Ammattiliitto JHL: Aktiivimalli ei ole nostanut lainkaan työssäkäyntiaktiivisuutta

Vuoden alusta voimaan tullut aktiivimalli ei ole lisännyt työssäkäyntiaktiivisuutta, paljastavat JHL:n työttömyyskassatilastot. Aktiivisuusehto on täyttynyt alkuvuonna 2018 vain 40 prosentilla JHL:n työttömistä jäsenistä.

Työttömyysturvan aktiivimalli leikkaa työttömien turvaa toimeentuloon, mutta ei paranna työllisyyttä, sanoo Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n toimialajohtaja Teija Asara-Laaksonen. Asara-Laaksosen on myös JHL:n työttömyyskassan hallituksen puheenjohtaja.

– Edelliseen vuoteen verrattuna aktiivimalli ei ole nostanut lainkaan työssäkäyntiaktiivisuutta. JHL:n työttömistä jäsenistä aktiivisuusehto on täyttynyt alkuvuonna 2018 vain 40 prosentilla eli 6 480 työttömällä, ehto ei ole täyttynyt 9 626 työttömällä.

Aktiivimalli on työttömille epäreilu, sillä etuja saatetaan leikata vaikka töitä olisi hakenut kuinka paljon tahansa. Lisäksi työttömyysturvassa on jo nyt monimutkainen, rankaiseva karenssijärjestelmä, joka jättää työttömän kokonaan vaille toimeentuloa jopa 15–60 päiväksi pienenkin rikkeen vuoksi.

Hallitus teki huhtikuun kehysriihessä pieniä loivennuksia aktiivimalliin, mutta todellisia parannuksia ei ole näkyvissä. Sen sijaan hallitus päätti kehysriihessä helpottaa työntekijöiden irtisanomista ja mahdollisuutta teettää alle 30-vuotiailla määräaikaisia pätkätöitä ilman mitään perustetta.

– Hallitus esitti kehysriihessä syrjiviä toimenpiteitä, jotka luultavasti todetaan Suomen työsopimuslain, perustuslain ja EU-oikeuden vastaisiksi. Nämä toimet eriarvoistavat työmarkkinoita, murentavat motivaatiota hakea töitä, mutta eivät paranna ihmisten työllistymistä, toimeentuloa tai elämänhallintaa, Asara-Laaksonen kritisoi.

Epäreilujen leikkausten ja työsuhdeturvan murentamisen sijaan työttömiä voi kannustaa työnhakuun lisäämällä muunto-, lisä- ja täydennyskoulutusta, jolloin työpaikasta toiseen on helpompi vaihtaa. Asia on ajankohtainen, koska sote-uudistus mullistaa julkisen sektorin työmarkkinat. Uudistukseen pitää varautua muutosturvaohjelmalla, joka sisältää koulutusta ja työllisyyttä edistäviä toimenpiteitä.

– Suomessa on suuri työvoiman kohtaanto-ongelma eli avoimiin työpaikkoihin ei kaikilla aloilla löydy sopivia työntekijöitä ja samaan aikaan maassa on yhä paljon työttömiä työnhakijoita. Esimerkiksi toimistotyöntekijöitä, lähihoitajia, sosiaalialan ohjaajia ja laitossiivoojia oli tänä talvena työttöminä moninkertainen määrä verrattuna alojen avoimiin työpaikkoihin. Hallitus yrittää ratkaista kohtaanto-ongelmaa heikentämällä työntekijän irtisanomissuojaa ja helpottamalla pätkätöitä. On turha kuvitella, että ihmiset esimerkiksi muuttavat toisella puolelle Suomea, jos tarjolla on vain muutaman kuukauden pätkätyö.

Vuorotteluvapaajärjestelmä elvytettävä

Yksi helppo keino työllisyysasteen nostamiseen olisi myös vuorotteluvapaajärjestelmän remontointi. Vuorotteluvapaan ehtoja kiristettiin muutama vuosi sitten kohtalokkaalla tavalla. Korvauksen tasoa alennettiin, kestoa lyhennettiin ja vuorotteluvapaasijaisen palkkaamisen kriteerejä tiukennettiin. Leikkausten johdosta etenkään pienituloisilla ei enää ole mahdollista lähteä vuorotteluvapaalle. Luvut puhuvat puolestaan: vielä vuonna 2014 JHL:n jäsenistä reilut 3 000 tarttui vuosittain vuorotteluvapaaseen, helmikuussa 2018 heitä oli enää vajaat 300.

– Työttömille vuorotteluvapaansijaisuudet ovat erinomainen tapa hankkia arvokasta työkokemusta. Työ- ja elinkeinoministeriön selvitys vuodelta 2014, juuri ennen kohtalokkaita vuorotteluvapaan ehtojen leikkauksia, osoitti että vuorotteluvapaasijaisuudet olivat yksi parhaiten työllistäviä työvoimapoliittisia toimenpiteitä.

Lähde: JHL

Katso myös:

16 thoughts on “Ammattiliitto JHL: Aktiivimalli ei ole nostanut lainkaan työssäkäyntiaktiivisuutta

 • 17.4.2018 at 18:18
  Permalink

  Heti sylettää, kun näkee tuon omahyväisen lestapaskan naamankin.

  Reply
 • 17.4.2018 at 18:24
  Permalink

  Joonas Kuikka Satakunnan kiero kansa

  Verkon vihapuheeseen tai sitä levittäviin julkaisuihin puuttuminen on rikosoikeuden professorin Matti Tolvasen mukaan vaikeaa.

  –Laki voi määrätä keskeyttämään jakelun, mutta jos viesti on lähtenyt liikkeelle, sen leviämistä ei estä mikään, Itä-Suomen yliopiston professori Tolvanen sanoo.

  Myös teknisestä näkökulmasta sivuston sulkeminen on vaikeaa. Etukäteen mitään viestiä ei voi estää, sillä ennakkosensuuria ei ole. Viesti säilyy ja sitä levitetään edelleen. Kaikki levittäjätkin syyllistyvät rikokseen, mutta koska heitä voi olla tuhansia ja jokaista pitäisi kuulla erikseen, rikosvastuuseen ei heitä käytännössä saada.

  Laissa kyse ei kuitenkaan ole mielipide- tai sananvapausasiasta. Pykälät vihapuheeseen puuttumiseen ovat olemassa.

  –Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan vihapuhe ei nauti sananvapauden suojaa. Sananvapauteen ei voi vedota, jos teko on rangaistavaksi säädetty, Tolvanen toteaa.

  Toki rajatapauksia siitä, mikä on rangaistavaa ja mikä ei, joudutaan linjaamaan oikeudessa.

  Tolvanen kuitenkin uskoo, että Janitskinin mahdollinen tuomio MV:n ajan epäillyistä rikoksista vaikuttaa suuren enemmistön suhtautumiseen vihapuheeseen.

  –Suureen enemmistöön se vaikuttaa onneksi. Se on vain pieni ryhmä, joka ei piittaa mistään, sanoo Tolvanen.

  *Vale*- ja vihasivusto*

  MV:n perustaja Ilja Janitskin vangittiin tiistaina epäiltynä lukuisista rikoksista.

  Reply
 • 17.4.2018 at 19:16
  Permalink

  ihmetytää miksi tämä ilmeisesti ääri vasuri toimittaja
  Joonas Kuikka Satakunnan kiero kansa
  yritää todistelle tätä asiaa

  *MV vale ja viha sivusto*

  Kenelle hän yritää sitä asia todistella
  väitän että tämä paskahousu puhuu itsellensä ja todistelee ja vakutuu asiasta vain itselensä
  kuin joku jakomielitautinen skitsofrenikko joka sairastaa stalinin sensuurin
  diktatuurin ihailua

  toinen todella lohduttava asia
  suomessa ei ole enään kuin yhden poliitisen aateen näkökannan esitävä valtamedia
  Eli punaviher liberaalien vasemmisto toimittajien mafia

  Mafiaan sitä voidaan jo melko surutta verrata
  Silvio Berlusconi – Wikipedia media imperiumi italiassa
  sen valta on vähäisempää
  kuin suomen media kartellin

  *hyvä veli poliitikot- valtamedian päätoimittajat korruptiolla *

  viimeisin virka nimitys paljastaa sen loppulisesti

  MTV:n pyöreä tantta Merja Ylä-Anttila paljastaa korttinsa
  Merja Yli-Anttila on sisäpiiritietojen mukaan monen kinkkisen asian takana, aloittihan hän myös päätoimittajien vetoomuksen.

  Merja sai päähänsä 23.2.2016 että MV:stä tulee käyttää sanaa ”valemedia”

  Aikamoinen monsteri, jota herkkähipiäiset voisivat säikähtää ensinäkemältä.

  Merja Ylä-Anttila on Yleisradion uusi toimitusjohtaja – ”Yle on median ykköspaikka”

  Ylen uusi johtaja tulee naapurista. Merja Ylä-Anttila on toiminut pitkään MTV:n uutisten vastaavana päätoimittajana.
  Ylen hallitus on nimittänyt Merja Ylä-Anttilan yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi. Ylä-Anttila seuraa tehtävässä Lauri Kivistä, joka siirtyy yksityiselle sektorille. Ylä-Anttila aloittaa tehtävässä 1.9.2018.
  Ylen toimitusjohtajan keskeisiä tehtäviä ovat yhtiön johtaminen ja sen taloudesta vastaaminen.

  * Toimitusjohtaja ei osallistu journalistiseen päätöksentekoon.*

  Vittu mitä vale paskaa

  Ylen hallituksen puheenjohtaja Thomas Wilhelmsson kertoi tiedotustilaisuudessa tiistaina Helsingissä, että ”pitkällä listalla” ehdokkaita toimitusjohtajaksi oli noin 300. Varsinaiseen valintaprosessiin seuloontui 25 henkilöä.

  ”Testien ja haastatteluiden jälkeen hallitus oli harvinaisen yksimielinen Merjan valinnasta”, Wilhelmsson sanoi.

  *Ylä-Anttila kertoi, ettei hän ollut alun perin edes pyrkinyt tehtävään.*

  Eli tämä valinta on pelkkien poliitisten aateiden sanelma juttu

  Eli Suomeksi
  Merja Yli-Anttila on sisäpiiritietojen mukaan monen kinkkisen asian takana, aloittihan hän myös päätoimittajien vetoomuksen.
  Merja sai päähänsä 23.2.2016 että MV:stä tulee käyttää sanaa ”valemedia”

  Ylen uusi toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila lietsoo mediaa yhteisrintamaan
  Googlea, Facebookia ja *valemedioita vastaan* – ”Aika paljon on humpuukia”

  Aikamoinen MIKÄ ON OIKEA MIELIPIDE Diktaatori Ylen Puikoissa

  Siis Tämähän On ihan Sairasta Touhua Ja muistutaa oikeasti
  Joltain Propaganda Median yhden aateen Diktaaturi Mafian Toimintaa

  Silvio Berlusconi On pikku poika näiden vallan himoisten tyrranien rinalla

  Reply
 • 17.4.2018 at 19:22
  Permalink

  Tavoitteena olikin, että nämä hallituksen kyrvät veivät peruteetta ihmisiltä jo ennestään alimitoitetusta perusturvasta rahat. Ostetaan vittu vähemmä lääkkeitä, ruokaa, ja maksetaan laskuja. Kelan paskasta ei apua Suomalaiset saa, se on nähty omin kokemuksin ja silmin. Vaan eipä tarjottu minkäänlaista touhuakaan, jolla turvaisi täyden perusturvan säilymisen. Tässä kun ollaan pitkäaikaissairaudesta, sekä rajuista työrajoituksista kärsivä, unohtamatta leikkausta vaativaa selän nikama vammaa, ja sydän ongelmista kärsivänä, eli käytännössä työkyvyttömuyyden rajamailla, ei työnhaku tule kysymykseenkään, eikä töistä tulisi mitään, eihän työssä saa myöskään sairastaa enää. Vittu nämä hallituksen kyrvät tulisi kansan toimesta hakea pihalle tuolta eduskunnasta, ja pysyvästi.

  Reply
  • 17.4.2018 at 20:35
   Permalink

   Paskat ulos eduskunnasta; Koska lähetään & hoidetaan homma?! Jonkun on aloitettava, muukin kuin kirjoittelu.

   Reply
 • 17.4.2018 at 19:27
  Permalink

  kysymys Näetkö Tämän Viestini
  Vai olenko Jossain Shadow Banissä

  Reply
 • 17.4.2018 at 19:35
  Permalink

  Jos joku vielä kehtaa väittää että meillä on aito puolueeton media voi painua todella syvälle jonnekkin.Miten tämä on mahdollista että tällainen mediasisäsiitoinen ämmä voidaan valita veronmaksajien,kansan,ylläpitämään laitokseen.Yle on menetetty ja kuoleva ja hyvä niin.En jää kaipaamaan

  Mädättäjä Merja Ylä-Anttilasta YLE:n toimitusjohtaja
  YLE sai toimitusjohtajaksi vaihtoehtomedioita vihaavan Merja Ylä-Anttilan.

  https://mvlehti.net/2018/04/17/madattaja-merja-yla-anttilasta-ylen-toimitusjohtaja/

  Verovaroin kustannettu Yleisradio sai toimitusjohtajakseen Merja Ylä-Anttilan joka toivoisi, että vaihtoehtomedioita kutsuttaisiin suoraan nimellä valemedia. Ylä-Anttilan märkä päiväuni olisi myös, että julkisuudessa työtään tekevien ”vainoamiseen” voisi puuttua tulevaisuudessa kovalla kädellä.

  Toisin sanoen heidän pitäisi antaa ajaa omaa agendaansa rauhassa, ilman kritiikkiä. Nämä Merja Ylä-Anttilan kaltaiset, valtavaa palkkaa nostavat yli-ihmiset kuitenkin itse jatkuvasti syyllistävät eri näkökulmia asioihin tuovia ihmisiä suoraan Venäjän trolleiksi, populisteiksi ja mitä eriskummallisimmiksi toimijoiksi.

  Aikonaan jolloin vaihtoehtomedioita alkoi syntymään oli lokakampanjat jokapäiväisiä valtamedialta ja sen journalismia kannattavilta henkilöiltä. Se ei ole vieläkään loppunut, eikä sen loppumista tuskin kukaan odotakaan nykyisessä tilanteessa. Hauskinta on kuitenkin teidän parku, kun saatte samalla mitalla takaisin.

  Joku ongelma on olevinaan se, että vaihtoehtomediaan kirjoitetaan anonyymisti. Siihen saattaa olla osasyynä se, että vaihtoehtoinen ajatusmaailma Suomen suunnasta on leimattu ajatuksena helvetistä seuraavaan. Teillä todellakin on enemmän liikkumatilaa kuin toisinajattelijoilla.

  Reply
 • 17.4.2018 at 19:57
  Permalink

  Dox@net: Porttikielto Poriin: Masennus
  https://www.youtube.com/watch?v=SzTiDw6D_Os
  Viesti Ylelle
  Suomalainen, Erkki Liikanen syö pöydässäsi.
  Merja Tomerana Ojentaa Lounalla Elinkeinoelämän Ihmisten
  joista puolella rikos syyteet korruptiosta talous huijjauksista päällä

  Mv n ilja janizkin Tekemiset ovat paperia

  esim Ilpo Kokkilaan Miljoona Kavallus syyteisiin verratuna -Rakennus ala –

  mutta merja Ylianttila kaveraa tämän huijjarin kanssa

  Pitäkää nyt ylen toimitajat itsekkin varanne voi olla

  että kenkää tulee
  vääristä mielipiteistä

  Toimittaja Hanskaa voisitte myös haastatella
  ja kysyä mielipiteen merja Ylianttilan Valinasta

  Tuskin Haastatelette

  kysymys eikö koleegan mielipide sitenkään kiinnosta

  vai käskeekö joku ylempi taho olla haastatelematta häntä

  Reply
 • 17.4.2018 at 20:01
  Permalink

  vai itse merja Ylianttila

  Vittu On sairasta touhua

  Reply
 • 17.4.2018 at 20:18
  Permalink

  eli merja ylianttila kieltää alaisiltaan kysymyksen toisille yle toimittajille

  mitä mieltä merja ylianttilasta

  miltä kuulostaa no puhtaalta pohjois korean diktatuurilta

  siis myös itse ylen toimittajia kohtaan

  Reply
 • 17.4.2018 at 20:31
  Permalink

  Otakaa Nenäliinat Esiin

  Tämä on Viimeinen Silmäys Ylen Tutkivaan journalismiin

  jotka koskevat merja Ylianttilan

  nyky Ylen toimitusjohtajan Elinkeinoelämän loppari kavereita Ehkä huijjareita
  mutta me emme saa sitä enään tietää

  Paitsi ehkä Vale media MV Stä ymm

  SRV selvitti Ilpo Kokkilan osakekauppoja
  Arvopaperi uutisoi viime viikolla pääomistaja Ilpo Kokkilan tankanneen osakkeita ennen kuin rakennusyhtiö kertoi odottamattomasta tulosparannuksesta.

  Rakennusyhtiö SRV on jättänyt oma-aloitteisesti selvityksen Finanssivalvontaan koskien viimeviikkoista Arvopaperin uutista sisäpiirikaupoista. Talouslehti Arvopaperi kertoi torstaina, että hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kokkila osti läjäpäin SRV:n osakkeita ennen odotuksia parempaa osavuositulosta.

  SRV julkisti tuloksensa viime viikolla. Osavuoden liikevoitto oli yli 13 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin vastaavaan aikaan oli ollut 3 miljoonaa euroa.

  Rakennusyhtiön viestintäjohtajan mukaan Finanssivalvonta ei ollut pyytänyt selvitystä edeltäneistä osakekaupoista. SRV halusi kuitenkin omaehtoisesti selvittää tapahtumien kulkua valvovalle viranomaiselle.

  – Uutisessa annettiin ymmärtää, että Kokkila olisi tehnyt kauppoja suljettuun ikkunaan asti, viestintäjohtaja Taneli Hassinen sanoo.

  Hassinen tarkoittaa hiljaista kahden viikon jaksoa, jolloin SRV:n ohjeen mukaan sisäpiiriläiset eivät saa käydä osakekauppaa.

  SRV:n selvityksessä Kokkilan kerrotaan antaneen välittäjälleen toteutettavaksi osakekauppoja jo kesäkuussa. Tuolloin tulosparannus ei ollut yhtiössäkään nähtävissä. Hiljainen jakso alkoi 18. heinäkuuta. SRV:n mukaan välittäjä oli toteuttanut kauppoja ikkunan sulkeutumiseen saakka.

  Rakennusyhtiön osake ponkaisi tulosjulkistuksen jälkeen yli 20 prosentin nousuun. Tulosta komistivat varsinkin kauppakeskushankkeet Venäjälle.

  Reply
 • 17.4.2018 at 20:40
  Permalink

  ja vielä venäjälle
  miksette pidä ilpo kokilaa puutin trollina
  kuten MV MEDIAA

  Reply
 • 17.4.2018 at 20:56
  Permalink

  Yhtiöt myös itse luovat kohtaanto-ongelmaa puusilmäisillä vaatimuksillaan. Suht helppoihin hommiin laitetaan rima aivan liian korkeelle.

  Oma lisänsä on rekrytointikonsultointibisnes testeineen päivineen, joka on suurimmaksi osaksi täyttä roskaa.

  Reply
 • 17.4.2018 at 22:43
  Permalink

  Tavallinen kansa tiesi jo ennalta mitä JHL kertoilee. Aivan varmasti tiesi myös hallitus päättäessään aktiivi mallin toimeenpanosta. Täytyihän rahat ottaa jostakin, kun laittomille maassa oleskelijoille päätettiin antaa täysi ylläpito. Työttömillä ei ole puolesta puhujaa eikä taloudellista valtaa puolustaa itseään. Työtöntä on helppo syyttää ja lyödä maan rakoon. Työttömille ei ole järkätty tuki konsertteja, kaarnalaiva firmoja, kotoutusta, seksivalistusta, ilmaista punttisalia, karatekursseja, discorahaa. Työttömille ei anneta edes toivoa paremmasta. Päivittäisen aterioinnin suunnittelu ja toteuttaminen yhä hiipuvin varoin vie työttömältä kaikki voimat. Pian saamme nähdä nousevat itsemurha luvut, joka onkin Sipilän aktiivimallin tarkoitus.
  P.S. Työnantajien kannusteloukut tulisi purkaa, niin alkaisi se työllistäminen kiinnostaa.

  Reply
 • 19.4.2018 at 05:55
  Permalink

  Noo nyt täytyy hakea sitten ensimmäistä kertaa toimeentulotukea. Voi olla että pääsee vielä voiton puolelle.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.