Huhtasaarelta ei lupaa gradunsa digitalisoimiseen – Täyttyvätkö tekijänoikeusrikoksen tunnusmerkit?

Perussuomalaisten varapuheenjohtajan ja kansanedustajan Laura Huhtasaaren plagiointisyytöksien melskeessä on jäänyt unhoon kysymys siitä, kuinka Huhtasaaren pro-gradu tutkielma on päätynyt digitalisoitavaksi. Asiasta nousi pienoinen keskustelu eilen, kun kansalaisaktivisti Panu Huuhtanen kysyi asiaa Twitterin välityksellä Liberaalipuolueen puoluesihteeriltä ja Yleisradiolta.

Pro-gradu-tutkielmat ovat, kuten eräs keskusteluun osallistunut esiin toikin ”julkisia asiakirjoja, jotka tulee toimittaa niitä pyytäville”. Kuitenkin Huhtasaaren tutkielma oli yliopistonkin kokoelmissa vain paperisena versiona ja sen digitalisointi saattaakin olla tekijänoikeusrikkomus.

Liberaalipuolueen puoluesihteerin Tuomas Tiaisen väitetään keskustelussa digitalisoineen ja julkaisseen Huhtasaaren pro-gradun laittomasti. Huhtasaari oli nimenomaan kieltänyt Jyväskylän yliopistoa laittamasta tutkielmaa julkisesti nettiin eikä myöskään sen digitalisoinnille oltu annettu lupaa, kuten Huhtasaari twitter-keskustelussa tuokin esiin.

https://twitter.com/LauraHuhtasaari/status/1010789833013432321

Toistaiseksi vastausta avainkysymykseen, ”Lähettikö Jyväskylän yliopisto sen (tutkielman) sinulle pdf-muodossa, kyllä vai ei?”, ei olla saatu vastausta. Huhtasaarta on syytetty usealta eri taholta plagioinnista tämän pro-gradu tutkielmassa käytettyjen lainauksien osalta. Mylläkkä on viime aikoina hieman laantunut, mutta tuoreeltaan tulleet syytökset tutkielman julkaisijoiden mahdollisesta tekijänoikeusrikoksesta antanevat uutta pontta keskusteluun.

Lähde: Twitter

15 thoughts on “Huhtasaarelta ei lupaa gradunsa digitalisoimiseen – Täyttyvätkö tekijänoikeusrikoksen tunnusmerkit?

 • 24.6.2018 at 12:28
  Permalink

  Tämän tapauksen täytyy olla jo niin valtion turvallisuutta kosketteleva, että sosiaademokraattisen SUPOn täytyy tähän puuttua täydellä tehollaan, kuten se teki kepulaista Alpo Rusia kohtaan, vaikka mitään raskauttavaa rikosta ei saatu keitettyä kokoon, vaikka tuon turvallisuuspoliisin kaikki ”kokit” olivat kyökissä. Tosin Alpo Rusia syytettiin sosiaalidemokraatteihin kuuluvan Jukka Rusin tekemisistä ”harmaalla alueella” mallivaltio DDR:n leivissä, jota tietenkin ”valistuneissa” piireissä kutsutaan ”rauhantyöksi” ja sen ”edistämiseksi”, hirmukapitalistien hallitsemassa maailmassa, jotka ovat syypäitä maailmanrauhan horjuttamiseen ”sodanohjuksillaan” (vrt. rauhanohjukset).

  Reply
 • 24.6.2018 at 13:38
  Permalink

  Ei aihetta tutkintaan, ei edes huomautukseen,saatikka paheksuntaan koska kyseessä on PS:n Laura Huhtasaari

  Reply
  • 24.6.2018 at 15:47
   Permalink

   Demlan ohjeen mukaan, Suomen lakien ja oikeuslaitoksen tehtävä on suojella vasemmistolaisia ja tuomita muut.

   Reply
   • 24.6.2018 at 16:43
    Permalink

    Persujen ja isänmaallisten ei kuitenkan tarvitse pelätä vassareita. Pahin vihollinen on juuri persut itse, jotka nimenomaisesti sulkevat vakavasti asian ottavat ja aktiivisesti sekä intohimolla politiikkaan suhtautuvat aidosti kansan asia ajavat ihmiset.

    Persujen pahin ongelma on suhtautua politiikkan ammattina jossa tärkeintä näyttää olevan vain se uskottava poliittisen sopeutuvuuden ja toimintakyvyn viestiminen muulle eliitille. Tällä tavoin syntyy vain muutama tähti ammattivalehtelijoista, joita sitten voi etäällä oleva kansa äänestää kiiltokuvina unelmoimistaan poliittisista aatteista joita uskovat puolueen edustavan.

    Aito kansanliike syntyisi vain jos uskallettaisiin ottaa radikaalisti ja toiminnallisesti politiikasta kiinnostuneet mukaan aktiiviseen toimintaan ja saataisiin jokaiselle paikkakunnalle uskottavia toimijoita, kun ate olisi tärkeämpää kuin edustuksellisuus hienommissa piireissä.

    Persut tällaisena Halla-Ahojen ja Soinien kaltaisten oman uran edistäjien käsissä ovat sellainen kaveri kansallismielisille, ettei kenenkään kannattaisi olla huolissaan vihollisista.

    Reply
    • 24.6.2018 at 17:18
     Permalink

     Niputit sitten Soinin ja Halla-Ahon. Kertoo lähinnä sinusta ja aatemaailmastasi.

     Kerrotko vielä minkä uuden kilpailevan liikeen edustaja olitkaan?

     Reply
     • 27.6.2018 at 07:47
      Permalink

      Vuosiahan nuo ovat olleet nipussa. Samaa huijariporukkaa ne ovat, vaikka leikkivät nyt välirikkoa

 • 24.6.2018 at 13:52
  Permalink

  Punikkituholaiset vaan senkun yrittää.. Pian pääsee änestämään Lauraa ja persuja. Tsemppiä Laura!

  Reply
 • 24.6.2018 at 15:43
  Permalink

  Mitäh?
  Eikös tekijänoikeuslaki, sananvapauslaki ja muutkin suomen lait suojele vain vihervasemmistoa ja heidän tuotoksiaan?
  Perussuomalaiset ja muut kansallismieliset voidaan ainoastaan tuomita kyseisten lakien nojalla, mitään suojaa he eivät niistä voi hakea.
  Tämähän on Demlan periaate ja pysyvä ohje.

  Reply
 • 24.6.2018 at 15:43
  Permalink

  Syytös missä ei loppujen lopuksi ole mitään tekemistä alkuperäisen rikoksen kanssa. Yritetäänkö huomiota kiinnittää pois plagioinnista.

  Reply
  • 24.6.2018 at 17:23
   Permalink

   Miksi tässä syytöksessä pitäisi olla mukana ”mitään tekemistä” minkään muun maailman asian kanssa?

   Eihän murhaajaakaan tuomita sen perusteella oliko hänellä jalassaan naapurin pyykkinarulta lainaamansa farkut vaiko ihan itse ompelemansa pussihousut.

   Reply
 • 24.6.2018 at 16:34
  Permalink

  Siitäpä sitten hauska soppa tulee kun koetetaan selvittää kenen tekijänoikeuksia on rikottu. Suvakkigradun sisältö kun on niin monen eri henkilön suoltamaa sontaa, että Lauraakin lähinnä syytettiin siitä, että lainausten viittaukset olisivat puutteellisia.
  Vähän vaikeahan se on kunnon viittauksia tehdä jos samaa soopaa on suoltanut lähes kuka tahansa ja lähdeviittauskulttuuri on yleisestikin hyvin löyhäistä.

  Mitään varsinaista plagiointiahan tai varastamista Laura ei ole tehnyt, koska on viittauksensa viittauksiksi merkinnyt, ongelma on ilmeisesti lähinnä opinnäytetöiden yleisesti matalassa tasossa. (kuten löyhästi lähteeeseen viitaten olen jonkun proffan nähnyt asiasta kirjoittaneen. 😛 )
  Suurin ongelma persuille on pikemminkin Lauran suvakkimenneisyyden ja yleisesti vastuuttoman oloisen tuuliviiri-persoonallisuuden esittäminen mediassa. Tosin jollain tapaa metkoja persoonallisuuksiahan useimmat poliitikot, varsinkin menestyneet, ovat.
  Gradunsahan tuo Larua näyttää tehneen yllättävän huolellisesti ja hyvin jos vertaa siihen, miten vähän hän normaalisti viittaa lähteisiin esittäessään ajatuksia ominaan.

  Reply
 • 24.6.2018 at 16:50
  Permalink

  Onpa typeriä kommentteja tässä keskustelussa…

  Reply
 • 24.6.2018 at 23:57
  Permalink

  Jos yhden kansanedustajan gradu on syynätty, niin nyös kaikkien muidenkin kansanedustajien gradut täytyy tarkastaa. Nykyisten ja entisten. Vai eikö se enää olisikaan vihervasemmiston agendaan sopivaa?

  Reply
 • 27.6.2018 at 05:16
  Permalink

  Suomessa rikostutkintaa suoritetaan valikoidusti; hallitusten ”tarpeen” mukaan .

  Eoa päätös 876/2/05 ( salattu 20.12. 2007 asti )…Poliisilla ei ole oikeutta suorittaa esitutkintaa kansalaisen sille ilmoittamassa presidentin- ja ministerinvastuuasiassa.

  Tai Suomen ”perustuslaki” 118 § …Kansalaisten kokemat ihmisoikeusloukkaukste … syyteoikeutta ei kuitenkaan ole mikäli syyte perustuslain mukaan on käsiteltävä Valtakunnanoikeudessa.

  Tuonkaltaiset rikosilmoitukset Porin poliisi ja Valtakunnansyyttäjänvirasto sai pöydälleen jo 2005 … yhä ovat ”esitutkinnassa”.

  Tässä valossa PL 118 § näyttää valtiopetokselta valtiopetosten rikostutkinnan estämiseksi .

  Archive.is/kimmoleaks.fi

  Myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on 2006-2008 saanut pöydälleen tiedot lainsäädännöllisistä

  ihmisoikeusloukkauksista Suomessa … aineisto tuhottu 27.3. 2009 / Eoa kanlsiapäätös 1350/4/08…

  EIT:n suomalaishenkilökunnan jääviyksiä ei voida tutkia ( EIT 24221/06) tapauksessa,.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.