Näkökulma: Uudet jäsenet PS-loikkareiden jälkeen

Loppukesällä 2015 alkoi hallitsematon siirtolaisvirta Lähi-Idästä Eurooppaan ja Suomeen. Perussuomalaiset (PS) oli silloin hallitusvastuussa ja valitsi myöntyväisyyslinjan Keskustan ja Kokoomuksen vaatimuksesta rajojen auki pitämiseksi siirtolaisvirralle.

Timo Soinin johtamana PS:n maahanmuuttopolitiikka koettiin laajoissa kansanjoukoissa siirtolaiskriisin oloissa liian sallivana ja rajavalvonnan palauttamista vaatimaan syntyi mm. Rajat Kiinni -mielenosoitusliike. PS:n koettiin pettäneen äänestäjänsä, koska juuri maahanmuuttokriittisyys oli ollut yksi PS:n jytkyjen aiheuttaja.

Osallistuin itsekin Rajat Kiinni -toimintaan. Sen lisäksi olin Itsenäinen Suomi -nimellä mukana 6.12.2015 itsenäisyyspäivän suunnittelussa ja Suomi Ensin -puoluehankkeen puheenjohtajistossa.

On huomioitava, että kansallismielisessä kentässä (lempinimeltään skenessä:) vallitsi vuosina 2015 – 2017 hyvin epätoivoinen tunnelma. Oli vahvana kokemus, että yksikään eduskuntapuolue ei suojele Suomen kansaa hallitsemattomalta siirtolaisvyöryltä. Kaikki pahimmat pelot mm. raiskaustilastojen räjähdysmäisestä kasvusta ja terrori-iskujen aallosta ympäri Eurooppaa toteutuivat näinä vuosina yhdessä muslimimaista tulevan siirtolaismäärän kasvun kanssa.

Synkkä mieliala ja pettymys soinilaiseen PS-linjaan sai monen kansallismielisen radikalisoitumaan puheissaan ja asemoinnissa järjestökentässä. PS:stä erotettiin jäseniä voimakkaan sanankäytön vuoksi ja jäseniä erosi myös itse pettyneinä puolueesta.

PS-jäsenyys puolueen muutoksen jälkeen 

Timo Soinin pitkän valtakauden aikana nuivemmin maahanmuuttoon suhtautuvat perussuomalaiset olivat perustaneet omia keskustelukerhojaan. Tunnetuimmat ryhmät ovat olleet nytkin julkisuudessa: Homma-forum ja Suomen Sisu. Nyt Jussi Halla-ahon puheenjohtajakaudella Homma ja Sisu ovat tulleet linjaltaan huomattavasti lähemmäs Perussuomalaisuuden valtavirtaa. Varmasti näidenkin foorumeiden sisällä on sekä maltillisempia että äärevämpiä toimijoita. Nyt onkin PS-jäsenyyden kannalta oleellista erottaa järkevään parlamentaariseen toimintaan kykenevät ’skenen’ osallistujat öyhöttäjistä.

Myös mm. Rajat Kiinni- ja Suomi Ensin -liikkeiden osallistujista löytyy paljon hyvinkin PS:ään sopivia ihmisiä. Myös PS:n jäseniä kuuluu paljon mielenosoitusliikkeen väkeen. Mutta tämä siirtolaiskriisi sai myös monia aiemmin poliittisesti passiivisia ihmisiä intoutumaan yhteiskunnallisesta toiminnasta. Tämä ’uuskansallismielisyyden aallon’ väki on innostunutta ja rohkeaa mm. vaalityöhön toreille ja turuille, kun miekkareiden kautta on tullut uskallusta kohdata ’suvaitsevammankin’ kansanosan raivoa meitä kansallismielisiä kohtaan.

Panu Huuhtanen ja Jussi Halla-aho maaliskuussa Nummelan torilla.

 

Ehdotukseni PS:n jäsenvalinnan kehittämiseksi 

Mielestäni nyt olisi hyvä perustaa ’skenen’ maltillisista johtohenkilöistä jonkinlainen komitea, joka käy läpi PS:ään tulevia jäsenhakemuksia ja antaa lausuntoja hakijoista puoluehallitukselle. Oma ehdotukseni komitean kokoajaksi on Tuukka Kuru Suomen Sisusta. Tunnen Tuukan henkilökohtaisesti ja Tuukka haki jäsenyttää PS:ssä jo ennen puoluekokousta, jotta olisi voinut kannattaa Jussi Halla-ahoa ja Laura Huhtasaarta puoluejohtoon. Soinilaiset hylkäsivät Tuukan jäsenhakemuksen, koska halusivat parantaan Sampo Terhon voitonmahdollisuuksia. Tuukka tiedettiin PS:ssä nuivaksi hänen erinomaisten blogikirjoitustensa perusteellakin.

Tuukka Kuru voisi kutsua komiteaan haluamiaan ihmisiä skenestä tai vaan omien laajojen verkostojensa kautta tiedustella hakijoiden aatteellisia taustoja ja mahdollista muutoskykyä sanomistavassa siirryttäessä miekkaroinnista poliittiseen toimintaan. Jonkinlaista aktiivisen katumuksenkin mahdollisuutta mielestäni olisi hyvä ylläpitää, koska skenessä vallitsi todellakin epätoivo tässä pari vuotta, kun PS näytti hallituksessa muuttuvan yhä enemmän Keskustan ja Kokoomuksen kaltaiseksi maahantulokysymyksissä. Huoli Suomen kohtalosta oli isänmaallisilla kova ja siitä seurasi kovaa kielenkäyttöä sekä PS:ää että siirtolaisia kohtaan.

Skenen komitean suositukset PS:n puoluehallitukselle olisivat tietenkin neuvoa-antavia ja puoluehallitus käyttää jäsenvalinnassa aina täyttä valtaa. Mielestäni kuitenkin PS:llä on nyt edessään niin raju kampanjointi maakunta-, persidentin- ja eduskuntavaaleissa kannatuksensa nostamiseksi takaisin 20%:iin ja mielummin sen ylikin kohti pääministeripuolueen asemaa, ettei puoluella ole varaa jättää käyttämättä tämän uuden kansallismielisen aallon ihmisten intoa ja uskallusta Suomen pelastamiseksi Ruotsin kohtalolta liiallisen siirtolaisten tulon kourissa.

Panu Huuhtanen, itsekin vasta PS wanna-be-jäsen