjestelmän käynnistymisen ja koska MCAS on suunniteltu niin, ettei lentäjät tiedä sen käynnistymisestä, eivät lentäjät voineet sitä ymmärtää sammuttaakaan. Järjestelmä laski koneen keulaa uudestaan ja uudestaan, kunnes se putosi Jaavanmereen.

Etiopian turmatutkinnan on arvioitu valmistuvan kuukauden sisällä ja nähtäväksi jää, kerrotaanko MCAS-järjestelmän mahdollisesta osallisuudesta tuolloin.

Lähde: SN, theaircurrent.com

 

 

6 thoughts on “Aiheuttiko eko-teknologia Etiopian lentoturman?

 • 19.3.2019 at 12:32
  Permalink

  Ilmastoalarmistit ovat terroristeja. Tällä kertaa kuoli 189 ihmistä vaarallisen vihreän valheen syytä.
  Eivät tietenkään viitsineet testata järjestelmän toimivuutta miehittämättömällä lentsikalla kun paperilla näytti niin hyvältä. No se logiikka pätee meilläkin sekä valtion johtamiseen että yritysten johtamiseen ja mekin upotaan syvyyksiin.

  Reply
  • 20.3.2019 at 02:25
   Permalink

   Jälkeenpäin on helppo sanoa, että olisivat rikkoneet sensorin ja kokeilleet. Jatkossa kokeilevat, siksi nämä tutkitaan ja määräykset muutetaan. Ei Boeing huvikseen vahingoita yhtiötään. Polttoainetta luultavasti säästetään rahan, ei ympäristön takia. Ilmasto on tietysti imago-ongelma, ellei siitä vouhoteta julkisuudessa.

   Reply
 • 19.3.2019 at 16:07
  Permalink

  Totta kai käytettiin. Vihreä politiikka ja sen syvin ideologia lähtee nimenomaisesti siitä, että kuta enemmän ihmisiä kuolee ja mitä vähemmän heitä on, sitä parempi se on maapallolle ja sen luonnolle.
  Eli ihminen itse tulee vasta toissijaisena arvona ja nk. ”luonnolla” eläimineen on ”etuajo-oikeus kohdattaessa”!

  Vihreiden hulluus on täyttä, sillä Suomi ja suomalaiset kuulemma kuluttavat 3,8 maapalloa! Suomessa syntyvyyden kuihtuminen on kannattatettavaa ja päinvastoin rohkaisu lasten hankintaan on vahingollista ”natsismia”.
  Mutta samalla vihreät idiootit eivät pukahda mitään Afrikan väestöräjähdyksestä, saatika siitä että Suomeen ja Eurooppaan pitäisi rahdata islamilaisista maista muslimit ja Afrikasta afrikkalaiset tekemään sitä ainoaa, mitä he suostuvat tekemään eli NAIMAAN kymmentä akkaa, joka vähimmäisvaatimus perhekoossa lapsiluvun noustessa näin ”kestävälle kehitykselle” n. 30 räkänokkaan (varovainen arvio), jotka eivät elä ”Herran Armolla”, vaan suomalaisten valkoisten miesten ja naisten känsäisillä kourilla sekä ahavoituneilla kasvoilla näyttäen 30-vuotiaana jo 5-kymmpisiltä, koska kanta -suomalaisten ”eläkeikä” on ”työelämän parannuksilla” nostettu 80-vuoteen ja wanhemmaksikin saa jatkaa, jos vain T-Fordi vielä vivusta pyörittämällä käynistyy tai Itävallan alpeilta löytyneen ”Öztcin” eli ”jäämiehen” näköinen vain selviytyy hengissä sananmukaisesta ”kaupunkiviidakosta”, jossa ”vieraslajit” ovat vallanneet itselleen suvereenisti ja näin saalistavat lakkaamatta kuin Leijonat Serengetin savannilla ohi käyskentelevien Gnu -antilooppien laumoja nuoleskellen suutaan ensin veden herahtaessa suupielille ja vähän myöhemmin veren.

  Reply
 • 19.3.2019 at 22:04
  Permalink

  Säästöillä rikkaaksi.

  Boeingin lähes ilman polttoainetta kulkevalle koneelle kävi kuin mustalaisen hevoselle, kun sitä opetettiin elämään ilman ruokaa: juuri, kun se oli oppimaisillaan, hevonen kuoli.

  Hevosen raato kyllä myytiin markkinoilla pala palalta korkeimpaan hintaan ja ostajat eivät koskaan tulleet tietämään hevosen kuolinsyytä.

  Reply
 • 20.3.2019 at 16:03
  Permalink

  Uutinen on puppua. MCAS systeemi on turvallisuusautomatiikka, jonka pitäisi estää koneen sakkaaminen. Sakkaaminen tarkoitta tilannetta, jossa ilmavirtaus siivessä muuttuu liian suuren kohtauskulman johdosta pyörteiseksi ja nostovoima loppuu. 737 M8 moottorien maksimi työntövoima on 12 tonnia ja koneen lehtoonlähtöpaino voi olla 86 tonnia, joten siipi pitää koneen ilmassa. Jos siiven nostovoima loppuu liian suuren kohtauskulman (nokka liian ylös) johdosta, kone putoaa kuin kivi.
  Ilmeinen vika on ollut anturissa tai sen asennuksessa. Kone sakkasi ja putosi. Kun siiven nostovoima loppuu, nokka painuu. Silloin ei ole muuta tehtävissä kuin lisätä tehoja ja odottaa mitä tapahtuu. Kun nousussa korkeutta on vähän konetta ei enää ehdi oikaisemaan.
  Älytöntä, että kommentoijat vielä lisäävät uutiseen omaa puppuaan.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.