Maahamuuttajien sekä turvapaikanhakijoiden koulutukseen ja kotoutumiseen lisärahoitusta

Opetushallitus on myöntänyt yli 8 miljoonaa euroa valtionavustusta 73 hankkeelle, jotka edistävät maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden kielenopetusta ja kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Erityisesti painotettiin hankkeita, jotka sen mukaan edistävät yhteistyötä eri toimialojen kesken ja jotka tavoittelevat laajempaa alueellista tai valtakunnallista vaikuttavuutta.

Oppimisen ja ohjauksen kehittämistä tuetaan noin 5 miljoonalla eurolla. Hankkeissa kehitetään maahanmuuttajien aikaisemmin hankkiman osaamisen tunnustamista ja nopeutetaan reittejä työelämään. Lisäksi pyritään edistämään suomen kielen oppimista ja työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Muunmuassa Metropolia-ammattikorkeakoulun johdolla luodaan malleja korkeakoulutettujen maahanmuuttajien osaamisen paremmaksi tunnistamiseksi. Kuntien hankkeissa kehitetään muun muassa maahanmuuttajataustaisten oppilaiden omakielistä samanaikaisopetusta sekä vahvistetaan maahanmuuttajavanhempien osallisuutta lastensa koulupolun varrella.

Opetus- ja ohjaushenkilöstön pätevöitymiskoulutuksiin myönnettiin 0,5 miljoonaa euroa kolmelle korkeakoululle. Hankkeilla tuetaan osallistujien uraohjausta ja opettajaksi pätevöitymistä sekä ammatillisessa että yleissivistävässä koulutuksessa.

– On tärkeää, että maahanmuuttajien polut opiskeluun ja työelämään ovat entistä joustavampia ja yksilöllisempiä. Koulutuksella on hyvin tärkeä rooli suomalaiseen yhteiskuntaan kotoutumisessa, ja erityistä huomiota pitää kiinnittää suomen tai ruotsin kielen oppimiseen, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Osallisuuden vahvistamiseksi ja hyvinvoinnin edistämiseksi erilaisille järjestöille myönnettiin 1,7 miljoonaa euroa. Lisäksi toimintakykyä ja aktiivista kansalaisuutta sekä hyviä etnisiä suhteita edistetään 0,9 miljoonalla eurolla. Esimerkiksi Nuorten Akatemia ry:n valtakunnallisen hankkeen tavoitteena on parantaa maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden mahdollisuuksia osallistua nuoriso- ja liikuntatoimintaan sekä kehittää nuoriso- ja liikuntatoimijoiden edellytyksiä tehdä tasavertaista yhteistyötä maahanmuuttajien kanssa.

– On ilo nähdä, kuinka paljon halua, ideoita ja osaamista kotoutumisen edistämiseen löytyy. Uskomme, että hanketoiminnasta on paljon hyötyä sekä toiminnan aikana että sen jälkeenkin toiminnan juurruttua perusrakenteisiin, toteaa Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen.

Hallituksen tavoitteena on, että maahanmuuttajien koulutukseen ja työelämään siirtymistä nopeutetaan. Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmät ovat laatineet yhteensä 99 toimenpidettä maahanmuuttajien koulutuspolkujen nopeuttamiseksi. Ammatilliseen koulutukseen pääsyä on edistetty joustavoittamalla kielitaitovaatimuksia ja tavoitteena on kielellisten ja ammatillisten taitojen kehittyminen samanaikaisesti. Aikuisten perusopetus on uudistettu ja vapaaseen sivistystyöhön on luotu uusi koulutusmalli erityisesti luku- ja kirjoitustaidon ja suomen- tai ruotsin kielen opiskeluun. Vastuukorkeakoulut huolehtivat korkeakoulutettujen maahanmuuttajien ohjauksesta soveltuvien opintojen pariin. Myöskin maahanmuuttajien osaamisen tunnistamis- ja tunnustamispalveluihin on lisätty määrärahoja.

Lähde: Opetushallitus

17 thoughts on “Maahamuuttajien sekä turvapaikanhakijoiden koulutukseen ja kotoutumiseen lisärahoitusta

 • 28.6.2018 at 12:16
  Permalink

  O-P. Heinoselle…”on ilo nähdä kuinka paljon , halua, ideoita ja osaamista” mutta eipä löydy iloa ja halua sekä ideoita, auttaa omia kansalaisia 500 000 työtöntä syrjiytyneitä kelkasta pudonneita kansalaisia, eipä löydy haluja, häpeisitte. Emme ole kehitysmaiden rahasampo, rahat otatte duunareiden selkänahasta, meillä joilla vielä on duunia,, häpeisitte……

  Reply
  • 28.6.2018 at 17:16
   Permalink

   Hiton hyvin ja kattavasti sanottu!

   Reply
 • 28.6.2018 at 12:23
  Permalink

  Ei ole rahasta puutetta kun ”maa(ha)nmuuttajia ja turvapaikanvaatijoita” paijataan.
  Toista se on kantisten kanssa, kyttäystä, takaisinperintää ja aktiivimallia vaan kun opiskelupaikatkin leikataan.

  Reply
 • 28.6.2018 at 12:26
  Permalink

  Kannetaan lisää vetä kaivoon, tajuamatta ilmeisesti koskaan, että tuo on hyödytöntä. Sitä samaa on tehty ympäri Eurooppaa vuosikymmeniä, eikä asia ole muuttunut kuin huonompaan suuntaan. Jos nuo päättäjät eivät sitä tiedä, he ovat paitsi tyhmiä, myös tavattoman välinpitämättömiä.

  Reply
 • 28.6.2018 at 12:27
  Permalink

  Onhan tämä jo nähty.
  Maahanmuuttajat eivät kotoudu, paitsi omiensa joukkoon, eivätkä välitä oppia kieltä koska eivät sitä omassa porukassaan tarvitse.
  Niin meni nekin rahat taas Kankkulan kaivoon!

  Reply
 • 28.6.2018 at 12:34
  Permalink

  Enemmän iloa tuottaisi kehitysmaalaisten KOTIUTTAMINEN!
  Haittamaahanmuuttoa edelleen ylläpidetään vaikka se ei johda mihinkään hyvään.
  Ei ulkomaalaisissa mitään vikaa ole, kyllä heitä on tänne aina sekaan mahtunut.
  Tämä elintasopakolaisten siirtäminen tänne johtaa tilanteeseen jossa me KANTASUOMALAISET emme mahdu sekaan.

  Reply
 • 28.6.2018 at 12:36
  Permalink

  Mikähän on prosentuaalinen osuus noita korkeastikoulutettuja ?

  Reply
  • 28.6.2018 at 12:46
   Permalink

   Ruotsissa jopa africkalainen parturi vastaa korkeakoulua, näin mädäksi on naapurimaassammekin jo menty.

   Reply
 • 28.6.2018 at 12:40
  Permalink

  Just joo, raahataan väkisin porukkaa Suomeen ja siten asetetaan ne eri viivalle suhteessa yhteiskunnan tarjoamiin palveluihin. Tämä on työvoiman tarjontaoppia, jota vielä tehostetaan julkisella rahoituksella. Eli veronmaksajat maksavat siitä, että työvoiman ylitarjonnan ja sen vääristetyn tukemisen kautta palkkaeroosio alkaa iskeä heihin pienipalkkaisista töistä alkaen ja edeten sitten aina keskiluokkaisiin ammatteihin asti. Eli maksetaan siitä, että palkat pienenevät ja työehdot heikkenevät.

  Reply
 • 28.6.2018 at 13:03
  Permalink

  Mitä siitä on hyötyä? somali nainen lähtee ehkä koulun jälkeen vuodeksi töihin ja sen jälkeen synnyttää lapsia ja sitten jää ”eläkkeelle”- En ole Helsingissä nähnyt ikinä 25-60 vuotiasta somalinaista töissä. Muslimeillä on tapana että naiset on kotona ja miehet tekevät töitä mutta tämä ei toimi suomessa koska jos mies menee töihin ei saa nainen sossusta mitään, myös vuokratuet häviävät ja lopputulos on se että parempi olla molempien kotona.

  Reply
  • 28.6.2018 at 19:00
   Permalink

   Muuten hyvin sanottu, mutta ei tuossa porukassa ”molemmat kotona” sano kovin paljon. Jos yhden miehen harteilla on hoitaa 5 muijaa, ei siinä töihin ehdi. Sharialain mukainen moniavioisuus, jonka islami sallii ja yhteiskunta maksaa kustannukset, käy meille kalliiksi. Kas kun suomi-porukka ei hoksaa samaa. Yksinhuoltajan korvaukset asuntoineen muutamalle vaimolle muksuineen ja sossuun hakemaan kenkärahaa, vaellus on kuluttavaa.

   Reply
 • 28.6.2018 at 14:08
  Permalink

  Kielenopetuskin tulokkaille on tätä nykyä pitkälti bulgarialaisen humpuukimaakari Lozanovin kehittämää suggestopedista potaskaa jossa leikitään ja lauletaan ja tehdään jotain performanssiesityksiä päivät pitkät ja varsinainen kielenopiskelu olisi sitten tehtävä koulupäivän jälkeen omalla ajalla ilman minkäänlaista varsinaista opettajan tukemaa opetusta kirjasta ja googlesta. Bulgariaan perustettiin vuosikymmeniä sitten suggestopedisia kouluja, pian ne lopetettiin koska todettiin että ne ovat täysin hyödyttömiä. Mutta suomessa mennään innolla mukaan kaikkiin ”uusiin” opetuskokeiluihin ja höpöismeihin kun joku helppoheikki sen valtiovallalle tarpeeksi innokkaasti myy ja silloin ei ole valtion rahahanat tiukalla.

  Reply
 • 28.6.2018 at 14:10
  Permalink

  Kotoutus, kotoutus, kotoutus eikä sittenkään, lisää rahaa pohjattomaan kaivoon…Jos ei itse älyä ottaa selvää millainen maa, yhteiskunta, tavat, ihmiset, ym..samalla kun ynnää kuinka paljon tienaa, kun tulee ilmaisten patojen ääreen, niin voi kääntyä kotiin. Ei ole meidän asia ”kotouttaa” ihmisiä jotka ei sitä edes halua….

  Reply
 • 28.6.2018 at 20:44
  Permalink

  Nuokin rahat olisi paljon järkevämpää suunnata todellisille älypäille eli kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven (1834-1872) ”Seitsemälle veljekselle”, joita lukkarin tytär opetti lukemaan varsin vaihtelevalla menestyksellä, jota avitti ällätikulla jona toimi muistaakseni vähintäinkin karttakeppi tai jotain vielä ”pedakosempaa” välinettä käyttäen.
  Tyhmät, laiskat, likaiset, 100-vuotta nukkuvat, raiskaavat, ryöstelevät, etuilevat, norkoilevat, nurkkiin kuseskelevat, naisia kunnioittamattomat, naisia kähvivät ja ”valenaruesityksiä” (kiikku) järjestävät geelitukat eivät nakkaa paskaakaan koko kouluttamisesta, opettamisesta, sivistyksestä, pitkäjänteisyydestä, vihanhallinnasta eikä ylipäätänsä mistään asiasta, jotka meille länsimaalaisille primitiivisyyden kivikaudelle jättäneille homo sapiensille on kypsää kauraa käyttäytyä enimmäkseen ihmisarvoisesti ja malttinsa säilyttäen suuttumatta kuin jouluna, juhannuksena ja tietenkin oman varsin lahjakkaan kullanmurun puolessa nappulaliigan peleissä, joissa ”seepra” on sokea kuin lepakko, valmentaja täysi ääliö kun istuttaa ”messiä” penkillä sekä vastustajajoukkueen (-vihollis) pelaajat pelaavat sikaa heidän helvetin periseinästä revittyjen rumien läskien vanhempien huutaessa ”kohteliaisuuksia”. joita äidin mussukat eivät ole vielä kuulleet kuin päiväkodissa ja seurakunnan diakonen papukaijan suusta.

  Reply
 • 29.6.2018 at 07:17
  Permalink

  Lisää verorahaa nuo ainakin osaa tärvätä.. Kysyikö kukaan edelleenkään suostumusta niiltä, joiden selkänahasta verorahat riivitään?

  Reply
 • 29.6.2018 at 08:04
  Permalink

  Matut ei opettele kuin ne muutamat lauseet, joita sossussa ja kelassa tarvitaan, antakaa lisää rahaa, siinä se. Leikataanko taas lisää pientuloisilta, että matuille saadaan lisää rahaa. Aktiivimalli 2 on varmaan suunniteltu tätä varten, että saadaan mielivaltaisesti pistää karensseja ja leikata työttömiltä loputkin rahat. Mitähän sitten tapahtuukaan, kun ihmiset joutuu olemaan ilman rahaa, voipi olla että kun kaikki menetetään, ei siinä enää katsella menettääkö vastaavasti jotkut päättäjistä henkensä vastineeksi.

  Reply
 • 29.6.2018 at 09:37
  Permalink

  Hyvä kun lisätään, kunhan suunnataan oikein. Esimerkiksi sietämään suomalainen pukeutuminen, ettei suomalaista työntekijää tarvitse uudelleenkouluttaa epämukaviin asuihin. Se tulisi kalliiksi.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.