Hallitukselta rahaa ylivelkaantuneiden auttamiseen – Nuija putoaa nopeammin, anteeksi ei vieläkään saa mitään

Hallitus on ilmoittanut tehostavansa ylivelkaantumisen hoitamista panostamalla vuoden 2019 talousarvioesityksessä lisärahoitusta talous- ja velkaneuvontaan, ulosotossa tehtävään velallisten neuvontaan ja tuomioistuinkäsittelyjen nopeuttamiseen. Vuonna 2017 ulosotossa oli lähes 560 000 suomalaista. Määrä on yli tuplaantunut vuoden 2008 jälkeen.

– Pidän erittäin tärkeänä, että pyrimme samanaikaisesti ehkäisemään ylivelkaantumista sekä parantamaan jo velkaantuneiden asemaa. Lainsäädäntömuutosten lisäksi kohdistamme lisäresursseja ylivelkaantuneiden auttamiseen, toteaa oikeusministeri Antti Häkkänen ja jatkaa…

– Talous- ja velkaneuvonnan resursseja lisätään kolmella miljoonalla eurolla kuluvan vuoden tasoon nähden. Tällä turvataan palvelun alueellinen saatavuus ja lisätään yhteistyötä velkaongelmien ennaltaehkäisemiseksi. Myös talous- ja velkaneuvonnan sähköisen asioinnin palvelua kehitetään.

Talous- ja velkaneuvonnassa tulee työskentelemään 175 henkilöä, jotka sijoitetaan kaikkiin 23 oikeusaputoimistoon. Talous- ja velkaneuvonnan tehtävät siirtyvät oikeusaputoimistoihin vuoden 2019 alussa. Lisäväkeä tarvitaan, sillä ulosotossa on enemmän väkeä kuin 90-luvun laman kurjimpina vuosina, eikä kehitykselle näy loppua.

– Ylivelkaantuneiden aseman parantamiseksi tuomioistuimille osoitetaan 2 miljoonan euron lisämääräraha velkomusasioiden joutuisaan käsittelyyn. Ulosottolaitokselle lisätään miljoona euroa velallisten neuvonnan tehostamiseen. Näillä lisäyksillä voidaan kohdistaa tuomioistuinkäsittelyyn ja ylivelkaantuneiden neuvontaan yhteensä 50 henkilötyövuotta. Mitä useampi saa ensimmäistä kertaa ulosottoon joutuessa apua, ja saa hoidettua asiansa kuntoon, sitä enemmän vältetään ulosoton asiakkuuden kierrettä. Uusilla resursseilla luodaan asiantuntijaverkosto neuvontaan ulosottolaitokseen, ministeri Häkkänen. Häkkänen selvittää.

Toistaiseksi hallitus ei ole puuttunut esimerkiksi kohtuuttomiin perintäkuluihin, jotka hyvinkin usein nousevat moninkertaisiksi alkuperäiseen velkaan nähden. Vähävaraisia suomalaisia on joutunut ulosottokierteeseen käytännössä melkoisen mitättömistäkin summista, kuten terveyskeskusmaksuista (a’ n. 10-20e) ja vuokrien tai sähkölaskujen muistutusmaksuista (a’ n.5e).

Lähde: Oikeusministeriö

Aiheeseen liittyvää:

6 thoughts on “Hallitukselta rahaa ylivelkaantuneiden auttamiseen – Nuija putoaa nopeammin, anteeksi ei vieläkään saa mitään

 • 3.9.2018 at 10:23
  Permalink

  Sehän on suurin ongelma, että pikavippejä ilman takuita mainostetaan laajasti. Älykäskin mutta liian toiveikas menee vipuun ja ottaa pikavippiä velkaongelmaansa. Kierre on valmis, kun vipin joutuu maksamaan kaksikertaisena korkokiskurille. Tässäkään faktat eivät kokoomuksen hallitusherroja kiinnosta.

  Eipä EU ottanut oppia Gaddafiltakaan, jonka systeemi lainasi kansalaisille rahaa 0 korolla ja perheen perustamiseen sai kymmeniä tuhansia eoroja. Gaddaf piti tappaa huonona mallina markkinataloudelle, jonka salasana on kapitalisti.

  Reply
 • 3.9.2018 at 10:23
  Permalink

  Onneks velat vanhenee ja yhteiskunta pitää siihen asti huolta…Perintätoimistokin laittoi kirjeen jossa riittäis 2000e 10000 euron sijasta eli 80% alennusta mut milläs maksat ja kesäkuussa vanhaks jolloin voisi ajatellä palkkatyötä aikaisintaan!

  Reply
 • 3.9.2018 at 11:53
  Permalink

  Perintäyhtiöt myyskentelevät velallisten pitkäaikaisia ulosottovelkoja toinen toisilleen ja näin velka saadaan aina uutena vireille. Velka ei siis pääse vanhenemaan. Vasta kuolema vapauttaa ulosottovelasta.

  Reply
  • 3.9.2018 at 13:36
   Permalink

   Usein vieläpä pikavippi-koronkiskontayhtiön ja perintä-koronkiskontayhtiön omistajat ovat samoja veroparatiiseissa piileskelijöitä…

   Reply
 • 3.9.2018 at 13:01
  Permalink

  Hallituksen apu ylivelkaantuneille on ”nopeammat perintotoimet”.

  Voi käydä niin että ihminen putoaa ihan pelkkästään sattuman johdosta sellaiseen tilaan että talous menee kuralle. Usein siitä vielä noustaa mutta toinen pudostus pistää jo mielenkin matalaksi.

  Todella usein kuitenkin syynä ovat ihmisen omat mielihalut ja tahto. Tahdotaan sitä ja tätä vaikka sitä ei oikeasti tarvita. Miksi toimeentulotuella asuvalla pitää olla kallis älypuhelin vaikka keskinopeuksisia tietokoneita saa tuttavapiiristä asioiden hoitamiseen. Tai miksi pitää lomamatkailla vaikka siihen ei oikeasti olisi varaa.

  Maksuhäiriöt ovat kasvaneet sellaista 15%/vuosi tahtia jo useamman vuoden ajan. Vuodenvaihteessa tuleva pankkien peruskoron nosto ajaa aikaisempaa useamman taloudelliseen ahdinkoon. Ihmiset ovat ottaneet jopa 450 000e velkoja omakotitaloon. Siinä 2,5%-yksikön koronnousu tarkoittaa melkoista korkoa vuodessa. Mistä erotus otetaan?

  Edessä on -90 luvun tapaan asuntojen hintojen romahtaminen puoleen. Toisaalta, en minä ostaisi niitä edes sillä puolella hintaa. Sivusilmällä olen kyllä katsellut isompaa kesämökkitonttia tai järvenrantamökkiä. Mutta vielä ei taida olla tarpeeksi huono aika. Antaahan ajan kulua.

  Reply
 • 3.9.2018 at 20:33
  Permalink

  2 miljoonaa euroa siihen, että velkaantunut on kusessa nopeammin. Niinpä. Kas kummaa kun edes 20 miljoonaa mestauksen nopeuttamiseen ja ”velkaneuvontaan” erään kokkare politikon twittiin ”että kun velat maksaa ajallaan ei perintäkuluja ja karhukirjeitä ei ilmaannu”, Sipilän hallituksen budjettiriihi on Spede Pasasen (1930-2001) 1960-luvun alussa radiossa pitämä hupailu ohjelma ”Ruljanssiriihi”, jossa Pertti Pasanen toi Suomeen Ameriikosta tutun greisihuumorin, joka oli nykyisen todellisuuden kaltainen perin nauruhermoja kutkuttava huumoripläjäys ilman alapäähuumoria muassaan eräänä suosituimpana hahmona Leo Jokelan ( 1927-1975) esittämä papukaija G. Pula-aho, jonka puhetyyli oli kovan T:n käyttö ja ylimielisen pirullinen suhtautuminen hänelle kysymyksiä esittävään Spedeen.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.