Osaa kodinkoneista on käytettävä sähkön hinnasta huolimatta

Yksi tämän talven suosituimpia keskustelun aiheita on sähkön hinta. Moni joutuu kamppailemaan tosissaan kasvaneiden sähkölaskujen kanssa. Kodissa sähköä kuluttavat lämmityksen lisäksi tietysti myös kodinkoneet ja muut sähköä tarvitsevat laitteet. Samaan aikaan, kun moni hakee keinoja säästää kilowateissa ja sähkölaskuissa, on kuitenkin joidenkin kodinkoneiden käyttäminen välttämätöntä.

Pyykit on saatava pestyä

Monessa kotitaloudessa säästetään tietysti aluksi siitä, mikä ei ole aivan välttämätöntä. Ei ole esimerkiksi aivan välttämätöntä saada pelata koko iltaa tietokoneella paljon energiaa vievää nettipeliä. Sen sijaan esimerkiksi pyykkien peseminen on välttämätöntä. Uusi pyykinpesukone vie usein vähemmän sähköä, ja monessa uudessa pyykinpesukoneessa on myös erillinen ohjelma, joka on suunniteltu säästämään sähköä.

On selvää, että pyykin peseminen kotona on edullisempaa ja helpompaa kuin viedä pyykkinsä viikosta toiseen pesulaan. Toisaalta moni voi nyt lykätä pyykinpesukoneen ostamista, jos taloyhtiöstä löytyy pesutupa. Tänä talvena pitäisikin kohonneen sähkön hinnan vuoksi tehdä uudestaan laskelmat siitä, kannattaako käyttää pesutuvan pyykinpesukonetta vai ostaa oma.

Saunassa käyminen voi maksaa usean euron

Yksittäinen sähkösaunan lämmitys voi maksaa useita euroja, ja jos käytät saunaa säännöllisesti, sähkölasku voi kasvaa nopeasti. Toki tässäkin menossa voi yrittää hieman säästää: esimerkiksi ajastimen käyttäminen kiukaan sammuttamiseen saunomisen päätyttyä auttaa vähentämään sähkön kokonaiskulutusta ajan mittaan.

Tänä talvena Suomessa kuitenkin varmasti käydään saunassa vähemmän kuin aikoihin. Toista on tietysti puulämmitteisissä saunoissa, joihin sähkön hinta ei vaikuta. Eläkeläiset ja lapset voivat saada myös hyviä tarjouksia ja etuja uimahalleihin, joissa niin ikään pääsee kylpemään. Todennäköisesti myös hotelleissa saunavuorot ovat poikkeuksellisen kysyttyjä. Esimerkiksi Helsingissä on saatavilla huoneita lukuisista tyylikkäistä hotelleista, joista voi varata myös saunatilan kiinteään hintaan.

Ruoan laittaminenkaan ei ole ilmaista

Ruoanlaitto ei myöskään tapahdu ilmaiseksi. Säästääksesi sähkölaskuissa voi olla hyvä idea kokata painekattilassa ja käyttää uunia vain tarvittaessa. Kiehumispisteeseen asti kuumennettu kattila vie vähemmän aikaa ja energiaa kypsennyksen loppuunsaattamiseen kuin kattila, joka on juuri ja juuri saavuttanut halutun lämpötilan.

Uunit ovat hyvä tapa valmistaa aterioita nopeasti ja kätevästi, mutta niiden käyttö voi olla kallista. Jos haluat saada uunistasi kaiken irti ja samalla pitää sähkökustannukset alhaisina, kannattaa keskittyä tehokkuuteen. Ajastimen käyttäminen ruoanlaitossa on myös hyvä idea, sillä silloin sinun ei tarvitse valvoa ruokaa jatkuvasti, ja muutoin on vaarana, että ruoka jää kypsymään liian pitkäksi aikaa. Pidä lisäksi uuni aina puhtaana, sillä likaiset pinnat imevät enemmän lämpöä ja vaativat enemmän energiaa kypsennykseen.

Energiansäästövinkkejä

Kotona on monia mahdollisuuksia säästää sähköä. On mahdollista siirtyä LED-valaistukseen ja energiaa säästäviin laitteisiin, jotka kuluttavat vähemmän sähköä. Tällainen laite voi olla tänä talvena myös mieluinen lahja. Tänä talvena mieluisin lahja voikin olla sellainen, joka auttaa säästämään sähkölaskussa tai muissa välttämättömissä kustannuksissa.

On helppo unohtaa, että jopa jotkin kaikkein perustavanlaatuisimmista päivittäisistä toiminnoistamme vaativat energiaa ja aiheuttavat kustannuksia, mutta muutamalla yksinkertaisella vinkillä voi varmistaa, etteivät nämä kustannukset karkaa käsistä. Tekemällä älykkäitä päätöksiä siitä, miten käytät sähköä kotonasi, voit auttaa pitämään laskut pienempinä. Tärkeintä on keskittyä siihen, mikä on välttämätöntä ja mikä ei.

Monessa kotitaloudessa varmasti kärvistellään tämän talven yli ajatuksella, että katsotaan sitten keväällä tilannetta uudestaan. Ja tietysti niissä perheissä ollaan nyt kovin tyytyväisiä, jotka ovat solmineet esimerkiksi vuosi sitten kolmivuotisen sähkösopimuksen edulliseen hintaan. Arki pyörii kotona pitkälti sähkön varassa, joten monet hakevat säästöä sähkölaskuihin myös muista kuluista. Moni saattaa luopua mieluummin esimerkiksi harrastuksestaan pystyäkseen elämään sähkölaskujensa kanssa normaalia ja totuttua arkea.

One thought on “Osaa kodinkoneista on käytettävä sähkön hinnasta huolimatta

  • 2.1.2023 at 22:00
    Permalink

    Paneelit odottavat kevättä ja valoa.Lisäksi kaasuliesi ja kaasulämmitin tulevat käyttöön,kun vanha edullinen sähkösopimus loppuu. Pyykit voi pestä käsin,jolloin pyykit tarvitsevat vain linkouksen.. Pyykkien liotus yön yli helpottaa paljon pesemistä.
    Eniten tässä sähköhuijauksessa ottaa pattiin ,kun koko homma on huijausta ja lisäksi laitonta toimintaa sähköyhtiöiden ja lopulta sen pienen top eliitin hyväksi. Nyt sähkönkorotuksilla ajetaan yrityksiä ja myös maataloutta vauhdilla alas,mikä on globaalia ja täysin tarkoituksenmukaista toimintaa.Tästä talvesta vielä selviämme,mutta tulevasta talvesta selviämisestä ei ole mitään varmuutta. Passit kannattaa laitaa ajan tasalle,jos on jossakin vaiheessa pakko lähteä jonnekin lämpimään.
    Geoterminen energia olisi ratkaisu ihan maailmanlaajiusesti,mutta sepä on liian turvallista,vakaata,sekä liian edullista energiaa. Kun kirjoitan Geotermisen energian mahdollisuuksista mediapoolissa,niin lähes aina kommenttini poistetaan .

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.