Lääketieteellisen kannabiksen saantia helpotetaan Britanniassa

Kannabislääkkeitä saa reseptiä vastaan kroonisten kipujen hoitamiseen jo ehkä tässä kuussa.

Tällä hetkellä lääketieteellistä kannabista myönnetään kroonisista kivuista kärsiville vain poikkeustapauksissa. Reseptin myöntämiseen tarvitaan useiden lääketieteen asiantuntijoiden ryhmäpäätös.

Sisäministeri Sajid Javid on nyt hyväksynyt kannabiskasvista johdettujen lääketuotteiden ”uudelleen ajastamisen” parlamentissa. Virallista ilmoitusta asiasta odotetaan kahden viikon sisään, jolloin kannabista voidaan alkaa myöntää reseptejä vastaan lähes välittömästi.

MS-tautia sairastavien liiton edustaja Genevieve Edwards näkee kehityksen myönteisenä.

– Tämä on hyvin rohkaisevaa kaikkien niiden tuhansien MS-tautia sairastavien kohdalla, jotka ovat olleet pakotettuja valitsemaan elämän jatkuvien kipujen ja kouristusten kanssa tai lain rikkomisen, kertoi Edwards Sunday Telegraphille.

Reseptejä myöntävät jatkossa erikoislääkärit ilman, että potilaiden on ennen kannabisreseptin saamista kokeiltava muita lääkkeitä.

Kannabista myönnetään ensivaiheessa ihmisille, jotka kärsivät kroonisista kivuista, epilepsiasta, kemoterapian aiheuttamasta pahoinvoinnista ja MS-taudista.

Lääketieteellinen kannabis ei aiheuta huumetilaa, koska se ei sisällä viihdekäyttöön tarkoitetun kannabiksen aktiivista TDH-komponenttia.

Käännekohta kannabisasiassa tapahtui kesäkuussa. Vakavaa epilepsiaa sairastavalta 12-vuotiaalta Billy Caldwellilta oli takavarikoitu hänelle USA:ssa reseptillä määrätty kannabislääkitys Heathrown lentokentällä. Sisäministeriö palautti kesäkuussa lääkkeen pojalle.

Pojan äiti, Charlotta Caldwell on äärimmäinen onnellinen, että jatkossa hänen pojallaan on pääsy toimivaan lääkkeeseen. Myös Billyn 6-vuotias pikkuveli sairastaa vakavaa epilepsiaa.

Britannian johtavan lääkeasiantuntijan aikaisemmin tänä vuonna tekemä lääkekannabiksen arviointi sai sisäministerin vakuuttumaan, että sen saatavuutta voidaan helpottaa.

Lähde: Metro

3 thoughts on “Lääketieteellisen kannabiksen saantia helpotetaan Britanniassa

 • 8.10.2018 at 11:55
  Permalink

  Kannabis kuuluu auttavan myös reumakipuihin. Turhaan piikitellään kivuliaita kultapiikkejä ja syötetään perkeleellisiä kemikaaleja, joista aiheutuu pahoja sivuoireita.
  Reumaa sairastava tuttavani käy silloin tällöin Amsterdamissa pidennetyllä viikonloppu reissulla ”lääkitsemässä” itseään parantavilla kakkukahveilla ja imeskelee hash oil lollipoppeja. Suomeen ei tämä loistava kahvilakulttuuri leviä, niin kauan kuin meillä on terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen kaltainen keskiaikainen instituutio estämässä todellista terveyden hoitoa.
  THL on lääke-.ja elintarviketeollisuuden asialla. Niinpä kansan terveys on pilattu virallisterveellisellä margariinilla, rypsiöljyllä, rasvattomalla maidolla ja glugoosifruktoosisiirapilla.

  Reply
  • 8.10.2018 at 13:09
   Permalink

   Suomessa on saanut lääkärin määräyksellä lääkekannabista jo kymmenen vuotta, vuodesta 2008. Sitä voi saada jos sairastaa mm. MS-tautia, Parkinsonin tautia, vaikeaa reumaa, aidsia, syöpää tai kroonistunutta migreeniä.

   Näistä kivut poistavista kannabisvalmisteista tosin yleensä puuttuu huumaantumisen aiheuttava komponentti, jonka vuoksi sitten käydään mieluummin mm. Amsterdamissa kakkukaupassa tai pössyttelemässä ja itketään että suomessa ei muka saisi kipulääkitystä.

   Reply
 • 8.10.2018 at 18:46
  Permalink

  Huumettahan tuo on. Mutta liberalismi etenee, niin että kannabis on pian vakiomatskua Suomen kätilöopistoilla. Siinäpä sitten koko perhe pössäyttelee.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.