Kansantalousprofessori lyttää Suomen kaivospolitiikan: Rikkaudet annetaan ilmaiseksi.

Hyvin synkän kuvan Suomen mineraalivarojen luovuttamisesta lähes korvauksetta ulkomaisille yhtiöille antaa Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professori Olli Tahvonen tänään Taloussanomissa. Hänen lausuntojaan on lainattu useassa mediassa. Tahvanainen näkee, että  kaivoslainsäädäntö nykyisellään suosii ulkomaisia yhtiöitä, joiden Suomeen ja kaivospaikkakunnille jättämät vero- ym. tulot ovat kohtuuttoman pieniä.

Olli Tahvonen Taloussanomille:

Luonnonvarojen taloustieteen näkökulmasta Suomen kaivoslainsäädännön ongelma on se, että löytymättömiä malmivaroja ei ole selkeästi määritelty valtion tai yhteiskunnan omaisuudeksi. Alan tutkijana siitä ei voi olla muuta mieltä kuin että se on huono lähtökohta.

Iltasanomat/Taloussanomat 22.11.2016.

Luonnonvarojen ilmaiseksi luovuttaminen on ollut käytäntönä siirtomaissa. Niissäkin kaivannaisia hyödyntävillä yhtiöillä oli yleensä sidoksia siirtomaavaltaan, joka saattoi käyttää saamansa verotulot mm. siirtomaan infran rakentamiseen. Suomen tapauksessa tätäkään etua ei ole. Rahat katoavat palaamatta koskaan Suomeen.  Lehti kiinnitti huomion siihenkin, että kaivospaikkakunnilla joudutaan tarjoamaan julkiset palvelut myös kaivosyhtiöiden ulkomaiselle työvoimalle, joka ei näitä palveluja maksamillaan veroilla rahoita, kuten eivät yhtiötkään.

Tahvosen mukaan kaivoksissa työskentelee usein ulkomaista työvoimaa, joille Suomen kaivospaikkakunnat ovat velvollisia järjestämään julkisia palveluja. Kuntien kaivoksista saama verotuotto voi kuitenkin jäädä mitättömäksi.

– Edellisen noususuhdanteen aikaan Pohjois-Suomessa kunnanjohtajat kovaan ääneen valittivat tätä tilannetta. Tämä on yksi selkeä esimerkki niistä ongelmista, joita syntyy, kun valtio ei pidä järkevästi kiinni eduistaan. Luonnonvarojen taloustieteilijänä voin vain hämmästellä tätä sinisilmäisyyttä.

Kansantaloustieteilijän ja Taloussanomien viesti on tylyä luettavaa. di-gold

 

 

 

 

2 thoughts on “Kansantalousprofessori lyttää Suomen kaivospolitiikan: Rikkaudet annetaan ilmaiseksi.

 • 23.11.2016 at 10:29
  Permalink

  Näinhän se on. Esim. kemiran fosfaatit (maailman puhtain fosfaattiesiintymä) jonka raaka-ainearvo oli yli 3000 miljoonaa, myytiin Norjalaiselle Yaralle 300 miljoonalla. Eli 10% arvostaan. Sitä voi sanoa antamiseksi.

  Nyt esim. Talvivaara… Talvivaara saa rahaa Suomen valtiolta. Mutta se raha ei mene sille yhtiölle joka omistaa sen kaivoksen ja maa-aies ottoluvan. Vaan se menee sille yhtiölle joka sielä kaivaa sitä maata ja malmia. Eli, me maksamme siitä että yhtiö joka vie luonnonvaramme pois maastamme, saa jättää jätteensä meidän veronmaksajien maksettavaksi. Sillä se yhtiö joka omistaa maat, ei ole vastuussa maan ja/tai vesistöjen pilaamisesta koska tiedetään kuka ne on pilannut. Mutta kun kaivostoimintaa harjoittava yhtiö ei ole Suomalainen, niin vastuu siirtyy veronmaksajille.

  Kaikken eniten kuitenkin kaikertaa se että jos maaperästä löytyy 3g kultaa yhtä tonnia maa-ainesta kohti, niin kaivos pistetään pystyyn heti. Sen sijaan jos meillä on elektroniikka romussa 3kg/tn kultaa, se ei kiinnosta suomalaisia vaan sekä Stena että Kuusakoski rahtaavat romun satamaan jossa se laivataan Ruotsiin. Ja ruotslaiset saavat nämä kullat, tantaalit, palladiumit, platinat, tinat, kuparit, germaniumit, alumiinit, neonyymit… ilmaisiksi. Tai itse asiassa: ME MAKSAMME NIILLE SIITÄ!!! Sillä jokainen elektrooninen laite sisältää ”kierrätysmaksun”. Ja se joka laitteet kierättää, saa ELY-keskukselta anoa laitteiden kierrätysmaksut tilillee. Eli ruotsalaiset saavat rahaa siitä että me annamme heille jalometalleja ja muovia energialaitoksiin.

  Voi miten tyhmiä me olemme. Suomalaisten pitäisi ihan ensimmäiseksi rakentaa paikallisia kierrätyskeskuksia joissa työttömät purkavat/korjaavat laitteita. Ja lajittelevat niistä saatavat komponentit sekä materiaalit. Ja komponenteista saa rakentaa sielä mitä ikinä haluaa. Se luo työllisyyttä ja kekseliäisyyttä.

  Vielä 10 vuotta sitten puolijohde vastuksia ostettiin elektroniikka kaupasta 1e/metri. Metsissä oli vastuksia noin 100kpl. Nyt se samainen metri maksaa 20e. Siinä on erittäin hyvä syy siihen miksi kehitystyö on kuollut Suomessa. Ja tämä voitaisiin korjata pitämällä luonnonrikkaudet itse sekä jalostamalla niitä. Kehitystyö käytetyistäkin komponenteista on jalostamista.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.