Euroopan keskuspankki suositteli, Finanssivalvonta kuunteli – Pankkeja kehoitetaan pidättäytymään voitonjaosta

Euroopan keskuspankki julkisti 27.3.2020 pankeille suosituksen pidättäytyä voitonjaosta aina 1.10.2020 asti. EKP:n suosituksessa kehotetaan myöskin kansallisia valvojia suosittamaan vastaavia periaatteita omassa valvonnassaan oleville luottolaitoksille.

Finanssivalvonta kuunteli EKP:n suositusta ja päätti 28.3.2020 antaa valvomilleen luottolaitoksille niinikään suosituksen pidättäytyä voitonjaosta 1.10.2020 asti. Suosituksen yksityiskohtia tarkennetaan 30.3.2020 annettavalla valvottavatiedotteella. Suositus ei luonnollisestikaan estä pankkeja voitonjaosta.

Yritykset kovilla ja pankit vuolevat voitot?

Finanssivalvonnan mukaan suosituksella pyritään turvaamaan suomalaisten pankkien kykyä tukea reaalitaloutta yritys- ja kotitalousrahoituksella koronapandemian aiheuttaman talouskriisin vaikutusten helpottamiseksi. Pankkien luototukselle on hiljattain saatu kirittäjä, sillä valtio on aiemman 15 miljardin euron lainatakauspotin lisäksi luvannut suoraa rahallista tukea yrityksille.

Valtio suuntaa suoriin yritystukiin koronavirustilanteessa yhteensä miljardi euroa. Summasta 700 miljoonaa euroa on tarkoitettu Business Finlandin myöntämiin avustuksiin ja 300 miljoonaa euroa ELY-keskusten myöntämiin avustuksiin. ELY-keskukset tukevat pienyrityksiä, jotka ovat kärsineet koronaviruksen aiheuttamista markkina- ja tuotantohäiriöistä ympäri maata. ELY-keskukset rahoittavat yrityksiä, jotka työllistävät 1–5 henkeä.

Aiemmin hallitus ilmoitti tukevansa yrityksiä 15 miljardin euron potilla, mutta myöhemmin kävikin ilmi, että kyseinen tuki oli suunnattu suoraan pankeille, jotka sitten lainaavat rahat eteenpäin valtiollisten instanssien takauksin, luonnollisesti korkoa rahoille perien. Suorat valtion yritystuet eivät ole nykymaailmassa uusi asia, mutta kriisitilanteessa Marinin hallitus asetti ne ”yrityksien tukemisen” alle.

Koronavirustilanteen vuoksi ahdinkoon joutuneet yrittäjät ja sen myötä työntekijät elävät epävarmoja aikoja. Kassavirtojen ehdyttyä poikkeustilalain mukaisten määräysten myötä kulut juoksevat mutta suuri osa yrityksistä ei saa käytännössä minkäänlaista tuloa vaikka samaan aikaan kulut juoksevat kuten normaalisti.

Mainitun miljardin euron tukien lisäksi hallitus on luvannut yhteensä 15 miljoonaa euroa maatilojen tukemiseen, jotka niinikään joutuvat omanlaisiinsa ongelmiin koronavirustilanteen vuoksi. Maatiloilla ongelmia on niin kaupan sujumisessa kuin henkilökunnan saatavuudessa ja sairastelussakin. Tosin, kuten alunperin yrityksille luvatussa 15 miljardin euron ”tukipaketissakin”, myöskin maanviljelijöille suunnattu tuki on annettavissa valtiontakauksien muodossa.

Lähde: Finanssivalvonta

Aiheeseen liittyvää:

 

One thought on “Euroopan keskuspankki suositteli, Finanssivalvonta kuunteli – Pankkeja kehoitetaan pidättäytymään voitonjaosta

  • 31.3.2020 at 18:49
    Permalink

    Koronavirusepidemiaa ei ole: https://www.youtube.com/watch?v=hsWY5NMuCPg . Koronavirus on ollut kaiken aikaa pelkkä tekosyy kaikelle, mitä nyt tapahtuu. Maailmantalous halutaan romahduttaa, joten se täytyy tehdä valtamedian luoman koronavirushysterian avulla, jottei jäisi selviä ja kiistattomia, virallisia todisteita aiheutetun katastrofin tahallisuudesta. Todisteita jäisi vaikka kuinka paljon hallitusten, yritysten ja keskuspankkien pöytäkirjoihin, tilinpitoihin, määräyksiin, lakeihin yms., jos toimittaisiin toisella tavalla.

    Yritykset ovat kohta konkurssissa ja lähes kaikki työttömiä. Kukaan ei uskalla yrittää liike-elämässä uudestaan. Lisäksi tallettajat menettävät säästönsä, koska heistä on tehty lailla riskisijoittajia. Velkarahalla talonsa rakentaneille ei jää muuta kuin velkaa, koska talojen arvot romahtavat. Tässä vaiheessa ihmiset ovat täysin toivottomassa tilanteessa: korviaan myöten veloissa sekä ilman rahaa ja työtä. Minä ainakin voin hyvin kuvitella, kuinka tuossa toivottomassa tilanteessa valtamedia alkaa kertoa, kuinka kapitalismi on epäonnistunut ja kuinka nyt tarvitaan muutoksia talous- ja rahajärjestelmään. Toivottomassa tilanteessa olevat ihmiset joutuvat hyväksymään valtaeliitin haluamat muutokset. Totta kai valtaeliitti lupaa tässä vaiheessa ihmisille kaikenlaista hyvää. He voivat luvata velat anteeksi ja uuden alun täysin puhtaalta pöydältä. Kenties he saavat kaiken jopa näyttämään siltä kuin muutos olisi lähtöisin kansalaisten tahdosta, mutta joka tapauksessa lisää valtaa siirretään yhä harvempien käsiin ja käteinen raha poistetaan. Kenties siirrytään kommunismin kaltaiseen järjestelmään ja ihmisten täytyy ottaa pedon merkki, jota ilman he eivät voi ostaa tai myydä. Näin valtaeliitti saa tahtonsa läpi ja yhteiskunnan täydelliseen kontrolliin, mikä on ollut koko ajan kaiken tarkoituksena.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.