Tekoäly 4.0 -raportti: Suomella mahdollisuus olla eettisen digitaalisen ja vihreän siirtymän edelläkävijä

Marraskuussa 2020 käynnistyneen Tekoäly 4.0 -ohjelman tavoitteena oli valmistella Suomelle toimenpideohjelma tekoälyteknologioiden käytön vauhdittamiseksi ja neljännen teollisen vallankumouksen edistämiseksi. Juuri valmistuneessa loppuraportissa on koottu yhteen kehitysalueet, tavoitteet ja toimenpiteet, joiden avulla Suomi varmistaa menestyksensä digitaalisessa ja vihreässä siirtymässä.

Tekoäly 4.0 -ohjelman Suomi kaksoissiirtymän suunnannäyttäjänä -loppuraportin mukaan Suomen on mahdollista olla edelläkävijä kaksoissiirtymässä, eli samanaikaisesti etenevässä digitaalisessa ja vihreässä siirtymässä. Kaksoissiirtymä tarjoaa yrityksille uudenlaisia liiketoiminta- ja kasvumahdollisuuksia ja kytkeytyy myös Suomen tavoitteisiin kilpailukyvystä sekä ilmastoneutraalista ja digitaalisesta teollisuudesta.

”Suomalaisen teollisuuden valttikortteja ovat kestävyys, uudistumiskyky ja teknologinen edelläkävijyys. Valmiutemme pysyä teknologian ja tekoälyn kärkimaana ovat olemassa, mutta ne vaativat konkreettisia, pitkälle tulevaisuuteen tähtääviä toimenpiteitä. Näitä toimenpiteitä ja kehitysalueita on koottu kattavasti yhteen Tekoäly 4.0 -ohjelmassa”, elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo.

Kolme kehitysaluetta Suomen digivihreän kehityksen vauhdittamiseksi

Loppuraportin ensimmäinen kehitysalue on kärkiteknologioihin liittyvään tutkimukseen, kehitystoimintaan ja investointeihin panostaminen. Kärkiteknologioita ovat esimerkiksi langattomat tietoverkot (5G ja 6G), tekoäly ja kvanttiteknologia. Investoinnit kärkiteknologioihin kasvavat maailmanlaajuisesti, joten Suomen edelläkävijyys ei ole mahdollista ilman kasvavaa panostusta osaamiseen.

Toinen kehitysalue on digikyvykkyyden kasvattaminen sekä digitaalista ja vihreää siirtymää nopeuttavien teknologioiden käyttöönoton edistäminen teollisissa pk-yrityksissä. Pk-yritysten digikyvykkyyden tasoa tulee nostaa Suomessa merkittävästi.

Kolmas kehitysalue on Suomen kansainväliseen rooliin panostaminen. Suomen asemaa tulee vahvistaa eurooppalaisen yhteistyön sekä transatlanttisten suhteiden avulla. Myös suomalaisten yritysten tulee vahvistaa rooliaan ja vaikuttavuuttaan EU-tason päätöksenteossa, TKI-hankkeissa ja verkostoissa.

Tavoitteena puhdas, tehokas ja digitaalinen teollisuus vuonna 2030

Tekoäly 4.0 -ohjelmassa tavoitteena on, että vuonna 2030 suomalainen teollisuus on puhdasta, tehokasta ja digitaalista. Koronapandemian opit korostuvat raportissa pyrkimyksenä vähentää teollisuuden arvoketjujen haavoittuvuutta ja vahvistaa Euroopan teknologista suvereniteettia. Venäjän hyökkäys on korostanut näiden tavoitteiden merkitystä entisestään.

Kansainvälisesti digitalisaation eettisten näkökulmien merkitys kasvaa ja tekoälyyn ja siihen liittyviin teknologioihin vaikuttava sääntely kehittyy nopeasti. Suomalaisen teollisuuden tulee olla edelläkävijä myös eettisesti kestävissä teknologioissa.

Suomella on mahdollisuus olla kokoonsa nähden merkittävässä asemassa vaikuttamassa Euroopan reiluun kaksoissiirtymään ja globaaliin kehitykseen kansainvälisen yhteistyön, Euroopan unionin instituutioiden ja verkostojen kautta.

Lisätiedot:
Tekoäly 4.0 -ohjelman puheenjohtaja Jussi Herlin, jussi.herlin@kone.com
osastopäällikkö, Tekoäly 4.0 -ohjelman varapuheenjohtaja Ilona Lundström, TEM, p. 029 504 7186
elinkeinoministerin erityisavustaja Sonja Hällfors, p. 0295 047 380
johtava asiantuntija, Satu Vasamo-Koskinen, TEM, p. 029 504 7073
asiantuntija Kristine Alanko, TEM, p. 029 504 7344

3 thoughts on “Tekoäly 4.0 -raportti: Suomella mahdollisuus olla eettisen digitaalisen ja vihreän siirtymän edelläkävijä

  • 24.10.2022 at 12:41
    Permalink

    Tekoäly, se taitaa olla uusi ilmastonmuutoksen uskonhaara. Tietokoneet pystyvät etsimään likiarvoja, mutta eivät voi löytää mitään uutta luonnonlakien tapaista pysyvää tietoa. Pysyvää tietoa ei ole nykyinen pseudotiede keksinyt kymmeniin vuosiin.

    Ollaan palaamasssa aikaan, jolloin tieto tuli uskonnosta, ihminen ei tietoa enää pysty etsimään menetelmin, joita alkoi syntyä 1700 luvulla. Läntinen kulttuuri on sammumassa.

    Reply
  • 24.10.2022 at 22:41
    Permalink

    ”Vihreä siirtymä” *”On kaunista puhetta, mutta TÄYTTÄ PASKAA”. Kyse on vain vain WEF:n The Great Resetistä, jolla Bill Gatesin ”Depulationilla” ensin murhataan liiat ”syöjät” pois ja WEF:n henkeen tuhotaan kaikki ihmiselämän edellytykset aina maataloudesta (toukkia, koppakuoriisia tilalle) teollisuuteen saakka ja tietenkin ilman MITÄÄN fossiilisia polttoaineita.

    Kun ruoka loppuu: Nälkäkuolema! Kun teollisuustuotanto lakkautetaan: EI työpaikkoja, kulutushyödykkeitä, EI mitään muutakaan tuotteita. EI fossiilisia polttoaineita: EI autoja, EI lämmitystä, EI sähköä, EI vettä …

    Eurooppa kuin ”Saksa Vuonna Nolla” eli v. 1945 WWII:n päätyttyä!!!

    *Presidentti J. K. Paasikivi (1870-1956)

    Reply
  • 24.10.2022 at 23:28
    Permalink

    Minusta Sri Lanka on todella hyvä esimerkki siitä, jos yritetään olla ”edelläkävijä” vihreässä siirtymässä. Meni sekin maa vain konkurssiin ja seurasi täysi katastrofi vihreästä konkurssista. Koko ajatus ”vihreästä siirtymästä” on yhtä utopiaa kuin jostain lasten satukirjasta otettu tarina. Tämä Sri Lanka on jo edelläkävijä ”vihreässä siirtymässä” ja miten siinä kävi. Suomen ilmeisesti pitäisi saada sama kohtalo vihreällä konkurssilla.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.