Vankeusrangaistusten täytäntöönpanoa lykätään vankien suojaamiseksi

Hallitus esittää sakkojen muuntorangaistusten ja ehdottomien vankeusrangaistusten täytäntöönpanon aloitusta siirrettäväksi 31. heinäkuuta 2020 saakka. Uusien vankien ottamista vankilaan on oikeusministeriön tiedotteen mukaan tarpeen rajoittaa, jotta koronavirusepidemian vaikutukset saataisiin minimoitua.

Vankiloiden täyttöaste on tällä hetkellä korkea, mikä on riskitekijä koronavirusepidemian leviämisen kannalta. Esitetyn muutoksen tavoitteena on ”turvata rangaistusten turvallinen täytäntöönpano ja vankiloiden toimintakyky epidemian aikana”.

Lyhyiden rangaistusten täytäntöönpanon aloitusta on jo aiemmin siirretty koronaviruksen vuoksi. Oikeusministeriö on antanut asetuksen, jonka mukaan sakon muuntorangaistusten ja enintään kuuden kuukauden vankeusrangaistusten täytäntöönpanoa ei aloiteta 19.3.-19.6.2020.

Nyt esitetyllä muutoksella voidaan väliaikaisesti vähentää vankilukua asetusmuutos huomioiden yhteensä 300-400 vangilla.

Ehdotettu rajoitus koskee kaikkia vankilaan itse ilmoittautuvia sakon muuntorangaistukseen tai ehdottomaan vankeusrangaistukseen tuomittuja eli henkilöitä, jotka muutenkin odottavat tuomion täytäntöönpanoa vapaudessa. Lisäksi rajoitettaisiin myös tuomittujen etsintäkuuluttamista täytäntöönpanon aloittamiseksi. Lakia ei sovellettaisi tuomioistuimen pakkokeinolain nojalla vangitsemiin ja tutkintavankeuslain nojalla vankilassa oleviin henkilöihin. Täytäntöönpanoa ei myöskään siirrettäisi, jos tuomittu on jo vankilassa.

Rangaistukset on pantava täytäntöön mahdollisimman pian poikkeusolojen päätyttyä, oikeusministeriöstä todetaan. Laki sisältää myöskin säännökset sen varalle, ettei rangaistuksen täytäntöönpano raukea siirron vuoksi.

Lähde: Oikeusministeriö

2 thoughts on “Vankeusrangaistusten täytäntöönpanoa lykätään vankien suojaamiseksi

 • 1.4.2020 at 07:25
  Permalink

  Voiko tyhmempää päätöstä tehdä? Oikeusministeriö suorastaan yllyttää kaikkeen rikollisuuteen.

  Reply
 • 4.5.2020 at 11:56
  Permalink

  Voiko tyhmempää kommenttia kirjouttaa?

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.