Kalastajan ”puhdistetusta” Littoistenjärvestä nostamat mutanttihauet herättävät kysymyksiä

Varsinais-Suomessa, Liedon ja Kaarinan rajalla sijaitseva Littoistenjärvi kirkastettiin hetkellisesti kesällä 2017 160 000 kilolla polyalumiinikloridia joka Vahanen Environment OY:n selvityksen mukaan on osoittautunut parhaaksi järvien kemiallisessa saostuksessa. Etukäteen oli tiedossa että järvi samenee uudestaan, mutta leväkasvuston olisi pitänyt pysyä loitolla.

Facebookissa nimellä JP Juuso esiintyvä kalamies on kuitenkin fb-päivityksessään kertonut koko järven olevan kummallisen, hänelle vieraan leväkasvuston peitossa ja järvestä saatavien haukien olevan erittäin arveluttavassa kunnossa.

-”Nyt löytyi syy Littoisten järven hauki katoon.on löytynyt useampi hauki,joita luultiin kuolleiksi,mutta ovat pohjassa väärinpäin ja elossa! tämän näköisiä.valkoisia patteja ja ihan käsittämätön mätä haju hauilla.koko järvi täynnä ihmeellisen näköistä vihreää levää,jota en ole missään nähnyt.”

Littoistenjärven osakaskuntien internet-sivulla on ilmoitettu että vedessä kelluvat leväesiintymät ovat todennäköisesti erilaisia rihmaleviä.

Samaan päivitykseen JP Juuso oli liittänyt kuvia järvestä nousseista hauista.

Järven kemikaalihoidon jälkeisen kunnon selvittämiseksi on suunniteltu otettavan näytteitä vasta ensi vuonna mutta tilanne näyttää valokuvien ja JP Juuson kertomuksen perusteella varsin akuutilta. Kalaston tarkkailun toteuttamiseksi on selvityksen mukaan tarkoitus tehdä koekalastuksia tänäkin vuonna mutta Nykysuomi ei ole toistaiseksi löytänyt tietoa tästä.

Kalastaja ei ainakaan päivityksessään kerro suoranaisista kalakuolemista mutta valokuvien perusteella kalakannan kunto vaikuttaa erittäin huolestuttavalta. Selvityksen mukaan vaikutuksien kalakantaan piti olla vähäisiä.

”Kemikaalikäsittelyn seurauksena saattaa ilmetä kalakuolemia, jos veden pH pääsee
laskemaan liian alas. Onnistuneen käsittelyn seurauksena kuolleiden kalojen määrän
arvioidaan kuitenkin olevan hyvin pieni.”

Alkuperäisessä selvityksessä kerrottiin käsittelyn aiheuttavan enintään 2500kg kalajätettä, eli kalakuolemia. 3.8.2017 julkaistussa järven kunnostuskäsittelyn lopetustiedotteessa kuitenkin kerrotaan kalajätettä syntyneen yhteensä 4940kg, lähes kaksinkertaisesti etukäteen kerrottuun enimmäisarvioon.

Ei voida sanoa ovatko kalojen ja vesistön huono kunto yksin kemikaalikäsittelyn syytä, mutta tällä hetkellä näyttää siltä ettei käsittely ainakaan edistänyt Littoistenjärven tilaa.

Lähde: facebook.com, littoistenjarvi.fi

 

4 thoughts on “Kalastajan ”puhdistetusta” Littoistenjärvestä nostamat mutanttihauet herättävät kysymyksiä

 • 27.9.2017 at 01:01
  Permalink

  Mitä sanoo vihreät? Ehtiikö näihin pikkujuttuihin reagoimaan kun pitää täyttää Suomi kehitysmaalaisilla? Ei taida paljoa mutanttihauet jaksaa kiinnostaa?

  Reply
 • 27.9.2017 at 04:42
  Permalink

  Niin ja taajamissa rajoituksia lasketaan 30km/h vaihdetaan neloselta kakkosvaihteelle. Kulutus ja saasteet autoilusta lisääntyvät terveydelle haitallisimmissa paikoissa +50%. Vihreä virhe.

  Reply
  • 27.9.2017 at 10:08
   Permalink

   Ja mitä tekemistä autoilulla on järvien sastumisen kanssa, tai ylipäänsä luonnon tai ilman puhtauden kanssa? Ei kuules yhtikäs mitään. Autoilun päästöt ovat vain pieni osa ylipäänsä hiilidioksidipäästöistä ja suurin osa hiilidioksidin lisääntymisestä johtuu valtamerten planktonkadosta joka taas johtuu niihin pääsevistä myrkyistä (jota tuottaa muunmuassa vihreään teknologiaan tarvittava kaivosteollisuus ym.) … eikä hiilidioksidi ole edes pahin ilmastopäästö. Pahin on metaani jota tuottaa eniten maatalous eli siis liikakansoitus eli juuri matujen lisääntymisen hillitsemisen puute maailmassa. Tungetaan matut takaisin mistä tulivat ja saatetaan ne ottamaan itse vastu lisääntymisestään, kärsimään siitä seuraavan köyhyyden ja nälänhädän vaikutukset ilman apuamme, niin eiköhän maapallo alkaisi pelastumaan.

   Reply
 • 27.9.2017 at 12:36
  Permalink

  EI kai sitten muuta kuin syömään halpaa Littoisten kalaa.

  Suomessa ylesesti tiedetään että tällaisiin puhdistustehtäviin sopii Japanilaisen Teruo Higan kehittämä EM-mikrobi. Mutta kun se on ”liian halpa” eikä siitä saa itselleen taloudellisesti voitokasta businesta, niin se on vastatuulessa koko Suomessa. Itämeren puhdistusprojektinkin voisi hoitaa niin että vedenpuhdistuslaitoksilta laitetaan jokivesiin EM-mikrobia joka sitten lisääntyisi joissa ja järvissä, kulkiessaan kohti meriä. Ja kas kummaa, parissa vuodessa olisi itämeri puhtaampi kuin vuosikymmeniin. Tosin, se kaksi vuotta saattaisi veden päällä olla vaahtoa muistuttavaa mikrokuplaa, mutta sitä syntyy aina kun mikrbit tekevät töitään.

  Ja mitä nämä mikrobit ja hiivat ovat? No, ne ovat niitä samoja joiden vuoksi luonnon kiertokulku on käynnissä. Alueilla (kuten järvet) joissa on ongelmia, tasapaino on vain päässyt järkkymään. Tällä mikrobilioksella se palautetaan normaaliin tilaan. Tai siis, käynnistetään muutos kohti tasapainotilaa.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.