Näkökulma: Ne maataloustuet ja Elpymisrahasto

Maanviljelijä Heikki Peltola on pohtinut Elpymisrahaston vaikutuksia Suomalaiseen maatalouteen ja ihmettelee MTK:n suosiollista kantaa Elpymisrahaston suhteen.

Elpymisrahastossa on lupailtu Suomen maataloudelle 400 milj. euroa.

Heikki Peltolan mukaan, raha ei kuitenkaan tule jokaiselle viljelijälle vaikka sellainen kuva halutaan antaa. Kyseinen raha tulee menemään rakennemuutokseen ja vihreään siirtymään.

Eräs taho jolle rahasta todennäköisesti maksetaan puolet, tulee olemaan ProAgria. Jotta mitään avustusta/rahaa viljelijä saa käyttöönsä, tulee toimia yhteistyössä ProAgrian kanssa.

Eli esimerkiksi jos haluat rakentaa navetan niin kaikki suunnitelmat on tehtävä ProAgrian ja Neuvojärjestelmän kanssa.

Suomalaisessa yhteiskunnassa on paljon harhakäsityksiä nk maataloustukien suhteen. Kuvitellaan, että maatalousyrittäjä saa käyttöönsä valtavat summat ylimääräistä rahaa vuosittain.

Suomen olosuhteet viljellä poikkeavat monista muista maista.

Elintarvikkeiden hintojen alasajo ja yhteiskunta muutokset vaativat maatalouteen jonkinlaista tukea jotta maatalous kykenee tuottamaan puhdasta ja terveellistä ruokaa suomalaisiin ruokapöytiin.

Todellisuus maatiloilla on yksinkertaisesti se, että vuonna 1995 oli 127 000 tilaa. Nykyisin tilojen määrä on n 47 000.

Kyse ei ole siitä, että ei haluta toimia maatalousyrittäjänä, vaan kyse on siitä, että se tehdään mahdottomaksi.

 

 

Neuvojärjestelmä

on tuki esimerkki ,jota kutsutaan maataloustueksi.  Kyse ei ole maatilalliselle jotenkin suoraa maksettavasta korvauksesta.

Jokaiselle maatilalliselle on kyllä kirjattu niinsanotusti esimerkiksi aikaisempina vuosina  n 5000e neuvontarahaa eli tätä niinkutsuttua maataloustukea. Nykyisin” hyllyllä” oleva ”raha” on n 10.000e.

Maatilallinen ei  saa rahaa omaan käyttöönsä rahana kuten yleisesti luullaan.

Raha on ProAgrian ”hyllyllä”. Maatilallisen pitää pyytää ProAgrian asiantuntijoita vierailulle tilalle esimerkiksi neuvomaan tilallista asioissa. Kun asiantuntija neuvoo esimerkiksi 800 euron edestä, vähennetään kyseinen summa tuosta nk 10.000 euron ”tukirahasta”.

Kyseisestä nk tukirahasta arvonlisäveron joutuu  maatilallinen maksamaan omasta kukkarosta.

Suomalaiset maatalot on rakennettu useiden sukupolvien aikana jolloin myös kattava tietotaito ja osaaminen siirtyy jälkipolville. Näin ollen kyseisiä neuvontapalveluja ei yleensä tarvita muuten kuin uusien yrittäjien keskuudessa, joilla ei alasta esimerkiksi ole aiempaa kokemusta.

 

Maanviljelijä Aarno Lindforsin kommentit Elpymisrahastoa koskien:

 • Miksi Suomi luopuisi sovituista saavutetuista eduista ja miksi eduista 141 kieltäydyttiin, mutta oltaisiin antamassa rahaa nyt Elpymispaketin myötä valtoimenaan ulos ?
 • Kun päätös oli aikanaan EU:sta tehty, luopuivat monet kansanedustajat hallituspaikasta !
 • Kalevi Hemilän jälkeen on maataloutta ajettu alas.

 

 

Muita hassuja juttuja löytyy:

MOT , Mäntsälänmiehen kapina, Yle

MOT, Huoltovarmuus, yle

 

 

Heikki Peltola ja Aarno Lindfors: puoluekanta sitoutumaton.

 

Haastattelussa: Heikki Peltola ja Aarno Lindfors

Haastattelu ja teksti: Teija Kangaslampi

3 thoughts on “Näkökulma: Ne maataloustuet ja Elpymisrahasto

  • 25.5.2021 at 00:16
   Permalink

   Kepulistit. Pettää talossa ja puutarhassa.

   Reply
 • 17.5.2021 at 21:14
  Permalink

  Maatilallisten tulisi saada tuotteitansa myytyä suoraan kuluttajille kuten Espanjassa paljon tapahtuu. Maatilallinen tuo suoraan tuotteitaan kauppaan. Kauppias maksaa ne käteisellä ja myy miltei samana päivänä. Veroja voidaan ehkä kiertää, mutta siitähän on vain hyötyä kansalaisille.

  Tämän taitaa Suomen laki kieltää tai ainakin tekee tavattoman vaikeaksi. Näin saataisiin tuoretta ja terveellistä ruokaa, joka ei ole elintarviketeollisuus käsitellyt ja tehnyt epäterveelliseksi käsittelemällä sitä ja useinkin lisäämällä ruokaan lisäaineita, ja tekee ruona kalliiksi.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.