Suomen armeijan teräksinen selkäranka: Jääkärit palasivat kotiin lähes 100 vuotta sitten

Jääkärit olivat vuosina 1915–1918 sotilaskoulutuksen Saksassa saaneita suomalaisia vapaaehtoisia. Suomalaisista muodostettiin Kuninkaallinen Preussin Jääkäripataljoona 27, joka otti osaa ensimmäisen maailmansodan taisteluihin. Jääkärit palasivat koti-Suomeen 25.2.1918. Kotiinpaluujuhlallisuudet järjestettiin Vaasassa. Jääkärit loivat osaltaan pohjan nykyaikaisten Puolustusvoimien synnylle ja muodostivat merkittävän osan talvi- ja jatkosodan sekä Lapin sodan aikaisesta päällystöstä. Jääkäreiden johdolla Suomen maanpuolustus rakennettiin tasolle, jolla kansa ja sen koulutettu reservi kykenivät talvi- ja jatkosodissa sekä Lapin sodassa säilyttämään maamme itsenäisyyden.

Jääkärit loivat osaltaan pohjan nykyaikaisten Puolustusvoimien synnylle ja muodostivat merkittävän osan talvi- ja jatkosodan sekä Lapin sodan aikaisesta päällystöstä. Jääkärit palasivat koulutuksesta Vaasaan helmikuussa 1918. Puolustusvoimat viettää jääkäreiden kotiinpaluun 100-vuotisjuhlaa Vaasassa 23.–24.2. ja Helsingissä maanantaina 26.2.2018. Ohjelmassa on paraatikatselmus, ohimarssi, kalustoesittely ja konsertteja.

Paraatiin osallistuu noin 1 000 henkilöä Puolustusvoimista ja maanpuolustusjärjestöistä sekä lisäksi noin 120 sotilasta Saksan asevoimista. Jääkäreiden kotiinpaluun 100-vuotisjuhla on osa Puolustusvoimat 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Paraatikatselmus järjestetään Vaasan kauppatorilla ja ohimarssi jalan Vaasanpuistikolla, marssisuunta kohti Jääkäripatsasta. Paraatikatselmuksen suorittaa ja ohimarssin vastaanottaa Maavoimien komentaja, kenraalimajuri Petri Hulkko. Ohimarssin vastaanottopaikka on Vaasan kaupungin hallintorakennuksen edessä. Kenttähartauden katselmuksessa pitää kenttärovasti Vesa Aurén Maavoimien esikunnasta. Paraatijoukkoja komentaa Porin prikaatin komentaja, eversti Rami Saari. Musiikista vastaavat Laivaston soittokunta, Saksan asevoimien keskussotilassoittokunta ja Pohjanmiehet-kuoro.

Paraatiin osallistuvat Puolustusvoimista jääkäriperinteitä vaalivat Hämeen panssaripataljoona ja Jääkäritykistörykmentti Panssariprikaatista, Satakunnan pioneeri- ja viestipataljoona Porin prikaatista, Pohjan pioneeripataljoona Kainuun prikaatista, Vaasan rannikkojääkäripataljoona Uudenmaan prikaatista, Lapin jääkäripataljoona Jääkäriprikaatista, Kymen jääkäripataljoona Karjalan prikaatista ja Uudenmaan jääkäripataljoona Kaartin jääkärirykmentistä. Juhlaan osallistuvat lisäksi Meri- ja Ilmavoimien lippujoukkueet. Ohimarssissa ensimmäinen marssiva joukkue on pukeutunut vuoden 1918 univormuihin.

Saksan asevoimista paraatiin osallistuvat puolustusministeri Jussi Niinistön kutsumana Saksan kaartin pataljoona Wachbataillon ja Saksan asevoimien soittokunta Stabsmusikkorps der Bundeswehr, joka konsertoi Vaasassa 23.2. ja Helsingissä 26.2.2018.

Jääkäreiden kotiinpaluun 100-vuotisjuhla järjestetään yhdessä Puolustusvoimien, Jääkäripataljoona 27 perinneyhdistyksen sekä Vaasan ja Kauhavan kaupunkien kanssa.

Lähde: Puolustusvoimat, kuva: SA-kuva

One thought on “Suomen armeijan teräksinen selkäranka: Jääkärit palasivat kotiin lähes 100 vuotta sitten

 • 6.2.2018 at 10:02
  Permalink

  Silloin Suomessa oli miehiä, jotka olivat valmiita uhraamaan elämänsä jo lähtiessään laittomasti salaa kielitaidottomana Saksaan koulutettaviksi preussilaiseen sotilaskulttuuriin, joka ei ollutkaan mitään pehmoilua, vaan teräksinen sotilaskoulutuslaitos, jossa ei sääliä tunnettu, eikä kahta kertaa sanottu mitä pitää tehdä. ”Kielikylpy” oli hyppäämistä suoraan kylmään veteen, mutta siksihän sinne mentiinkin ja lähtiessä oli jokaiselle miehelle selvää, että kyyti on kylmää ja mikä parasta, mitä kovemmalle alokkaat laitetaan, sitä matalampi kynnys on todelliseen sotaan.
  Tätä jääkäri -asiaa sentään juhlitaan, eikä perin happamena vaieta kuoliaaksi tässä kommunistisessa Suomessa, jota niin innokkaasti savikyläksi ollaan kyhäämässä.
  Hyvä, että nuoret suomalaiset miehet menivät Saksaan kouluttautumaan, eivätkä Ranskaan, vaikka ensin mainittu saikin pataan WWI. Mutta taaskin vain siksi, että Yhdysvallat ja Kanada liittyivät koalitioon taistelemaan Ison-Britannian, Ranskan ja horjuvan Venäjän rinnalla, joka tosin teki häpeällisen erillisrauhan Saksan kanssa Venäjää hallitsevien Bolsevikkien ja erityisesti Vladimir Leninin toimesta, jonka saksalaiset kuljettivat salaa Venäjälle sinetöidyssä junassa johtamaan bolsevikkien vallankumousta.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.