Valtio ”tukee” maatiloja takaamalla lainoja enintään 15 miljoonan euron edestä

Maa- ja metsätalousministeriö lisää valtiontakauksien myöntövaltuutta maatilojen maksuvalmiuslainoille. Tällä pyritään varautumaan koronaviruksesta aiheutuviin maatilojen talousvaikeuksiin. Maatilatalouden kehittämisrahaston (Makera) kautta myönnetään maatiloille alkutuotantoon ja maatilayritysten juoksevien kuluihin valtiontakauksia enintään 15 miljoonan euron edestä. Suoraa tukea ei siis ole vieläkään luvassa.

Ministeriön mukaan tällä hetkellä on tarvetta varautua koronaviruksen mahdollisesti maatalousyrittäjille aiheutuvien maksuhäiriöiden ja muiden taloudellisten haittojen minimoimiseksi.

Riskit ovat toki muitakin kuin taloudellisia

Suurin osa maatiloista on perheyrityksiä, joissa töitä tehdään pienellä henkilömäärällä. Jos esimerkiksi eläinten hoitajat sairastuvat, eläinten terveys, hyvinvointi ja tuotos voivat heikentyä. Koronaviruksen seurauksena voi syntyä myös työntekijäpulaa elintarvikkeiden jalostuksessa tai viivästyksiä esim. kuljetuksissa. Nämä tekijät voivat aiheuttaa viiveitä tai alenemia tilityksiin tuottajille.

– Koronaviruksesta johtuva tilanne on täysin poikkeuksellinen. Turvataksemme ruuantuotantoa haluamme tukea tiloja selviämään tilapäisistä maksuvaikeuksista. Suomalaisen ruokahuollon kannalta valtiontakausten myöntäminen on järkevä tapa auttaa ruuan tuottajia juuri nyt. Tilat tarvitsevat taloudellisia puskureita selvitäkseen myös työntekijöiden saatavuudesta aiheutuvista ongelmista, sanoo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Takauksen kohteena olevan lainan enimmäismäärä voi olla 62500 euroa. Valtiontakaus koskisi enintään 80 prosenttia takauksen kohteena olevan lainan määrästä, eli enintään 50 000 euroa. Laina-aika on enintään viisi vuotta. Takaus voitaisiin myöntää lainalle, jonka luotonantaja myöntää tilapäisissä maksuvalmiusvaikeuksissa olevalle maatalousyritykselle.Valtiontakauksella halutaan turvata ruuantuotantoa ja maatalouden toimintaa myös poikkeusoloissa. Tilapäisistä vaikeuksista huolimatta yrityksellä tulee kuitenkin olla edellytykset jatkuvaan kannattavaan toimintaan. Takauspäätöstä haettaisiin paikallisesta ELY-keskuksesta sen jälkeen, kun luotonantaja olisi antanut luottolupauksen.

Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö

12 thoughts on “Valtio ”tukee” maatiloja takaamalla lainoja enintään 15 miljoonan euron edestä

 • 27.3.2020 at 11:27
  Permalink

  Lisää lainaa eli velkakoukkua maatalousyrittäjille. Jos maksujen kanssa tulee jatkossa ongelmia ostetaankin tila ja maat pois pakkohuutokaupasta edullisesti. (jotenkin tulee mieleen 90-luvun romahdus…)

  Huomasiko muuten muut: Lentokentältä tulijoita ohjataan tarvittaessa Luona Oy:n majoituksiin. Tämä firmahan teki poliitikoille miljoona tulot ns. vokki-busineksessa.

  Reply
 • 27.3.2020 at 11:52
  Permalink

  Tuota, nehän takaa niitä lainoja jo nyt. Naapuritilallakin on velkaa noin 500 000e enemmän kuin koko tilan arvo on.

  Reply
 • 27.3.2020 at 12:03
  Permalink

  Taas tuetaan pankkeja, eli poliittisen koneiston kavereita. Kansa on nykyään rikkaiden resurssia jota manipuloidaan kuten tässäkin taas nähdään.

  Talmud kieltää juutalaisia antamasta rahaa gentiileille. Tässä on yksi pääsyistä miksi Suomessa ei tueta yrittämistä suoraan, paitsi jos on juutalais-sidonnainen korporaatio kyseessä.

  Reply
 • 27.3.2020 at 23:27
  Permalink

  Johtaako Suomen hallituksen linja kansalliseen biotuhoon?

  Jos tartunnan saaneet eristetään tehokkaasti ja oireettomat taudinkantajat selvitetään runsaalla testaamisella, ei COVID-19 leviäminen ole kovin todennäköistä, vaan se on varsin helppoa pysäyttää maakunnissa ja sen pysäyttäminen on täysin mahdollista myös Uudellamaalla.

  Kirjoitus on hyvä mutta rokote voi olla jopa vaarallisempi kuin itse tauti. Se saattaa hyvinkin sairastuttaa rokotettavan eikä anna suojaa. Lääkkeitä on jo olemassa ja kaupunkien tehokas puhdistaminen ja desinfiointi kuuluisi heti aloittaa.

  https://mvlehti.net/2020/03/26/sanna-marin-suomen-osama-bin-laden-kolumni/

  Reply
 • 28.3.2020 at 21:02
  Permalink

  Maatiloille kuten pk-yrityksille annettava suoraa
  rahallista tukea kiireesti.

  Meidän on myös uskallettava yhdessä löytää luottamus. Ilman luottamusta maa tuhoutuu. Meidän on kaikkien yhdessä tehtävä suuri uudelleen käynnistys joka laittaa niin talouden kuin yhteiskunnan pyörät pyörimään.

  Lomautettuja on tullut alle kahdessa viikossa neljännes miljoona. Suomen talous ja yhteiskunta ei tule kestämään miljoonan ihmisen suurtyöttömyyttä.

  Korona virus jää todennäköisesti hautumaan vaikka se nyt onnistuttaisiinkin saamaan aisoihin. Se tarkoittaa että taas ensi talvena se on meidän riesana. Me emme voi sen takia kuitenkaan kansakuntana tehdä itsemurhaa.

  Elämä jatkuu koronasta huolimatta.

  On todellinen vaara olemassa että vallassa oleva hallinto käyttää poikkeustilaa ja valmiuslakia poliittisen valtansa lujittamiseksi koko kansantalouden ja kansanterveyden kustannuksella. Tätä ei voi sallia tapahtuvan.

  On nähtävissä selkeitä merkkejä että näin tulee tapahtumaan.

  Reply
 • 29.3.2020 at 02:04
  Permalink

  Ovatko pääministeri Marin tai presidentti Niinistö yksin tai yhdessä syyllistyneet historian suurimpaan vehkeilyyn ja salaliittoon omaa maata vastaan? Ovatko he käyttäneet epämääräistä tautia hyväkseen tietoisesti ajaen Suomen tuhon partaalle? Niinistöllä oli kova kiire kieltää yrityksiä maksamasta osinkoja omistajilleen. Markkinatalous on peruttu? Perutaan samalla Linnan juhlat. Sehän on muutenkin enää kulissi.

  Korona kurittaa Suomea ja maailmaa. Pääministeri Marin ja presidentti Niinistö taisivat etukäteen tietää mitä tulee tapahtumaan.

  Kuuluvatko molemmat samaan kuoleman kulttiin.

  Tilanne vaikuttaa synkältä vallankaappaukselta jonka työrukkasena on valmiuslakia ja poikkeustila. Korkealta on tullut käsky laittaa valtiot polvilleen. Trump mobilisoi miljoona reserviläistä. Ei taida johtua vain koronasta.

  Reply
 • 29.3.2020 at 16:31
  Permalink

  Tiukkapipoiset spedet aikovat kieltää alkoholin myynnin. Sosiaalitanttojen ja koronaterroristien hirmuhallinto myllää Suomea. Mitä vielä? Valtion valvontakamerat kaikkiin asuntoihin sisään. Sosiaalinen pisteytys kuten Kiinassa. Oma kansa eristyksissä kun matuille levitetään punainen matto lampsia tauteineen sisään.

  Lopettakaa verojen maksaminen!

  Yleislakko nyt!

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.