Suomen Hippos Ry avaa Suomalaista Hevosmaailmaa

Suomen Hippos Ry, on valtakunnallinen hevosurheilun- ja kasvatuksen keskusjärjestö, joka perustettiin Suomen Ravirenkaan ja Hevostalouden keskusliiton yhdistyttyä vuonna 1973. Järjestöön kuuluu yhteensä 128 alajärjestöä, joita ovat mm paikalliset hevosjalostusliitot, ja muut alan yhdistykset.

Suomen Hippos Ry tarjoaa palveluita mm hevosen omistajille, kasvattajille, raviurheilun ammattilaisille ja harrastajille, kilpailijoille ja hevosalasta kiinnostuneille.

 

Haastattelussa Suomen Hippos Ry:n toimitusjohtaja Sami Kauhanen, jolla pitkä kokemus raviurheilusta ammattilaisena, sekä vahva pohja asiantuntijana  yhteiskunnallisesti. Yrittäjän näkökulmakaan ei ole vieras.

Mitä Hippoksen toiminta pitää sisällään, ja mitä Suomen Hevosalalle kuuluu. Lisäksi avataan mm viime vuonna MOT ohjelman yhteydessä esitettyä ravikilpailujen palkinto asiaa.

 

 

Hyvä Sami Kauhanen, olet astunut viime vuonna Hippoksen vetovastuuseen, josta Nykysuomi esittää lämpimät onnittelut.

Milloin Hevoskärpänen on sinua puraissut ja millainen on hevos- historiasi?

 • ”Hevoset ovat olleet perheeni kautta läsnä lähes koko elämäni. Isäni aloitti hevosharrastuksen ollessani lapsi, ja siitä se sitten ajan saatossa kasvoi merkittävästi. Isoveljeni toimii tälläkin hetkellä ammatti- valmentajana, ja vuosien varrella olen myös itse harjoittanut ravivalmennusta ammatikseni.”

 

Hippos on vahva toimija Suomalaisessa hevosmaailmassa. Miten paljon Hippos itsessään työllistää vuosittain ?

 • ”Hippoksessa työskentelee 38 ihmistä, ja asioiden toimeenpanoon tarvitaan merkittävässä määrin, myös Hippoksen jäsenjärjestöjen arvokasta panosta.”

 

Entä millaisia ammatteja Hippoksesta löytyy ?

 • ”Raviurheiluun liittyviä tehtävänkuvia ovat mm kilpailupäällikön ja sihteerin toimet. Kasvattajan- ja omistajan palveluissa, on töissä mm jalostusjohtaja , jalostus- informaatikko ja jalostus- assistentteja. Näiden lisäksi, Hippoksessa toimii asiantuntija -eläinlääkäri, nuoriso- ja koulutustoiminnan koordinaattori, viestintä ja markkinointi tiimi, sekä talouspalvelut-tiimi. Hippoksen oma palveluiden-tiimi, vastaa mm tulos- ja tilastopalvelu Hepan toiminnoista. Kaikki toimenkuvat löytyvät Hippoksen verkkosivuilta.”

 

Miten paljon Hevosala Suomessa työllistää?

 • ”Hevosala työllistää suoraan ja välillisesti n 6000-7000 henkilötyövuotta, eli n 15.000 ihmistä.”

 

Mitä Suomalainen hevosurheilu pitää sisällään ? Minkälaista on Suomalainen hevosurheilu verrattuna muihin maihin ?

 • ”Hevosurheilu pitää sisällään paljon eri lajeja, mutta suurimmat ovat ratsastus sekä raviurheilu. Raviurheilussa kilpaillaan niin kärry, kuin Monte-lähdöissä (raviratsastus) ja omat sarjansa ovat lämminverisille, kylmäverisille (joihin Suomenhevonen kuuluu), sekä A- ja B- kategorian poneille.
 • Suomessa raviurheilu on Hippoksen alaista kilpailutoimintaa, ja Suomen ratsastajaliiton alaisia ovat este-, koulu- ja kenttäratsastus, Islanninhevos kilpailut, lännenratsastus, matkaratsastus, pararatsastus, valjakko- ajo, sekä vikellys.
 • Kansainvälistä vertailua pystymme tekemään lähinnä raviurheilun saralta. Ratsastajaliitto osaa vastata omasta puolestaan.
 • Raviurheilussa Euroopan valtamaita, ovat Ranska ja Ruotsi, mutta myös Suomi on yksi Euroopan suurista ravimaista.
 • Suomalainen osaaminen on todella arvostettua, ja mm hevosenhoitajia työskentelee ympäri Euroopan, ihan lajin absoluuttisella huipulla.
 • Euroopan ulkopuolella raviurheilu on merkittävä laji mm Australiassa, sekä Yhdysvalloissa.”

 

Miten paljon raviurheilu työllistää suoraan ja välillisesti maassamme?

 • ”Hevosala työllistää suoraan, ja välillisesti n  15.000 henkilöä ympäri Suomen. Esimerkiksi ravivalmentaja perheineen, luo työtä myös rehu, rakentamis- ja varustekaupan kautta, aina kyläkoulun- opettajaan asti. Tarkkaa lukua on näin ollen vaikeata sanoa.
 • Vuonna 2019 ravivalmentajia oli n 2800, ja ohjastajia 1600. Luvut pitävät sisällään, myös harrastajalisenssin omaavat henkilöt.”

 

Miksi raviurheilu saa tukea esimerkiksi valtiolta, ja mikä on Veikkauksen rooli raviurheilussa?

 • ”Rahapeli- politiikka on Suomessa perustunut yksinoikeus järjestelmään, jonka tuotot käytetään yleishyödyllisiin tarkoituksiin. .
 • Arpajaislain (491/1965) 17.pykälän mukaan 4% Veikkaus Oy:n tuotosta käytetään hevoskasvatuksen, sekä hevosurheilun edistämiseen.
 • Veikkauksen rooli raviurheiluun liittyen, on järjestää lajin pelitoiminta.”

 

MOT ohjelman mukaan, viime vuonna raviurheilu sai 40.000.000 e tukea. Tästä kyseisen ohjelman mukaan 24.000.000 e meni palkintoihin, joista suurin palkintopotti oli 200.000 e.

Miten monet kilpailut palkitaan tuolla 24.000.000 eurolla ja millaisia kuluja kilpailut pitävät sisällään ?

 • ”Vuonna 2020 Suomessa järjestettiin yhteensä 465 ravit. Suurin vuosittain Suomessa järjestettävä kilpailu, on Suuri Suomalainen Derby, jossa suurin palkinto oli vuonna 2020 ollut 150.000 e.
 • Tuo MOT ohjelmassa esiin nostettu 200.000 euron ykkospalkinto, oli vuonna 2019 Suomessa järjestetyn kansainvälisen UET Grand Prix`n ykköspalkinto. Kyseinen kilpailu järjestetään vuosittain eri maassa. Näissä isompien palkintojen kilpailuissa merkittävä osa palkintosummasta kerätään osallistumismaksuina hevosenomistajilta.
 • Ravikilpailujen järjestämiseen tuosta 24.000.000 eurosta kohdentuu noin kolmannes. Sen avulla Suomen raviradat pystyvät järjestämään ravikilpailuja, ja ylläpitämään raviradat turvallisessa, ja hevosten hyvinvoinnin varmistavassa harjoituskäytössä, vuoden ympäri mahdollistaakseen lajin harrastamisen valtakunnallisesti ympäri vuoden.
 • On hyvä erotella kilpailu, ja palkinnot, kilpailuihin kohdistuvista kuluista, sillä palkinnot eivät kohdistu tietyn kilpailun järjestämiseen vaan ohjautuvat suoraan hevosen omistajille, ja kasvattajille.”

 

Millaisia kustannuksia syntyy ravihevosen kasvattamisesta, valmentamisesta, ja urheilu- urasta?

 • ”Kustannukset vaihtelevat hyvin paljon, ja keskimääräistä vastausta on mahdotonta antaa. Suomen Hevosenomistajan keskusliitto, on laskenut ravihevosen omistamisen kustannuksia, ja avaa niitä verkkosivuillaan.”

 

Millaisia palveluja raviradat tuottavat kilpailujen lisäksi ?

 • ”Riippuu hyvin paljon raviradasta. Ravirata on erinomainen ympäristö, esimerkiksi erilaisille tapahtumille, tai kokouksille, sillä radoilta löytyy runsaasti tilaa, erikokoisia kokoustiloja, ja ravintolapalveluja. Joillakin radoilla on lisäksi ratsastuskenttä, sekä esimerkiksi aktiivista ravivalmennus toimintaa ratatalleilla. Esimerkiksi Vermo-areenalla valmennus toimintaa pyörittävät kahdeksan ravivalmentajaa, ja alueella asuu, ja valmentautuu pysyvästi useita kymmeniä hevosia.
 • Raviurheilun lisäksi Vermo- areena toimii erilaisten tilaisuuksien järjestäjänä. Helmikuussa alueelle rakentui talvi- aktiviteetteja tarjonnut Talven Ihmemaa. Ja löytyypä radan alueelta myös keppihevos- areena.”

 

Miten suuri on hevosurheilun merkitys harrastuksena, ja ammattina nuorille ?

 • ”Hevosalalla voi kouluttautua aina ammattitutkinnosta, ammattikorkeakoulu -tutkintoon asti. Lisäksi hevosala työllistää yliopistosta valmistuneita, esimerkiksi eläinlääkäreitä. Hevosalan- opintoja voi suorittaa yli kahdessakymmenessä oppilaitoksessa, joista osa tarjoaa varsinaisia hevosalan- tutkintoja, sekä lukio opintoja. Tutkintoon johtavien koulutusten lisäksi mm oppilaitokset, ja hankkeet, toteuttavat paljon erilaisia koulutus- ja seminaari- päiviä hevosalan aiheista.
 • Suomen Hippos kouluttaa lasten, ja nuorten ohjaamisesta kiinnostuneita vähintään 15 vuotiaita nuoria, lasten- ja nuorten ohjaajiksi, hevosalan harrastus- ja nuoriso- toimintaan.
 • Hevosurheilu- lajeissa harrastetaan, ja urheillaan ihmisen sukupuolesta, iästä tai rajoitteista riippumatta.
 • Koululais kyselyissä hevoskasvatus on tyttöjen suosituin harrastus vuosi toisensa jälkeen. Merkitys on siis kiistämättä suuri.
 • Hevosala tarjoaa lapsille, ja nuorille turvallisen ja kasvattavan ympäristön.”

 

 

 

 

Haastattelussa: Sami Kauhanen

Haastattelu ja teksti: Ravikatsaus ja Hevostelua-juttusarjat

Kuva: Vermo-areena, Mascate Match ja Pekka Korpi, kuvaaja Juho Hämäläinen

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.