Latvialaisfirma maksoi työntekijöilleen ennätyksellisen alhaista palkkaa Turussa

BM Turku Oy:n tehtaalla Paraisilla on Rakennusliiton selvitysten mukaan paljastunut toistaiseksi tämän vuosikymmenen alin palkka ja samalla suurin alipalkkaus. Kun maan johto keskustelee saatavuusharkinnan poistamisesta, maksoi latvialainen Katana Serviss-niminen yritys työntekijöilleen Suomessa 2,90 euron tuntipalkkaa. 

Saatavuusharkinnan puolustajat ovat esittäneet yhtenä argumenttinaan sen, että ulkomailta Suomeen ilman rajoituksia virtaava työvoima polkisi palkkoja ja veisi työpaikkoja muutenkin puolisen miljoonaa työtöntä omaavasta Suomen maasta. Poistoa ajavat kansanedustajat ja Elinkeinoelämän keskusliitto pitävät tätä höpö-puheena ja perustelevat kantaansa mm. työehtosopimuksilla.

Mainittu Katana Serviss on kuitenkin ilmoittanut Rakennusliitolle, ettei se aio noudattaa voimassa olevaa työehtosopimusta. Liitto asetti yrityksen saartoon ja kertoo, että kuvio on jo aiemmin tullut tutuksi.

”Ulkomailta lähetetyille työntekijöille maksettava alipalkka on sääntö eikä poikkeus. Yleensä tarkastuksissa esiin tulleet alipalkat ovat kuitenkin olleet jonkin verran korkeampia. Töitä rakennus- ja rakennustuotealalla ketjutetaan erilaisten työvoimaa vuokraavien yritysten kautta. Kun ketjun viimeinen lenkki on ulkomaille rekisteröity yritys omalla ulkomaisella työvoimallaan, palkan, verojen ja sosiaalivakuutusmaksujen maksaminen on käytännössä mitä sattuu”, Rakennusliitto kertoo artikkelissaan.

Lähde: Rakennusliitto

 

5 thoughts on “Latvialaisfirma maksoi työntekijöilleen ennätyksellisen alhaista palkkaa Turussa

 • 17.11.2018 at 11:23
  Permalink

  Tuo ilmoitettu palkka on vain osa työntekijän saamasta korvauksesta. Rakennusliitto tahallaan laskee palkaksi vain osan työntekijän saamasta kokonaispalkasta. Pois jätetään esimerkiksi:
  — Päivärahat
  — Kilometrikorvaukset
  — Pimeästi maksettu palkka
  — Ravintoetu
  — Majoitusetu
  — Ynnä muut eri nimikkeillä maksetut palkan osat

  Reply
  • 17.11.2018 at 12:52
   Permalink

   Samaa tapahtuu teollisuudessa.
   Useista syistä johtuen vastustan myös työperäistä maahanmuuttoa haittamaahanmuuton ohella. Fiilunkifirmat aiheuttavat pahaa jälkeä yhteiskunnalisesti. Kantiksilta menee työt ja samalla asuminen kallistuu.Tahallisesti aiheutettu syrjäyttäminen tekee elämän olemassaolon taisteluksi.
   Omalla kotipakkakunnallani teollisuuden kunnossapitoa harjoittava yritys majoittaa puolalaisia duunareita kalliisiin Forenomin omistamiin asuntoihin. Äijiä tarhataan 5-6 samaan asuntoon. Kolmioista rahastetaan about 3000 e/kk vuokria. Nämä kovat vuokrahinnat nostavat automaattisesti kaikkien muidenkin asuntojen vuokria. Köyhillä ei ole varaa maksaa kalliita vuokria ja kaupungin omistamat vuokra-asunnot menevät turvapaikanhakijoille, koska kaupunki saa valtiolta avustusta pakolaisten hyysäyksestä ensimmäiset kolmisen vuotta. Suomalaisille asunnon hakijoille jää vain luu käteen.

   Ainakin VVO ja Sato ovat myyneet runsain mitoin kokonaisia taloja vapaille markkinoille ja silloin Forenomin kaltaiset majoitus yritykset pääsivät kiinni majoitusbisnekseen.

   Reply
 • 17.11.2018 at 16:34
  Permalink

  EK:n runkkurinki on ollut ”kovilla”!

  Reply
 • 18.11.2018 at 04:18
  Permalink

  heh heh, minua vain naurataa nämä esimerkki jutut orjatyövoiman käytöstä. Esimerkiksi rakennusalalla saamme siivota näiden ”ammatti porukoiden” jälkiä muutamien vuosien jälkeen urakalla. Ja vastuunkantajia ei takuulla löydy, joten valtiota huudetaan apuun.

  Reply
 • 18.11.2018 at 10:12
  Permalink

  Siellä vaan sovellettiin kikyä.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.