Kaikkiin tupakkatuotteisiin yksilölliset tunnisteet – Monopoli Slovakiaan, kustannukset tuottajalle

EU:n tupakkatuotedirektiivin mukaan jäsenvaltioiden on tulevaisuudessa varmistettava, että kaikki tupakkatuotteiden vähittäismyyntipakkaukset merkitään yksilöllisellä tunnisteella. Lisäksi kaikilla tupakkatuotteiden toimitusketjuun osallistuvilla tahoilla on oltava omat tunnistekoodit. 

Sosiaali- ja terveysministeriö on valinnut tupakkatuotteiden jäljitettävyysjärjestelmään liittyvien pakollisten tunnisteiden antajaksi (ID-issuer) slovakialaisen Allexis s.r.o:n. Yritys antaa seuraavat viisi vuotta tupakkalain vaatimat tunnisteet Suomen markkinoille saatettaville tupakkatuotteille.

Tämä on osa jäljitettävyysjärjestelmää, jonka tavoitteena on estää tupakkatuotteiden laitonta kauppa EU:n jäsenvaltioissa. Ministeriön erityisasiantuntija Reetta Honkanen kertoi Nykysuomelle laissa määritellyn, että kaikki tupakkatuotteiden jäljitettävyysjärjestelmän kustannukset lankeavat täysimääräisesti tuottajalle. Kustannusten mittakaavaa Honkanen ei osannut kertoa, eikä sitä, vaikuttavatko ne kuluttajahintoihin.

Slovakkifirmalle varsin rajattu monopoli

Kaikkien Suomen markkinoille saatettavien tupakkatuotteiden toimitusketjuun osallistuvien toiminnanharjoittajien ja vähittäismyyjien on haettava Allexis s.r.o:lta itselleen tunnistekoodeja. Valmistajat ja maahantuojat hakevat Allexis s.r.o:lta lisäksi pakkausten yksilöllisiä tunnisteita.

Allexis s.r.o. tarjoaa käyttöjärjestelmän sekä ”helpdeskin”, jotka ovat toiminnassa viikosta 17 lähtien. Toiminnanharjoittajat voivat alkaa hakea tunnistekoodeja ja yksilöllisiä tunnisteita Allexis s.r.o:lta vasta 10.5. lukien, jolloin komission nimeämän tietovaraston toimittajan (Dentsu) toissijainen tietovarasto otetaan tuotantoon.

Slovakialaisyritykselle on siis tarjottu hyvin rajatun alueen monopoli, sillä tunnisteita ei voi Suomessa tapahtuvaan kauppaan tilata mistään muualta. Kuten sanottua, ministeriöstä ei tihkunut tietoa siitä, minkä suuruisia jäljitettävyysjärjestelmästä koituvat kustannukset ovat.

Savukkeiden ja kääretupakan pakkauksissa on oltava yksilölliset tunnisteet 20.5.2019 lähtien ja ennen 20.5.2019 valmistetut pakkaukset saavat olla liikkeessä vuoden, 20.5.2020 saakka. Muihin tupakkatuotteisiin kuin savukkeisiin ja kääretupakkaan, kuten esimerkiksi sähkösavukkeisiin ja niiden nesteisiin, direktiiviä sovelletaan 20.5.2024 alkaen.

Vaikka ”siirtymäaikaa” tarjottiin kokonainen vuosi, tukut eivät saa 20.7.2019 lähtien myydä savukkeita ja kääretupakkaa sellaisille toimijoille, joilla ei ole tunnistekoodeja.

Tupakkatuotteiden tunnisteiden antajan kilpailuttajana toimi Hansel Oy. Tarjouksia tuli määräaikaan mennessä yhteensä kuusi. Pisteytyksen kriteereinä olivat ministeriön mukaan hinta, yksilöllisen tunnisteen pituus ja palvelun aloittamisen ajankohta.

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö

4 thoughts on “Kaikkiin tupakkatuotteisiin yksilölliset tunnisteet – Monopoli Slovakiaan, kustannukset tuottajalle

 • 27.3.2019 at 10:00
  Permalink

  Konrollibyrokraattien orgiat taas käynnissä ja tietenkin joku bisnestää uudella turhalla järjestelmällä. On lobannut itselleen yksinoikeuden?

  Reply
 • 27.3.2019 at 10:02
  Permalink

  Wåi ristüs taas, mikä büråkratia ja süåmalaiset åvat maailman ”Ånnellisin”(=helpåiten küsetettava) kansa.

  Reply
 • 27.3.2019 at 10:08
  Permalink

  Taidanpa ruveta viljelemään kessua ja keittämään omatekoista jo pelkästään witutuksesta

  Reply
 • 27.3.2019 at 19:16
  Permalink

  Tänään kuulin uutisista, että EU:lla on aikomus v. 2022 alkaen asennuttaa uusiin autoihin sisäinen nopeusrajoitin, joka estää ylinopeuden ajamisen.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.