Uusia muuntohuumeita valvonnan alaiseksi – Valtioneuvosto muutti kahta asetusta

Valtioneuvosto on muuttanut kahta huumausaineita koskevaa asetusta. Molemmat tulevat voimaan 30.7.2018 Kuluttajamarkkinoilta kiellettyjä psykoaktiivisia aineita eli muuntohuumeita koskevan asetuksen perusteella Suomessa aletaan valvoa yhteensä 54 uutta muuntohuumetta.

Nyt valvontaan päätyneistä 38 on kokonaan uusia aineita ja 16 näiden aineiden paikkaisomeereja. Aineita käytetään vain päihdekäytössä ja ne voivat olla terveydelle haitallisia tai vaarallisia. Aineiden valmistus, maahantuonti, varastointi, myynnissä pitäminen ja luovuttaminen on kielletty. Aineiden hallussapidosta ja käytöstä ei rangaista.

Kuluttajamarkkinoilta kiellettyjä psykoaktiivisia aineita ei ole lueteltu huumausaineiksi eikä lääkkeiksi. Aineiden valvonta on tärkeää, sillä ne leviävät nopeasti EU:n alueella. Eurooppalaiseen varhaisen varoituksen järjestelmään ilmoitetaan uudesta muuntohuumeesta noin kerran viikossa. Verkkomarkkinoinnin ja vapaan liikkuvuuden takia aineita saa helposti myös Suomessa.

Yleisimmät uusista muuntohuumeista ovat synteettisiä katinoneja. Ne ovat sukua kat-huumeelle. Katinonit vaikuttavat piristeen tavoin samoin kuin esimerkiksi amfetamiinien kaltaiset aineet. Tunnetuimpia muuntohuumekatinoneja Suomessa on huumausaineeksi luokiteltu MDPV. Toiseksi suurin ryhmä muuntohuumeita ovat synteettiset kannabinoidit. Niiden käyttöön liittyy merkittäviä lisäriskejä verrattuna kasviperäiseen kannabikseen. Aineet voivat olla hyvin voimakkaita ja niiden tarkka annostelu voi olla vaikeaa. Ainetta on tarjolla sekä puhtaana jauheena että erilaisissa yrttisekoituksissa.

Viime vuonna markkinoille ilmestyi aiempia vuosia vähemmän uusia muuntohuumeita. Viranomaisia kuitenkin huolestuttaa, että markkinoilla olevien synteettisten opioidien määrä kasvaa. Ne ovat muuntohuumeista vaarallisimpia. Näiden aineiden vahvuus vaihtelee ja niitä myydään erilaisissa muodoissa. Opioidien käyttö voi johtaa vakaviin myrkytystilanteisiin ja pahimmillaan hengityksen lamaantumiseen.

Kansainväliseen valvontaan viisi uutta synteettistä opioidia

Huumausaineina pidettävistä aineista, valmisteista ja kasveista annettua asetusta (huumausaineasetus) muutetaan siten, että viisi voimakasta synteettistä opioidia siirretään asetuksen sisällä eri liitteisiin. Tämä tarkoittaa sitä, että niitä aletaan valvoa Suomessa myös YK:n huumausaineita koskevien yleissopimusten nojalla. YK:n huumausainetoimikunta päätti asiasta maaliskuussa. Kaikki viisi ainetta ovat olleet jo aiemmin valvonnassa Suomessa ja EU:n alueella huumausaineina.

Aineet ovat karfentaniili, okfentanyyli, furanyylifentanyyli, 4-fluori-isobutyyrifentanyyli (4-FIBF) ja akryloyylifentanyyli (akryylifentanyyli). Saman YK:n päätöksen mukaisesti luokitellaan Suomessa ensimmäistä kertaa huumausaineeksi tetrahydrofuranyylifentanyyli (THF-F). Aineiden haitallisuuden on arvioinut Maailman terveysjärjestö (WHO).

Aineet muistuttavat rakenteeltaan läheisesti huumausaineeksi luokiteltua kipulääke fentanyyliä. Fentanyylit ovat erittäin vaarallisia synteettisiä opioideja, koska käyttöannokset ovat pieniä, mistä johtuen niiden tarkka annostelu on vaikeaa. Yliannoksesta seuraa hengenvaarallinen hengityslama. Aineita markkinoidaan ilman varmuutta myytävän tuotteen sisällöstä tai puhtaudesta. Niitä voidaan kaupitella myös aivan toisina tuotteina tai aineina. Fentanyylit ovat suuri ongelma muun muassa Virossa. Ruotsissa oli vuonna 2017 yli sata kuolemaa, jotka yhdistettiin fentanyyleihin.

Näiden aineiden valmistus, maahantuonti, varastointi, myynnissä pitäminen, luovuttaminen käyttö ja hallussapito ovat kiellettyjä ja rangaistavia tekoja. Liikenteessä näiden aineiden käytölle on nollatoleranssi. Kielto voi hidastaa tai jopa estää aineiden leviämistä uusiin käyttäjäpiireihin, erityisesti nuorten keskuuteen. Myös valvonnan mahdollisuudet paranevat.

Samalla huumausaineasetusta muutetaan siten, että Suomessa aiemmin kuluttajamarkkinoilta kielletyiksi psykoaktiivisiksi aineiksi luokitellut synteettiset kannabinoidit ADB-CHMINACA ja CU-MYL-4CN-BINACA siirretään huumausaineasetuksen liitteeseen III. Siirto perustuu EU:n toukokuiseen päätökseen, jossa aineet otetaan valvontaan koko EU-alueella. Kyseiset synteettiset kannabinoidit ovat merkittävästi kannabista voimakkaampia ja niiden tarkka annostelu voi olla vaikeaa.

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö

2 thoughts on “Uusia muuntohuumeita valvonnan alaiseksi – Valtioneuvosto muutti kahta asetusta

 • 27.6.2018 at 12:52
  Permalink

  Puolan eurooppaministeri Konrad Szymański oli tiistaina muiden EU-jäsenmaiden edustajien ja EU-komission kuulusteltavana,
  huomatkaa *EU-komission kuulusteltavana, * ei jumalauta
  Miten *demokratia*
  ja* kuulustelut* sulautuvat yhteen
  Minusta aika ristiriitaisesti
  Suomen kokoomus ja Eu diktaatorit väitävät että se on demokratiaa
  eli pakotaa joku maa ottamaan pakolaisia vastaan
  kun se Eu maa jota he uhkailevat *Puola* ymm
  kansalaista 90 prosenttia vastustaa sitä
  kyseesähän uhkailu epä demokraatinen tyranien päätös
  sen maan kansalaisisten ennemistön mielipidettä demokratiaa vastaan
  siksi he sitä juuri vastustavat
  ja eu n mafian globalisti liberaaleja
  kun he haluavat eroon heidän demokratiaa halventavasta sanelu tyräniasta
  täysin epäonistuneesta epä demokraatisesta järjestelmästä
  he ovat juuri niitä jotka sitä demokratiaa vaalivat
  Ei Eu n demokratian HALVEKSIJA
  OMAN MAANSA PETTURI POLIITIKOT SUOJA TYÖPAIKOISAAN eu ssa
  Esim jyrki katainen Heidi Hautala
  puolan EU N KÄTYRI Tusk
  Ammutaisiin varmaan puolan maaperällä alta miinutin
  kansan petturina Jos hän sinne menisi ja käppäilisi jossain julkisella lenkki polulla yksin
  olisiko teko demokratian puolustusta puolaisten puolustamista
  väitän olisi

  hyvästi ei jaksa enään

  yhteenveto suomen valtamedia on vitun sairas
  ja siellä työskentelee vitun mielisairaita ihmisiä

  Reply
 • 27.6.2018 at 18:38
  Permalink

  Luulenpa, että monet huolten painamat äidit ja isät VALVOVAT näiden ”muuntohuumeiden” takia äskettäin taaperoiässä olevan lapsensa seikkaillessa kohti aikuisuutta. Ja kaikkein pahinta tässä kaikessa oli se, että lapsi törmäsi Vihreään puolueeseen, josta alamäki alkoi ja sai hänet unohtamaan kaikki ne opetukset ja hatarat kasvatukselliset otteet, joita kotona kukin tyylillään yritti piltin päähän takoa. Kaikki olikin hyvin siihen asti kun lapsi vietiin kunnalliseen päivähoitoon, jossa hän oppi ensteks, että miehet ja naiset voivat myös ”painia” mies miehen kanssa ja nainen naisen kanssa ja se on niin peevelin kaunis asia, että punatukkainen feministi täti melkeinpä itki onnesta, mutta pienen ihmisenalun mieleen palautui se, että äskenhän me oltiin hiekkakasalla ja leikkilapion käyttöä sovellettiin kuin ”Suota kuokkaa ja Jussia”, josta uusperheen vesa tietenkin tiesi laittaa N:nnän ensimmäiseksi kirjaimeksi ja sekös hoitotätiä nauratti ja taivaalla oli vielä sateenkaarikin, jonka hän kertoi olevan Jumalan merkki siitä, että ”homostelkaa ja tyhjätkää maa”. Eka luokalla jo tiedettiin seksistä kaikki ja käytöstavoista ei yhtään mitään, vaan se että nuoret jyrää vanhat ja se on reilua meininkiä Sipilän sedän Suomessa. Kun tämä ihmislapsi kuolee, päät käärii vielä lesbo-pappi, joka puhuu niitä näitä Allahista ja ”rasismista” sekä siitä monikulttuurisesta paratiisista, jonne kaikilla ”vääräuskoisilla” on satavarna pääsy, sillä muslimit laupeudessaan tekevät ”inhimillisyyttä terrorisoiden” aina ja kaikkialla kun vain libido antaa myöden.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.