EU-budjetti saatiin valmiiksi – Britit mukana myös 2020, Turkki saa yhä rahaa unionilta…

Euroopan unioni on saanut sorvattua ensi vuoden budjettins kasaan. Vuonna 2020 rahaa palaa yhteensä 153,6 miljardia euroa, mutta maksajia saattaa unionin suunnitelmissa olla yksi liikaa. Budjetti nimittäin on tehty sen oletuksen mukaan, että Iso Britannia kuuluu Euroopan unioniin myöskin ensi vuonna.

Suurin yksittäinen viipale mainitusta 153,6 miljardin kakusta menee kohdan ”älykäs ja inklusiivinen kasvu” alle, johon on merkitty 72,3 miljardia euroa sekä ”kilpailukyky kasvun ja työpaikkojen vuoksi”, 22,3 miljardia euroa. Nämä kaksi kasvuun ja kehitykseen kohdistuvaa kohtaa pitävät sisällään mm. tieteeseen ja innovaatioihin keskittyneen ”Horizon”-ohjelman 13,5 miljardia euroa ja vaihto-oppilasohjelma ”Erasmuksen” 2,9 miljardia euroa, sekä tietenkin EU:n maksamat yritystuet.

Suoraan siirtolaiskysymyksen hoitamiseen on budjetoitu ”vain” noin 950 miljoonaa euroa, joten myöskin tulevaisuudessa EU:n olemattoman ulkorajavalvonnan maksumiehiksi joutunee unionin jäsenvaltiot. Yksin Suomessa maahantulijoiden aiheuttamien kustannusten on arvioitu olevan vuositasollakin miljardiluokkaa. Erikseen lienee mainitsemisen arvoista, että tuo 950 miljoonaa euroa pitää sisällään myöskin EU:n turvallisuusviranomaisten, kuten Europolin rahoituksen.

Kuten sanottua, budjetti on tehty sillä oletuksella, ettei Iso Britannia saa EU-eroaan, tuttavallisemmin ”brexitiä” valmiiksi ensi vuodenkaan aikana. Brexit on lykkääntynyt ja lykkääntynyt lukemattomia kertoja ja tällä kertaa EU heltyi antamaan brexitin läpi ajamiselle jatkoaikaa aina 31 tammikuuta 2020 saakka. Mitä tapahtuu unionin budjetille, jos brexit kaikista ennakko-oletuksista huolimatta menee läpi ja saarivaltio lähtee EU:sta? Nähtäväksi jää…

Uudessa budjetissa myöskin Turkille EU-jäsenyyden valmistelemiseksi annettavaa rahoitusta leikataan entisestään. Viime vuonna kyseistä rahapottia leikattiin reilulla 140 miljoonalla eurolla ja tällä kertaa vielä 85 miljoonaa euroa. Syyksi ilmoitetaan Turkin erkaantuminen unionin arvoista. Vuosille 2007-2020 oli Turkin jäsenyyskuntoon saamiseksi budjetoitu noin yhdeksän miljardia. Ylimääräinen rahareikä kehitettiin EU:lle siirtolaistulvan alkaessa ja yksin Turkin pakolaisasioiden hoitoon on palanut jo useampia miljardeja euroja. (Toimituksen huomio: Parhaista yrityksistä huolimatta, tarkkaa summaa ei saatu selville, mutta summa liikkunee jossakin kolmen ja kymmenen miljardin välissä).

Lähde: EU, EU2, VOX, DS

 

 

3 thoughts on “EU-budjetti saatiin valmiiksi – Britit mukana myös 2020, Turkki saa yhä rahaa unionilta…

 • 19.11.2019 at 16:49
  Permalink

  Tulipa tehtyä perkeleen hyvät kaupat!!!

  Reply
 • 20.11.2019 at 05:13
  Permalink

  Tämä todistaa ettei EU:n ”ytimessä” ole juurikaan enää järkeä. Kunhan eliitti saa omansa, muu tätä älytöntä puuhastelua veronmaksajien rahoilla.Toivon että tuo käärmeenpesä tuhotuu ja varsin pian.

  Reply
 • 21.11.2019 at 19:37
  Permalink

  Silti läspyjä virtaa Turkista Kreikan kautta Eurooppaan.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.