Terroristit palailevat Ruotsiin, ja liikkuvat vapaina

Kun sota Lähi-Idässä alkoi mennä terroristien kannalta huonosti, heitä palailee pikkuhiljaa mm. Suomeen ja Ruotsiin. Expressen haastatteli joitain Ruotsissa syntyneitä, tai muuten sinne ”kiinteitä siteitä” omaavia.Ruotsiin palanneet jihadistien riveissä sotineet terroristit ottavat hyvin harvoin yhteyttä Säpoon, paikalliseen turvallisuuspoliisin. Useimmat haluavat pysyä näkymättöminä ainakin ruotsalaisen yhteiskunnan suuntaan, vaikka sosiaalit tulonsiirrot kelpaavat heillekin.

Lehden haastattelema Walad Ali Yousef elää nyt peitehenkilöllisyydellä Ruotsissa. Omien saanojensa mukaan hän jäi ”ISIS:n” pääkaupunkiin Raqqaan ja osallistui siellä sosiaaliseen avustustyöhön yms. Hänellä ei ole näyttää ajastaan Syyriassa siellä nypläämiään pitsiliinoja tai muita todisteita rauhanomaisesta toiminnasta, mutta Syyrian-aikanaan hän oli ladannut nettiin kuvia itsestään konekiväärin tai AK-47 -rynnäkkökiväärin kanssa.

Walid on nyt Ruotsissa, ja ilman töitä. Työnantajat eivät ole hänestä kiinnostuneita, sillä Syyriassa hankittu kokemus avustyöstä ei ole työmarkkinoilla korkeassa kurssissa. Hänen naapurinsa Ruotsissa, ajalta ennen avustustehtävää Syyriassa, olivat yllättyneitä Walidin äkillisestä liittymisestä ääriuskonnolliseen järjestöön, sillä poika oli kuluttanut aikaansa lähinnä rikollisessa jengissä, ja ehtinyt kerätä jo joitain tuomioita.

39-vuotias Bherlin Dequilla Gildo, alias Abu Dhirar Filibbini lopettaa puhelun Expressin toimittajan soittaessa, ja sammuttaa puhelimen. Ruotsalainen toimittaja ehti tavata Syyriassa hänen kanssasotijoitaan, jotka kertoivat miehen olevan hyvin vaarallinen. Nyt hän on luultavasti Malmössä, mutta toisennimisenä. Mikä hänen nimensä onkin, hänet muistetaan nettiin ladatuista kuvista, joissa hän seisoo maassa makaavien ruumiiden vieressä.

Entisien tai uusien ruotsalaisten kotikuntien viranomaisilla on hyvin hatara käsitys siitä, kuinka monta Syyrian-Irakin sotanäyttämöltä palannutta asuu niiden alueella, ja mitä nimiä he käyttävät.

Osama Krayem ja Mohamed Belkaid ovat tätä kirjoitettaessa pidätettyinä Belgiassa terroriteosta epäiltyinä. Osamaa tullaan syyttämään 32:n ihmisen murhasta. Khalid Shahadeh asuu Göteborgissa ja Akar Saman Ali Tukholman alueella. Kaiken kaikkiaan ”kalifaatin” sotureita arvellaan palanneen Ruotsiin 150. Mostafa Shaden olinpaikka on tuntematon. Ruotsissa, kuten Suomessakin, suunnitellaan terroristisesta sodasta palaaville erityisiä sopeuttamispalveluja.

Expressen 24.06.2017.