Sähköä voi valmistaa jopa homeesta? – Yhdysvaltalainen yliopisto aikoo valjastaa itiöt energiatuotantoon

Columbia University New Yorkissa tutkii täysin uudenlaista tapaa tuottaa käytännössä päästötöntä energiatuotantotapaa. Lähes täysin teoreettisella asteella tapahtuva tutkimus perustuu itiöiden kykyyn varastoida ja luovuttaa kosteutta ympäristön kosteuden mukaan.

-”Kosteissa ympäristöissä itiöt varastoivat kosteutta ja kuivisissa ne luovuttavat sitä. Toisiinsa kiinnittyneet itiöt käyttäytyvät siis tässä tapauksessa kuin lihas.”

Tutkija Ozgur Sahinin mukaan teknologia tällaisen itiö-toiminnan valjastamiseen on teoriassa ihmisen ulottuvilla mutta vaatii valtavasti kehittelyä. Periaatteessa itiöt voidaan ”asentaa” kosteuden muuttuessa energiaa tuottaviin materiaaleihin, käytännössä muoveihin jotka kasvavat ja supistuvat kosteuden muuttuessa.

-”Olemme valmistaneet tällaisia laitteita pienimuotoisina todistaaksemme periaatteen toimimisen. Laitteessa itiö-päällysteisen muovikappaleen toinen pää on kiinnitetty ja toinen on asetettu generaattoriin, joka valmistaa sähköä liike-energiasta.”

Ajatus on mahdollista sovelluttaa käytännössä rajattomaan mittasuhteeseen sillä maapallolta haihtuu jatkuvasti valtavia määriä vettä. Maan pinnalle päätyvästä auringon lämmöstä jopa 50% kuluu veden haihduttamiseen. Haihtumisen valjastamisessa energiaksi, höyryä ”polttoaineenaan” käyttävä laite olisi sijoitettava vesirajaan ja vieläpä varsin laajalle alueelle. Tutkijat ovat todenneet että tällaisella tekniikalla voitaisiin tuottaa jopa 325 gigawattituntia sähköä, joka käsittää noin 70% Yhdysvaltain energiatarpeesta.

Lähde: nature.com

One thought on “Sähköä voi valmistaa jopa homeesta? – Yhdysvaltalainen yliopisto aikoo valjastaa itiöt energiatuotantoon

  • 27.9.2017 at 09:24
    Permalink

    Vielä kun vihreät sais tajuamaan että vaikka sähkö tulee pistorasiasta sähkön tekemiseen tarvitaan aina jotain polttoainetta jolla generaattoria pyöritetään. Mutta taitaa olla liian vaikeaa.

    Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.