Ravikatsaus: Miten toimia yleisönä raveissa ?

Suomalaiset ovat ravikansaa. Jos olet raveissa ensikertalainen, kannattaa huomioida seuraavia seikkoja:

  • Tutustu kyseisen raviradan sivustoon, ja mahdollisiin ohjeistuksiin yleisöä koskien. Erityisesti nyt korona-aikana ohjeistukset voivat vaihdella paikkakunnittain riippuen ravikeskuksen koosta.
  • Sään mukainen pukeutuminen on itsellesi mukavampi, jotta voit sateisessakin säässä nauttia kilpailuista ulkoilmassa. Vaikka useissa ravikeskuksissa on isot sisätilat ja scriinit, tosiasia on, että ulkona kisat näyttäytyvät aina parhaiten.
  • Tullessasi raveihin autolla, aja auto asianmukaisesti yleisölle tarkoitetulle parkki-alueelle. Tullessasi alueelle saatat kohdata hevosautoja tai valjakoita. Anna niille aina etuajo-oikeus, ja aja rauhallisesti ilman ylimääräisiä kiihdytyksiä ja ohituksia. Hiljainen ja tasainen vauhti ajoneuvolle olisi suotavaa. Seuraa mahdollisia valjakon tai hevoskuljetus-ajoneuvon merkkejä.
  • Yleensä yleisö saapuu paikalle yleisölle tarkoitetulle alueelle. Talli-alueella ovat kilpa-hevoset taustajoukkoineen. Siellä hevoset hoidetaan, valjastetaan ja lämmitetään sekä ruokitaan. Jos sinulla on joskus mahdollisuus mennä talli-alueelle luvan kanssa, muista, että hevoset ovat aina etusijalla kulkisessasi alueella. Määritä kulkureittisi siten, että et häiritse valjakoita tai ole niiden tiellä. Kilpailuvireessä oleva valjakko ei voi pysähdellä turhia. Ravihevonen on huippu-urheilija, ja myös käyttäytyy siten kilpailu olosuhteissa.
  • Vip- ja mediaa koskevat alueet eivät ole yleisölle.
  • Roskia ei saa missään tapauksessa heittää maahan tai radalle missään muodossa. Tuulen radalle kuljettama pahvinen kahvimuki, servetti tai tyhjä karkkipussi voivat aiheuttaa turvallisuus riskin ! Raveissa roskikset ovatkin tärkeässä roolissa !
  • Radalle ei saa mennä missään olosuhteissa, ei edes kilpailu-aikojen ulkopuolisena aikana. Raviradan henkilökunta pitää huolta ravikeskuksen alueesta, ja menee radalle tarvittaessa.
  • Radan reunalla normaali käytös suotavaa.  Äkkinäiset kovat äänet voivat vaikeuttaa kilpailujen kulkua.
  • Tyhjät pullot voi viedä kahvioon. Niitä ei ole hyvä jättää yleisöalueelle.
  • Pelihaluisille löytyy varmasti neuvojia toto-pisteellä konkareilta. Myös ravien aina ystävällinen toto-henkilökunta auttaa mielellään. Hevosten lähtölistoihin voi tutustua paikan päällä, ja lähtölistan/käsiohjelman voi ostaa pääsylippua ostaessasi.
  • Käsiohjelmassa on ilmoitettu jokaisesta kilpailun lähdöstä erikseen. Siellä on myös lukuohje, miten lukea erilaisia merkkejä, ja mitä erilaiset käsitteet tarkoittavat. Jokainen kilpailuihin osallistuva hevonen on mainittu ohjastajineen. Vaikka kilpailuissa kuulutetaan, ja useimmissa isommissa ravikeskuksissa löytyy isot näyttötaulut, on omasta käsiohjelmasta mukava lukea tarkennuksia aina kun  kokee sen tarpeelliseksi. Lisäksi käsiohjelma voi olla raveista mukava muisto. Erityisesti hevoskärpäsen puremille, löytyy käsiohjelmista paljon tietoa hevosista raviharrastukseen hurahtamista ajatellen.
  • Jokaisessa ravitapahtumassa on yleensä jotakin purtavaa tarjolla kahviosta, ravintolasta tai grilli-kojusta ostettavien herkkujen kera. Näistä pisteistä yleensä voi ostaa myös kannatustuotteita kotiin vietäväksi.
  • Raviradan henkilökunta neuvoo tarvittaessa. Rohkeasti kannattaa mennä kysymään neuvoja !
  • Kilpailijoita ei kannata lähestyä turhaan, yleisöllä on oma paikkansa yleisöä koskevalla alueella perustelluista syistä. Kyse on myös molemmin puolisesta turvallisuudesta; niin katsojan kuin kilpailijan. Kilpailevat hevoset ovat usein tarmoa ja intoa täynnä kilpailupaikalla.
  • Hevosia ei saa ruokkia millään tavalla kukaan muu kuin hevosen omat taustajoukot !

 

Raveissa on aina rento ja leppoisa ilmapiiri. Jännittävä je letkeä ravikokemus jää varmasti aina mieleen ja on kokemisen arvoinen.

 

Tervemenoa raveihin !

 

 

 

Ps…Ravimakkara on aina Must-juttu !!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teksti: Teija Kangaslampi

Kuva: Pinterest

 

 

 

 

 

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.