Orpo ylimääräiseen EU-kokoukseen jutustelemaan talous- ja rahaliiton syventämisestä

Euroryhmä jatkaa maanantaina 19. marraskuuta Brysselissä keskustelua EU:n talous- ja rahaliiton (EMU) syventämisestä. Suomea edustaa ylimääräisessä kokouksessa valtiovarainministeri Petteri Orpo. Kokous tulee kuin tilauksesta, sillä viimeksi eilen eduskunnassa keskusteltiin kansanäänestyksestä EU:ssa pysymisestä, Paavo Väyrysen jätettyä ”Fixit”-lakialoitteen.

Pankkiunioni nousee esille, kun ministerit keskustelevat siitä, miten arvioidaan pankkisektorin riskien vähentymistä eri jäsenmaissa. Suomen mielestä indikaattoreita pitää olla mahdollisimman paljon, jotta pystytään arvioimaan, ovatko riskit vähentyneet riittävästi. Mitä nopeammin riskit tasoittuvat eri jäsenmaissa, sitä nopeammin voidaan edetä myös riskien jakamisessa.

Euroryhmä keskustelee myös maksuvalmiusrahoituksesta pankkien kriisinratkaisussa. Suomi katsoo, että maksuvalmiusrahoitus pitää turvata nykyisin välinein eikä uusia takausjärjestelyjä tarvita.

Väyrynen jätti ”Fixit”-lakialoitteen

Kansanedustaja Paavo Väyrynen jätti lakialoitteen Suomen EU- ja rahaliittojäsenyydestä. Aloitteesta käytiin eilen keskustelua eduskunnassa ja samaan rintamaan Väyrynen oli saanut ainakin perussuomalaiset. Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen tarttui puheenvuorossaan nimenomaan talouteen ja korosti, ettei EU/EMU-jäsenyys ole elinehto positiiviselle talouskehitykselle.

– Eurooppalainen vertailu on kuitenkin osoittanut, ettei maan talouskasvu ole riippuvainen euroalueeseen kuulumisesta. Tästä esimerkkinä voidaan mainita omaan valuuttaan nojaavan Ruotsin talous, joka on kasvanut talous- ja finanssikriisin jälkeen monia euromaita enemmän, Immonen totesi ja jatkoi:

– Euromaiden talouksien rakenteelliset erot ovat kasvaneet euroalueen aikana myös tuottavuudessa ja kilpailukyvyssä. Euro ei ole kaventanut vaan kasvattanut jäsenmaiden välisiä eroja, joita on jouduttu paikkaamaan tukipolitiikalla, tulonsiirrolla ja yhteisillä veloilla. Euroalue vetää myös Suomea yhä enemmän kurjistumisen kierteeseen, sillä maaltamme puuttuu oman rahapolitiikan tarjoama jousto negatiivisen talouskehityksen oloissa.

Euroopan vakausmekanismi on yhä tapetilla

Ministerit jatkavat ylimääräisessä kokouksessaan keskustelua mm. Euroopan vakausmekanismin (EVM) kehittämisestä. Esillä on yhteisen kriisinratkaisurahaston varautumisjärjestelyn mahdollinen aikaistaminen, EVM:n ja EU:n komission yhteistyö sekä velkakestävyys ja velkajärjestelyt. Viimeaikoina on esitetty useita talouden suhteen skeptisiä tulkintoja ja uuden kriisin odotetaan olevan jo aivan nurkan takana.

Lisäksi euroryhmä keskustelee instrumenteista vakauden ja lähentymisen lisäämiseksi. Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi Euroopan investointien vakautusjärjestelyä, euroalueen budjettia tai työttömyysvakuutusrahastoa. Suomi katsoo, ettei euroalueelle tarvita uusia makrotaloudellisia vakautusjärjestelyjä suhdanteiden tasaamiseksi.

Euroryhmä keskustelee EMUn kehittämisestä laajennetussa kokoonpanossa, johon kuuluvat kaikki muut EU-maat paitsi Britannia. Eurohuippukokouksen on määrä linjata etenemistä joulukuussa.

Lähde: Valtiovarainministeriö, SU

6 thoughts on “Orpo ylimääräiseen EU-kokoukseen jutustelemaan talous- ja rahaliiton syventämisestä

 • 17.11.2018 at 10:01
  Permalink

  PettUri Urpo – EU-diktatuurin nöyräselkäinen palvelija – Kalergi-suunnitelman mukaista eurooppalaisten valkoista kansanmurhaa edistävä kantasuomalaisten vihollinen kuten muutkin Brysselin lihapatojen tuoksusta huumaantuneet kansanpetturit.

  Reply
 • 17.11.2018 at 12:16
  Permalink

  Eu:n kokous on syvää kansan halveksuntaa. Jokaisessa jäsenmaassa kansan enemmistö vastustaa yhteen keskushallintoon pyrkivää politiikkaa, yhteista valtionvarainministeriötä ja haittamaahanmuuttoa. Ainoastaan pankkiirit suuryritykset, vihervasemmisto ja punaporvarit sekä heidän äänestäjnsä kannattavat yhtä keskushallintoa, yhtä valuuttaa sekä yhtä valtiollista pakkouskontoa.
  Euroopan toivo on visegrad-maat jotka ajavat konservatiivisia kristillisiä perusarvoja, mutta on myös voimakkaampi toivo. Kun Yhdysvallat saa kaadettua Deep Staten niin seuraavaksi on YK:n ja Eu:n kaatamisen vuoro.
  Maailma palautetaan itsenäisten kansallsivaltioiden ja kansallisten valuuttojen aikaan ilman dominoivia maailmanpankkeja.
  Myös Orpo, Soini, Sipilä ja kaikki muut mädätyksessä mukana olleet poliitikot laidasta laitaan tulevat saamaan pitkät vankeus tuomiot.

  Reply
 • 17.11.2018 at 16:42
  Permalink

  Yksi on ainakin varmaa. Petteri Orvosta ei Brysselin paskaviemärit kuormitu tippaakaan tai sittenn korkeintaan sen ”tipan”. Nimittäin tämä ”suuri suomalainen” ei ”paskalle taivu”, syystä jonka jokainen suomalainen tietää!

  Todennäköisesti eurooppalaisten ”hirsipuu leikin” ohella jampat vaihtelevat kenkiään keskenään, ettei Jean-Clauden tarvitse hissuttaa heti ensimmäistä (kokouksen) viinilasillista.
  Tietääkä pojat! Siinä laitetaan kellokin istumaan, sillä ”kenkä leikissä” menee niin kauan, että jok’ikinen takaraja ylittyisi, jos pelattaisiin reilua peliä. Mutta sitähän ei pelata, sillä muutenhan EU:lta menee ”arvot” aivan sekaisin. Se, että omat ja varastetut menevät sekaisin. Siihen ei tule puuttua!

  Reply
 • 17.11.2018 at 20:35
  Permalink

  ”…Sitten, televisiokameroiden valmistautuessa siirtymään väkijoukosta Capitolin ulkopuolella puhujankorokkeeseen ylähuoneessa, jossa presidentti puhuisi, kranaatti – vaikkakaan kukaan ei käsittänyt, että sellainen oli kyseessä – räjähti noin 200 jaardia luoteeseen rakennuksesta. Televisionkatsojat kuulivat räjähdyksen, mutta eivät voineet nähdä mitään muuta kuin epäselvän pölähdyksen harmaata savua leijumassa Capitolin yläpuolella.

  Seuraavien muutaman sekunnin ajan vallitsi yleinen hämmennys. Sotilaat kaasunaamareissaan kiirehtivät yhteen suuntaan vakaailmeisten salaisen poliisin miesten juostessa aseet esillä toiseen suuntaan. Television kommentaattori ilmoitti henki salpautuneena, että joku oli räjäyttänyt pommin yhdellä Capitolin parkkipaikoista.

  Hän soperteli vähän alle minuutin ajan spekuloiden kuka olisi voinut tehdä sen, kuinka he onnistuivat saamaan pommin turvajoukkojen ohi, kuinka monia henkilöitä oli loukkaantunut räjähdyksessä ja niin edelleen. Sitten tuli toinen kranaatti.

  Tämä räjähti kovalla äänellä ja välähdyksellä noin 50 jaardin päässä televisiokamerasta. Se oli lähes täysosuma erääseen ryhmään sotilaita, joka miehitti konekivääriä hiekkasäkkiläjän takana Capitolin itäisellä parkkipaikalla.

  ”Se on meidän kranaatinheittimemme!”, minä huusin. Sen on täytynyt myös paljastua samaan aikaan jokaiselle miehelle, jolla vain on sotilaskokemusta, joka katsoi tapahtumaa, että kranaatinheitin oli vastuussa näistä kahdesta räjähdyksestä.

  Kranaatinheittimet ovat mainioita pikkuaseita, varsinkin sissisodankäyntiin. Ne pudottavat tappavia ammuksiaan hiljaa ja lähes pystysuoraan kohteeseensa. Niillä voidaan ampua täydellisestä suojasta eivätkä henkilöt kohdealueella osaa sanoa mistä suunnasta kranaatit tulevat.”

  Reply
 • 18.11.2018 at 04:26
  Permalink

  Nyt on menossa EU:ssa kulissien takana kovia ”neuvotteluja”, vielä kun nuo wanhat ovat jotenkin vallan kahvassa. Eli liittovaltiota ajetaan kuin käärmettä pyssyyn ja elintasopakolaisten jakaminen pakolla jäsen maihin.

  Reply
 • 20.11.2018 at 09:50
  Permalink

  Tavalliset suomalaiset on peloteltu uskomaan Euroon.
  Ei ole paluuta Markkaan, koska KOROT!
  Maksellaan sitten miljardeja kansainväliselle pankkimafialle!

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.