Suomen tavaravienti +4% kesäkuussa – Kauppatase kuitenkin pääsääntöisesti pakkasella
Suomen kauppatase oli kesäkuussa 15 miljoonaa ylijäämäinen vaikkakin vuoden alkupuoliskon luvut osoittavat murheellista maisemaa 735 miljoonan euron alijäämällä. Tavaravienti kasvoi 4% ja erityisesti kasvua oli EU-alueelle suuntautuneella viennillä. Sen sijaan, vaikka vienti EU:n ulkopuolelle kasvoi kuusi prosenttia, nousi EU-alueen ulkopuolen tuonti 14%.
Erityistä nousua oli havaittavissa henkilöautojen ja paperimassan viennissä. Näiden tuotteiden vanavedessä kulki ulkomailla enenevissä määrin myös metallien, erityisesti nikkelin vienti. Öljyjalosteiden vienti kasvoi kesäkuussa jyrkästi, mutta niin kasvoivat raakaöljyn ja öljyjalosteiden tuontikin. Kemian teollisuus ylipäätään pysytteli aiemmissa lukemissaan.
Kokonaisuudessaan Suomi vei kesäkuussa maailmalle tavaraa 5,4 miljardin euron arvosta. Tullin julkaisemien tilastojen mukaan vienti on kasvanut vuodesta 2016 lähtien melko tasaisesti, mutta siltikin vuoden 2016 tammikuusta lähtien positiivisen kauppataseen kuukausia on ollut vain kourallinen. Merkittävää muutosta parempaan ei viennin ja tuonnin suhteen tervehtymisestä ole näkynyt, vaan pääsääntöisesti kauppatase on kuukausittain noin 200-300 miljoonaa pakkasella.
Kauppatase kuvattuna diagrammissa
Lähde: Tulli
Ulkomaille vietävän tavaran arvo sen kun laskee ja siihen sitoutuu aina vain vähemmän osaamista, josta maksettaisiin kunnon palkkaa. Autojen kokoaminen ei ole korkean osaamisen työtä muuten kuin vain pienin osin. Tämä on meille tietoisesti tuotettu tilanne ja Suomesta ollaan tekemässä globaalin järjestelmän reuna-aluetta, raaka-aine-varastoa ja edullisen työvoiman hikipajaa. Kehitys on alussa hidasta ja hiipivää ja valtamedia on fanaattisesti rummuttanut sen puolesta. Melkein kaikki puolueet sekä AY-liike ovat myös aukottomasti kehityksen puolella.
Finlandia-hymnin sanat ovat nyt siis peruuttamattomasti menneisyyttä:
Oi nouse, Suomi, näytit maailmalle,
Sa että karkoitit orjuuden
Ja ettet taipunut sa sorron alle.
On aamus alkanut, synnyinmaa.
Osana tätä kehitystä on kansallisomaisuutemme ryöstö, jota tutkivajournalisti Seppo Konttinen on kuvannut
kirjassaan ”Kansallisomaisuuden ryöstö”. Esim. Siilinjärven n. 30 miljardin euron arvoinen fosforiesiintymä käytännössä lahjoitettiin norjalaiselle Yaralle Kemiran lannoiteteollisuuden myynnin yhteydessä. Yara moninkertaisti kohta lannoitteiden hinnat ja näin saamme kiittää maanpetturipoliitikkojamme Euroopan korkeimpiin kuuluvista ruuan hinnoista. Joitakin vuosia sitten maanpetturit ajoivat vesilakiimme sellaisen muutoksen, joka mahdollistaa maailman arvokkaimpiin kuuluvien puhtaiden pohjavesivarojemme (polkuhintaan) luovuttamisen kansainvälisille keinottelijoille.
Ai, onko Suomessa vielä olemassa kauppatasekin?
Eikös koko Hölmölä pyöri haitta-pakolaisbisneksellä ja paljas perseisillä satteenkaari -väellä?