SDP halaa maailmaa ohjelmassaan- Keskittyy”kestävän globaalin hallinnan rakentamiseen”

SDP kertoo tahtovansa nostaa Suomen kehityspoliittista profiilia ja uudistaa Suomen YK-politiikkaa. Keinoja SDP esittelee tänään julkaistussa Yhteinen maailmamme – kestävään globalisaation hallintaan -ohjelmassaan. Siinä SDP sitoutuu kestävän globaalin hallinnan rakentamiseen.

-”Yhä epävarmemmassa kansainvälisessä maailmassa puolue haluaa tukea monenkeskeisen yhteistyön elvyttämistä ja vahvistamista. Mahdollisuuksia on niin ilmastopolitiikassa, aseriisunnassa, yritysvastuussa kuin kestävässä kehityksessä. YK-liiton budjettilausunnossa kiinnitettiin huomiota siihen, että Suomella ei ole näkyviä kansainvälisiä aloitteita ja että Suomen YK-strategiaa on viimeksi päivitetty vuonna 2013. Seuraava hallitus on uusi mahdollisuus” Näin sanoo puolueen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittisen työryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Jutta Urpilainen.

Puolueen globaalipolitiikan tavoitteena on sen mukaan ”nopea siirtyminen ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävään kehitykseen niin meillä Suomessa kuin maailmanlaajuisestikin”.

-”Kestävä kehitys on myös väline turvallisuuden luomiselle kansainvälisesti. Tässä työssä Suomen on näytettävä suuntaa. Kehitysyhteistyöllä voimme tukea niin demokratiaa, koulutusta, työllisyyttä, veronkantoa kuin kestävää kaupunkipolitiikkaa. Näin puutumme myös ääriliikkeiden ja muuttoliikkeen juurisyihin. Kehitysrahoitus on nostettava 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta puolueiden hyväksymän pitkän aikavälin parlamentaarisen sopimuksen avulla.” jatkoi Urpilainen.

Urpilainen ehdotti eräänlaista ”Uuden Holkeri-työryhmän” perustamista viitaten vuonna 2003 perustettuun Holkeri-työryhmään, joka myöskin ehdotti kehitysyhteistyömäärärahojen nostoa.

Urpilainen nostaa ohjelmasta esiin mm. EU:n veronkanto-oikeuden

Entinen valtiovarainministeri nostaa ohjelmasta esiin mm. jo mainitun 0,7 prosenttia BKT:sta kehitysyhteistyömäärärahasta sekä EU:n yhteisen yhteisöveropohjan, joka osaltaan veisi unionia lähemmäksi liittovaltiota. Seuraavassa Urpilaisen pointit ohjelmasta:

Suomen kehityspolitiikan profiilinnosto: mahdollisuutena seuraava hallitusohjelma
 1. Demokratian vahvistaminen: Suomen kehitysyhteistyön tulee tukea monipuoluejärjestelmän kehittymistä sekä naisten, nuorten ja vähemmistöjen poliittista osallistumista
 2. Eriarvoisuuden vähentäminen: Suomen kehitysyhteistyön tulee lisätä koulutus- ja työllisyysmahdollisuuksia ja kehittää kestävää kaupunkipolitiikkaa (vrt. Afrikan haasteet ja muuttoliike)
 3. Veronkierrosta veronkantoon: Suomen aktivoituminen EU:n yhteisen yhteisöveropohjan aikaansaamiseksi sekä verolainsäädännön ja viranomaistoiminnan kehittämisen nostaminen Suomen kehitysyhteistyön painopisteeksi
 4. Kehitysrahoitus: Suomen kehitysyhteistyövarojen lisäämisestä 0,7 prosentin bkt-osuuden tasolla on tehtävä vaalikausien yli ulottuva parlamentaarinen linjaus ja uskottava suunnitelma (”uusi Holkeri-työryhmä”)
Monenkeskisen yhteistyön vahvistaminen: mahdollisuutena Suomen EU-puheenjohtajuus
 1. Ilmastonsuojelu: Suomen ja EU:n on jatkettava vahvaa sitoumustaan Pariisin ilmastosopimukseen ja vahvistettava G20-yhteistyössä muotoutunutta EU:n, Kiinan ja Kanadan vetämää ilmastofoorumia
 2. Aseidenriisunta: Suomen tulee aktivoitua kansainvälisessä aseidenriisuntapolitiikassa ja sääntelyssä (esim. autonomisten aseiden sääntely ja kybertoimintaympäristön valtiokäyttäytymisen sääntely) ja tuettava ponnisteluja ydinaseettomuuden puolesta (esim. Lähi-idässä)
 3. Yritysvastuu: Suomi etujoukkoon kehittämään sitovaa yritysvastuusääntelyä EU:ssa ja YK:ssa, jossa neuvotellaan sitovasta yritystoimintaa ja ihmisoikeuksia koskevasta kansainvälisestä sopimuksesta
 4. Kestävä kehitys: Suomen tulee edistää monenkeskisen investointiregiimin uudistamista siten, että se edistää yksityisten investointien ohjaamista kestävän kehityksen tukemiseen

Lähde: SDP:n globalisaatio-ohjelma

4 thoughts on “SDP halaa maailmaa ohjelmassaan- Keskittyy”kestävän globaalin hallinnan rakentamiseen”

 • 29.5.2018 at 10:46
  Permalink

  Juttakin kävi bildberg-kokouksessa. Hyvin Risto Ryti aikanaan sanoi; ”Pahimmat vihollisemme ovat omassa keskuudessamme ne, jotka itsekkäistä syistä ovat valmiit uhraamaan kansakunnan elinedut ja ne, jotka jatkuvasti ja toistuvasti julistavat totuutena sitä, minkä tietävät valheeksi.”

  Reply
 • 29.5.2018 at 12:21
  Permalink

  Tämä on sitä samaa agendaa josta unelmoi maanis-depressiivinen Willie Brandt jo -70 luvulla ”Yhtenäinen sosialistinen eurooppa”. Jo ajatus oli susi syntyessään mutta nämä sossut ovat pitäneet agendasta kiinni njääräpäisesti kymmeniä vuosia. Vaikka tietävät koko järjestelmän luhistuvan mikäli eurooppa saadaan alistettua sosialistisen järjestelmän diktatuurin alle,

  Kun kuuntelen ja katselen SDP:n jäsenten kasvoja en juuri koskaan huomaa hymyn häivää. Siis, aidon hymyn. Väkisin pakotettuja hymyjä näkee senkin edestä. Tulee tunne että puolueeseen kasaantuvat kaikki despootit ja narsisti. Ehkä jopa kaikki F-potilaat. Maamme aikaisemmat johtajat mukaanlukien.

  Reply
 • 29.5.2018 at 15:27
  Permalink

  Tavallisena kansalaisena ihmetyttää mistä maksamme eu jengille?
  Siitäkö että rajamme pidettävä auki..saadaksemme älyttömiä eu direktiiveja yms.
  Ja kaikki tämä velkarahalla..
  Koskahan tämä kansa herää ruususen unestaan todellisuuteen..ennenkuin on liian myöhäistä..
  Mikä velvollisuus meillä ottaa porukkaa ulkoa tappelemaan maahamne jopa keskenään..linnanmäellä jo vuosia sitten oli iso tappelu somaleiden ja kurdien välillä..koska kurdit eivät tarpeeksi uskovaisia..nyt homma edennyt itäkeskukseen.
  Jutta voisi mennä vähän katselemaan sinne missä mennään.

  Reply
 • 29.5.2018 at 22:19
  Permalink

  SDP:llä on jo myös kyhättynä ”uusi” nk. ”pakolaispoliittinen” -ohjelmapaperi, jossa sylet avataan ihan jokaiselle mulli- ja rullaturvalle joka vain tänne ajautuu tietenkin sillä ”täyden palvelun periaattella” ja ihan kaikki matu -rikolliset saavat jäädä tänne täydelle ylöspidolle märkäperseisten demari -akkojen antamaan ”terapia hoitoon” unohtamatta tietenkään ”vihanhallintakursseja”, joilla pyritään vähentämään vääräuskoisten tapettujen määrää edes yhdellä, joka varovaisten hoitotavoitteiden mukaan tahtoo tarkoittaa heräämättömässä koomassa makaavaa sanoinkuvaamattoman ”onnen” ”yhteisistä murhahetkistä” nauttimaan päässeen kasvin hengitys-, sydän ja letkuruokinta -ympäristöriskin kanssa.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.