Suuret kysymykset tarvitsevat vastauksia

Kirvelevä ja ajankohtainen aihe Elpymisrahasto keskustelu jatkuu.

 

Tuomas Malinen on Suomalainen taloustieteilijä. Malinen valmistui Kauppatieteiden maisteriksi Oulun Yliopistosta ja väitteli Valtiotieteiden tohtoriksi Helsingin yliopistosta, jossa hänen pääaineenaan oli kansantaloustiede. Lisäksi hän on suorittanut taloustieteen opintoja New Yorkin yliopistossa.

Puolue: sitoutumaton.

Tuomas Malinen  työskentelee  talousennusta- ja riskianalyysi yhtiö  GnS Economics – yhtiön toimitusjohtajana ja pääekonomistina. Talousneron kiinnostuksen kohteita ovat makrotalous tiede, talouskasvu, talouskriisit ja tulonjako.

 

Nykysuomi on esittänyt Tuomas Maliselle muutaman kysymyksen elpymisrahasto -asiaa ja -tilannetta koskien.

 

Nykytilanne elpymisrahaston suhteen ?

 • ”Rahasto on ratifioitu 19:ssa EU:n jäsenmaassa. Se odottaa ratifiointia mm Puolassa, Romaniassa, Virossa sekä Suomessa. Perustuslaki valiokuntamme linjasi tiistaina, että rahaston läpimeno vaatii eduskunnassa2/3 määräenemmistön. Joka tarkoittaa, että jos hallitus pysyy kasassa Kokoomuksen äänistä tulee ratkaisevia koska hallituksella ei ole riittävää määrää kansanedustajia määräenemmistön muodostamiseen.”

 

Millaisena näyttäytyy Kokoomuksen ja muiden puolueiden roolit ja käyttäytyminen elpymisrahaston suhteen ?

 • ”Kokoomuksella on ratkaiseva rooli. 2/3 enemmistö tarkoittaa, että jos Perussuomalaiset ja Kristillisdemokraatit sekä Ano Turtiainen, Liike Nyt äänestävät rahastoa vastaan, hallitus tarvitsee 16 ääntä Kokoomuksesta rahaston läpimenoon.”

 

Miten elpymisrahasto asia nyt etenee ?

 • ”Suuri valiokunta käsittelee asian loppuviikosta ja rahaston odotetaan olevan kansanedustajien äänestettävänä Suuressa salissa toukokuun toisella viikolla.
 • Jos Suomi ja loput jäsenmaat ratifioivat rahaston, EU alkaa laskea liikkeelle velkakirjoja eli ottaa velkaa omiin nimiinsä meidän takauksella kesäkuun aikana. Sen jälkeen aletaan todennäköisesti puuhata rahaston koon kasvattamista. Tätä on jo alustavasti ehdotettu Ranskan, Italian ja Euroopan Keskuspankin johdossa.”

 

Miten rahasto vaikuttaisi tavallisen ihmisen elämään ?

 • ”Ensi vaiheessa rahasto ei näkyisi tavallisen ihmisen elämässä mitenkään. EU ottaisi velkaa ja jakaisi sitä EU:n köyhemmille ja eurosta kärsineille valtioille kuten Italialle, Espanjalle, Puolalle ja Virolle.
 • Rahaston kokoluokka 750 miljardia euroa ei kuitenkaan riittäisi mihinkään. Jo pelkästään etelä-Euroopan pankkien pääomistustarve liikkuu jossain 1000-2000 miljardin  euron välissä. Lisäksi Italian ja Espanjan yritys sektori on ottanut valtavan iskun korona-suluista.
 •  Italian valtionvelka on yli 2600 miljardia euroa eli n 155% bruttokansantuotteesta (BKT). Espanjan valtionvelka oli viime vuonna n 20 % BKT:sta. Maat eivät tule selviämään veloistaan, niitä uhkaa myös pankkikriisi.
 • Etenkin Italian ja Espanjan suurten valtion velkojen vuoksi rahastoa tultaisiin todennäköisesti nopeasti kasvattamaan moninkertaiseksi. Tämä olisi myös helppoa koska rahaston ratifioinnin jälkeen EU:n perussopimuksen budjetti alijäämän kieltävä artikla 310 ja tulonsiirron kieltävä artikla 125 sekä perustuslakimme olisi uudelleen tulkittu niin, että olisimme antaneet EU:lle vapaat kädet velkaantua takauksellamme.
 • Ainoana esteenä olisi poliitikkojen lupaus paketin ”kertaluonteisuudesta”. Italian ja Espanjan velkakriisin uhatessa siihen ei luonnollisestikaan voisi luottaa vaan poliitikot hyvin suurella todennäköisyydellä siunaisivat rahaston ja sitä kautta yhteisvelan kasvattamisen. EU velan kasvaessa keskusteluun nousisivat EU verot joita komissio valmistelee. Näitä olisivat muovivero, ympäristövero mutta myös EU:n yhteisövero. Jälkimmäinen toteutettaisiin todennäköisesti niin, että Suomi verottaisi kotimaisia yrityksiä ja yhteisöjä, jonka jälkeen se tulouttaisi tietyn osan verotuloista EU:lle. Suomalaisten verotaakka siis kasvaisi mahdollisesti huomattavasti. Tämä pakottaisi valtion sopeuttamaan menojaan. Eläkkeet ja sosiaaliturvamenot olisivat todennäköisiä leikkaus kohteita. Koska ne haukkaavat poikkeuksellisen suuren osan valtiomme budjetista muihin EU maihin verrattuna. EU:n liittovaltio toisinsanoen ottaisi hyvinvointi valtiomme asteittaiseen alasajoon.
 • Jossain vaiheessa Italian ja Espanjan pitäisi alkaa maksaa saamiaan lahjoituksia takaisin joko suurempina jäsenmaksuina tai korkempina veroina. Pahimmassa tapauksessa silloin vallassa olevat hallitukset kieltäytyisivät tästä ja mahdollisesti eroaisivat EU:sta. Tämän seurauksena jäljelle jääneiden jäsenmaiden jäsenmaksut ja/tai EU verot nousisivat huomattavasti. Muut maat voisivat kieltäytyä lisämaksuista. EU voisi ajautua eksistentiaaliseen kriisiin ja hajota. Tällöin Suomen maksettavaksi lankeaisivat koko luokassaan moninkertaiseksi kasvaneen elpymisrahaston, EKP:n ja Euroopan vakausmekanismin vastuut. Tämä hyvin todennäköisesti ajaisi maan velkakriisiin. Korot sekä työttömyys nousisivat kaksinumeroisiksi.
 • Talouskriisi ajaisi maamme polvilleen. Rahaston hyväksymisen vaikutukset näkyisivät siis vasta lähitulevaisuudessa kansalaisten arjessa korkeampina veroina, hyvinvointipalvelujen alasajoina, eläkkeiden laskuna ja pahimmassa tapauksessa korot ja työttömyyden räjäyttävänä velkakriisinä.”

 

Mitä tavallinen kansalainen voi tehdä estääkseen elpymisrahastoon liittymisen  ?

 • ”On tavallisen kansalaisen etu, että rahastoa ei hyväksyttäisi. Koska Kokoomus on nyt ratkaisevassa asemassa, jokaisen asiasta huolestuneen kansalaisen olisi syytä ottaa yhteyttä Kokoomuksen ja miksei myös Keskustan kansanedustajiin- ja kertoa, että he eivät halua rahastoa hyväksyttävän. On merkille pantavaa, että kansan tahtoa ei tässä EU:n historiallisessa muutoksessa ole kysytty. Syykin lienee selvä. Enemmistö Suomalaisista tuskin hyväksyisi rahastoa.
 • Nyt onkin tehtävä kansanedustajille selväksi, että kansalaisten ääni pitää kuulua päätöksen teossa. Keinoja meillä siihen kyllä on suurmielenosoittuksista yleislakkoon.”

 

 

 

 

 

 

Haastattelussa 28.4.2021: Tuomas Malinen

Kysymykset, teksti: Teija Kangaslampi

 

 

 

 

10 thoughts on “Suuret kysymykset tarvitsevat vastauksia

 • 28.4.2021 at 20:31
  Permalink

  Voi helevetin helevetti. Tota rahastoa pystytään lihottaan toki muutama vuosi, mutta siinäkin tulee naru vetävän käteen ja se narun pää vetää mukanaan koko EU:n. Ainakin euro alueen, mutta tod näk myös muut EU maat, koska ovat vahvasti riippuvaisia Euro alueesta mm. kaupankäynnissä yms..voi voi.

  Reply
 • 28.4.2021 at 20:33
  Permalink

  Merkittävimpiä aikakautensa suomalaisia vaikuttajia suomalaisessa yhteiskunnassa!

  Reply
 • 28.4.2021 at 20:38
  Permalink

  Tuo on hyvä näkemys Maliselta, että heti rahasto ei näkyisi elämässä ollenkaan, mutta vuosien päästä näkynee rajustikin ja hölmöimmät eivät silloin enää muista millaista oli elämä aikaisemmin ja miten siihen kurjaan tilanteeseen on tultu. Orwell kuvasi tämän jo hyvin 1940 -luvun lopussa kirjassaan ”Eläinten vallankumous”. Kehoitan jokaista lukemaan sen. Kuvaa hyvin nykymenoa. Ei ole edes paksu kirja ja oikeen hyvä.

  Reply
 • 28.4.2021 at 22:25
  Permalink

  Suomen ainoa pelastus lienee, että Petteri Orpo ja muut ”äänestämme tyhjää” kokoomuspellet saavat kiireesti ikioman nakkikioskin jossa erkkikään ei käy.
  Hyi häpeä! Mannerheim, Ryti, Simo Häyhä (jonka faijani joskus näki) pyörivät haudassaan.
  KAMMOTTAVAA MITEN ALAS GLOBALISTIMAFIAn kauko-ohjaama KOKOOMUS on vajonnut

  Reply
 • 29.4.2021 at 20:07
  Permalink

  onhan se niin, että jos rahasto hyväksytään niin se tarkoittaa myös oikeudetonta tilaa soten suhteen. siihen kaivoon ei sitten enää mikään raha riitä koska se kaivo tyhjennetään eu lle. näinhän tapahtuu jo nyt mutta luokka tulee olemaan rahaston aikana ihan erilainen.

  voi taivas tätä lammas laumaa.

  Reply
 • 1.5.2021 at 12:46
  Permalink

  Venäjä on yhä Suomen selvästi suurin energiatuotteiden toimittaja, vaikkakin sen osuus on laske-nut jyrkästi vuodesta 2013 alkaen. 2000-luvulla Venäjän osuus oli suurimmillaan lähes 80 prosent-tia Suomen energiatuonnista. Viime vuonna sen osuus energian tuonnista oli enää vajaat 59 pro-senttia. Tämän vuoden tammi-helmikuussa maan osuus oli pudonnut edelleen 54 prosenttiin. Seu-raavaksi suurimmat tuontimaat olivat viime vuonna Ruotsi, Alankomaat, Tanska ja Norja. Venäjältä tuodaan raakaöljyä, kivihiiltä, kaasua ja öljyjalosteita, Ruotsista öljyjalosteita ja sähkövirtaa. Suomen energiatuotteiden viennissä Ruotsin osuus on viime vuosina kasvanut hieman. Vuonna 2014 maan osuus oli 27 prosenttia ja viime vuonna lähes prosenttiyksikön enemmän. Tämän vuo-den tammi-helmikuussa sen osuus nousi 30 prosenttiin. Muita tärkeitä Suomen viemän energian ostajamaita viime vuonna olivat Iso-Britannia, Alankomaat ja Viro.

  https://tulli.fi/documents/2912305/3436465/Energiatuotteiden+ulkomaankauppa/8559bd7e-bc46-43f9-81dc-35c1518eef14/Energiatuotteiden+ulkomaankauppa.pdf?version=1.1

  Venäjä on yhä Suomen selvästi suurin raakaöljyn toimittajamaa. Vuonna 2014 maan osuus raaka-öljyn alkuperämaana oli hieman yli 73 prosenttia, viime vuonna 81 prosenttia, ja alkuvuonna 2016 noin 77 prosenttia. Muista maista raakaöljyä tuodaan Suomeen suhteellisesti melko vähäisiä mää-riä. Viime vuonna Norjan osuus raakaöljyn toimittajana oli 6,4 prosenttia, Tanskan 5,8 prosenttia ja Kazakstanin 3,8 prosenttia.

  VITUN ÄÄLIÖT PASKA JÄTE IHMISET! Suomi on täysin riippuvainen juutalaisista oligargeista venäjältä! Turha jauhaa paskaa juutalaiset kontrolloi 100% suomea!

  Tai jos ihmiset haluaa palata kivikauteen niin silloin juutalaisten omistavat energia yhtiöt venäjällä niin ymmärrätte miksi meidän poliitikot tekee mitä tekee!! Jos joku haluaa etsiä ja kaivaa ketä on suurimpia öljy ja maakaasu firmojen omistajia venäjällä niin siitä vaan! itselle on päivän selvää miten homma toimii!! Teidän vitun ymmärrys perus asioista on niin vähäinen, että voi hyvää päivää!! Lopettakaa paskan jauhaminen se joka tuo suomen energian kontrolloi suomea! Ei usa vaikka yrittääkin vaan Venäjä ja ne jotka omistavat venäjän öljy ja kaasu yhtiöt!!

  Nyt nollat talusta pois ja järki käteen!!!

  Suomen armeija on täysin venäläisten oligarkkien kontrollissa TÄYSIN!! Turhaa jauhaa paskaa! Toki nato ja armeija tulee suomeen estämään vallankumouksen tai ainakin yrittää! Mutta kaikki on pelkkää teatteria TÄYSIN PELKKÄÄ TEATTERIA!!!!!! Koska se määrää kuka tuo polttoaineet PISTE!!!

  Reply
 • 3.5.2021 at 07:50
  Permalink

  miten sen krp n tutkimuksen kanssa on niistä järkyttävistä lapsiin kohdistuneista murhista ja raiskauksista ? eikös niihin tutkimuksiin varattu vain kaksi ihmistä ja kuvia oli tuhansia ?
  on väitteitä että siellä on tunnettuja suomalaisia ihmisiä mukana ??

  Reply
 • 6.5.2021 at 18:24
  Permalink

  ja hahhah. se että kokoomuslaiset nyt saavat äänestää viestii ketunhännästä kainalossa. en usko piiruakaan siihen että äänestys olisi todella vapaata

  Reply
 • 6.5.2021 at 18:55
  Permalink

  KANTSII TSEKATA JORMA JAAKKOLAN KOTISIVUT VALTIONPETOKSISTA

  Reply
 • 13.5.2021 at 17:44
  Permalink

  mitä pääministeri tekee raumalla ?

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.