Hallituksen esitys: Uusia apteekkeja ja hintakilpailua itsehoitolääkkeisiin

Hallituksen esitys lääkelain muuttamisesta annetaan lähipäivinä lainsäädännön arviointineuvostolle arvioitavaksi. Esityksessä itsehoitolääkkeissä sallittaisiin hintakilpailu ja uusien apteekkien perustamista helpotettaisiin lyhentämällä muutoksenhakuprosessin kestoa.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan mukaan lääkelakiin tulevat muutokset on tehtävä niin, että turvallisesta lääkkeidenkäytöstä ei tingitä.

– Lääkkeet eivät ole tavallisia kulutushyödykkeitä, vaan niiden turvalliseen käyttöön tarvitaan luotettavaa tietoa ja kykyä arvioida vaikutuksia. Tämä koskee niin reseptilääkkeitä kuin myös esimerkiksi ihan tavallisia reseptivapaita särkylääkkeitäkin, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila.

Itsehoitolääkkeisiin hintakilpailu

Hallituksen esityksessä hintakilpailu koskisi kaikkia itsehoitolääkkeitä, eikä sen ulkopuolelle rajattaisi mitään valmisteita. Itsehoitolääke saisi maksaa enintään lääketaksan mukaisesti määräytyvän hinnan. Apteekki voisi halutessaan myydä valmistetta edullisemmalla hinnalla omasta katteestaan tinkimällä.

Esityksen valmistelussa arvioitiin eri malleja itsehoitolääkkeiden saatavuuden lisäämiseksi. Valmistelussa myös lausuntopalaute huomioon ottaen todettiin, että lääkkeiden myynnin salliminen apteekkien ulkopuolella edellyttäisi periaatteellisempaa ja laajempaa lääkkeiden vähittäismyynnin sääntelyn arviointia.

Uusia apteekkeja aiempaa enemmän ja joutuisammin

Lääkelakiin suunnitellut muutokset loisivat mahdollisuuden perustaa apteekkeja aiempaa nopeammin. Näin apteekkeja olisi myös aiempaa enemmän.

Uusien apteekkien perustamista on hidastanut Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen (Fimea) päätöksiä koskevat muutoksenhaut, sillä lähes kaikkiin uuden apteekin perustamista koskeviin päätöksiin on haettu muutosta.

Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että uuden apteekin perustamista koskevasta päätöksestä tulisi valittaa suoraan hallinto-oikeuteen valitusmenettelyn mukaisesti. Tämä lyhentäisi uuden apteekin aloitusprosessia jopa puolella vuodella.

Eduskunnan käsittelyssä olevassa hallituksen esityksessä Fimean mahdollisuuksia uusien apteekkien perustamiseen laajennettaisiin siten, että itsenäisten apteekkien määrää voitaisiin selvästi lisätä. Jatkossa apteekin perustamiseen vaikuttaisi nykyistä laajemmin apteekkipalveluiden tarve lääkkeiden saatavuuden turvaamisen lisäksi. Sivuapteekkeja voitaisiin muuttaa aiempaa joustavammin pääapteekeiksi. Nämä toimet tukisivat uusien apteekkiyrittäjien tuloa alalle. Apteekkien haku- ja myöntämiskäytäntöjä yksinkertaistettaisiin ja nopeutettaisiin apteekkien omistajanvaihdoksia.

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö

3 thoughts on “Hallituksen esitys: Uusia apteekkeja ja hintakilpailua itsehoitolääkkeisiin

 • 2.11.2018 at 14:25
  Permalink

  Turvallisia lääkkeitä ei ole. Paitsi sauna, terva ja viina.

  Reply
 • 2.11.2018 at 16:31
  Permalink

  Lisää apteekkeja samalla kun kaikkia muita kivijalka palveluja on ajettu alas jo vuosikymmeniä.

  Reply
 • 2.11.2018 at 16:55
  Permalink

  jostain luin että apoteekeilla ja auton katsastuksilla olisi kovimmat voitot oiskohan ollu jotain 30% luokkaa. esim canadassa ja briteissä periaatteessa lääkkeet ei maksa mitään jos olet persaukinen. tämä staili on kaikista halvin valtiolle, oli muuten siitäkin jossain kirjoitusta…mutta hölmölässä vaan peritään helvetinmoisia voittoja ja köyhä köyhtyy. itse hain apoteekista jotain särkylääkettä kun sormenpäät lähti pumpputaivaaseen osuessaan sirkkeliin, kysyttiin kela korttia, ei mulla ollut sellaista , vastattiin että kaikilla on sellainen, vastasin että eipä ole ollut 50 vuoteen. kysäsin että kuinkas paljon alennusta särkylääkkeestä saisi, vastattaan että euro ja kuuskyt senttiä, kiitin ja sanoin että enpä hanki moista korttia….se apoteekeista.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.