Ihmiset tuhonneet 67% selkärankaisista 50 vuodessa!

Satakunnan kansa raportoi WWF:n raportista, jonka mukaan ihmisen toiminta on johtanut sekä sukupuuttoihin että selkärankaisten määrien romahtamiseen. Vuoden 1970 jälkeen n. 60% selkärankaisista on kuollut sukupuuttoon ja luku noussee kahteen kolmannekseen vuoteen 2020 mennessä.

Akatemiaprofessori Ilkka Hanskin mukaan maailmassa on meneillään sukupuuttoaalto, joka on ihmisen aiheuttama.

Historiallisesti tunnetaan viisi aiempaa sukupuuttoaaltoa, joiden yhteydessä suuri osa lajeista nopeasti katosi maapallolta. Edellinen massasukupuuto tapahtui 67 miljoonaa vuotta sitten. Nykyinen sukupuuttoaalto alkoi jo tuhansia vuosia sitten.

Metsästäminen, elinympäristöjen muutos, pirstoutuminen ja häviäminen, ylikalastus merissä ja tulokaslajit hävittävät yhä lisää lajeja eri puolilla maailmaa, myös Suomessa. Ilmastonmuutos kiihdyttää ilmiötä edelleen.

Hanskin mukaan massasukupuuttoa ei voi enää estää, sitä voi vain koettaa hillitä. Suomessa suomalaista luontoa suojelee mm. maahanmuuttovastaisen Pentti Linkolan Luonnonperintösäätiö.

 

biod
Lajien sukupuutto on kiinteässä yhteydessä ihmisen väestönkasvuun. Pentti Linkolan mukaan ihmisiä, jotka ovat ylittäneet alueensa kantokyvyn ei pitäisi päästää muualle.

 

image-20150619-3386-nw8fza
Eri eliöiden sukupuuttokehitys.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.