Nopalla tehtyjä päätöksiä – Turvetuottajien ahdinko

Vielä reilu pari vuotta sitten, Suomessa ei saanut polttaa hevosenlantaa, joka perustui väitteeseen, että Suomessa hevosenlanta olisi ”eläinperäistä”. Ruotsi oli toista mieltä. Ruotsin mielestä hevosenlanta on kasviperäistä.   Tiettävästi hevonen on kasvissyöjä.

Tämä artikkeli käsittelee turvetuottajien hätää. Edellä mainittu on kirjoittajan mietteitä aasinsiltana sille kysymykselle, mitä Suomessa oikein tapahtuu ? Kuka näitä päätöksiä tekee ja missä  ? Ja millä tavoin. ja erityisesti turvetuottajien asiassa.

Mikä suomalaisia vaivaa ? Eikö omavaraisuus ole maailman paras asia ? Missä on solidaarisuus ja suhteellisuudentaju ? Ja terve ylpeys oman maan antimista, ja itsenäisyydestä ?

Suomalaiset maatilat ovat olleet ahdingossa sitten EU:hun liittymisen. Miksi ? Eikö ole hieno, ja arvostettava asia, saada leipä omaan pöytään Suomalaiselta maatilalta, omasta maasta. Suomalainen maatalous tuottaa suomalaisille elintarvikkeita, joiden puhtaus, ja terveellisyys tunnetaan maailmanlaajuisesti.

Turvetuotanto koskettaa monia suomalaisia yrityksiä, ja sillä on lisäksi iso rooli mm lämmon- ja energiantuotannossa, kasvitarhoille, viljelyssä ja eläinten kuivikkeina. Turve on tutkitusti parhaasta päästä kuivikkeena esimerkiksi hevosilla.Lisäksi turve on ns antibiootti-vapaa, eli eläimen sekä ihmisen terveydelle suosiollista.

Hevosen hengitystiet ovat herkät, ja kuivikepatja* turpeesta on taloudellinen, ja lisäksi hevosystävällinen, mutta myös jatkokäsittely kelpoinen luonnollisuutensa vuoksi.

Ilman energiaturvetta, ei tule  kuiviketurvetta kotieläintilojen tarpeisiin. Mutta niin joutuu miettimään moni muukin ala, mitä sitten tapahtuu, jos turvetuotanto todella pysähtyy. On selvää, että vaikutus on sama, kuin renkailla, jotka syntyvät kiven heittämisestä järveen.

Kulut talouksissa, ja yrityksissä nousevat huomattavasti. Sähköt, lämpö, mutta myös ruoan hinta nousee. Näistä seuraa omat ongelmansa. Mahdollinen Elpymisrahasto tuo tähän omat ongelmansa, ja lisäkulunsa veroineen.

Vaihtoehdoksi turpeelle, on nimetty puuhake. Jos mielitään nk luonnonmukaista, ja vihreää linjaa, taidetaan olla kaukana puuhakkeen myötä näissä visioissa.

Puuhake tuodaan Venäjältä, joko hakkeena tai tukkipuuna. Kummassakin tapauksessa lienee hyvä muistaa rahtilaivojen öljypäästöt. On myös kerrottu, että Lapissa olisi hakattu ikimetsää turpeen tilalle käytettäväksi.

Koska puuhake sellaisenaan, ei ole yhtä hyvä poltettavaksi kuin turve, lisätään Venäjällä puuhakkeen joukkoon välillä turvetta.

Turve poltettaessa sisältää rikkiä, joka pitää kattilat kunnossa. Puuhakkeella poltettaessa kattilat syöpyvät nopeasti, ja rikki pitää hankkia ulkomailta.

Vihreä energia lienee katsojan silmässä.

 

 

Turvetuottajien ongelmiin näyttää liittyvän paljon ristiriitaisuuksia. Virkataho, joka ei tunne turvetuotannon konkretiaa, pyrkii ratkaisuihin, joissa se ei kunnioita turvetuottajien realiteetteja. Ongelmana on myös erikoiset tutkimukset, ja päätökset, joilla ei välttämättä ole todellisuuspohjaa.

Ja se uusiutuminen. Muualla Euroopassa, kuten Ruotsissa on turve todettu uusiutuvaksi luonnonvaraksi.

Suomessa asia päätettiin arpaa heittämällä. Voisiko arpaa heittää uudestaan, tai perehtyä tosiasioihin ? Takaisin se ei tuo oman käden kautta elämänsä päättäneitä yrittäjiä, mutta olisi uusi alku realiteetteihin pohjautuvalle omavaraiselle, ja arvostettavalle luonnonvara-alalle.

Onko tämän kaiken suunta jo nyt liittovaltio ajatteluun suuntaaminen ? Mitä muuta se tuokaan tullessaan?

 

Turve-asioiden asiantuntija Antti Alakotila ei kuulu mihinkään puolueryhmään, vaan on sitoutumaton.

 

*kuivikepatja: turve ladotaan kostuttamisen avulla kerroksittain karsinaan. syntyy turvepatja kun se ”tampataan”.

 

Haastattelussa: Antti Alakotila

Haastattelu ja teksti: Teija Kangaslampi

 

 

 

10 thoughts on “Nopalla tehtyjä päätöksiä – Turvetuottajien ahdinko

 • 17.5.2021 at 18:20
  Permalink

  Keskusta pitää löysässä hirressä kannattajiaan jotta voi lypsää omaisuudet ja rahat. Sdp, vihreät virheet ja vasemmisto ovat suoraan päälle hyökkääjiä. Kokoomus antanut hölmöille mandaatin eli tukensa. Mitä /ketä siis äänestät tulevissa vaaleissa?
  Kannattaa miettiä.

  Reply
 • 17.5.2021 at 20:46
  Permalink

  ”Vihreä siirtymä” = Josif Stalinin 1930-luvun pakkokollektivisointi, jossa tietoisesti ja tarkoituksellisesti murhattiin enemmän kuin 6 miljoonaa ukrainalaista!!!

  Reply
 • 18.5.2021 at 10:03
  Permalink

  Turve on yhtä uusiutuva energiavara kuin fossiiliset polttoaineet, mikäli ei aikaeroja huomioida. Mutta se on energian käytössä merkityksetön asia.
  Turvetuotannolla on kuitenkin ongelmansa. Turvesoiden ja muiden soiden kaivelu suuressa mitassa pilasi Suomen vesistöt. Kaivelussa syntyviä humuspäästöjä ei voi mitenkään estää, koska humus on kolloidisesti liuennut veteen eikä suodatu pois.
  Humusta ei ole pidettu muuten haitallisena, kuin värjää vedet keltaisiksi. Tosiasiassa humus on paljon pahempi luonnolle kuin ravinnepäästöt, jotka ovat jopa välttämättömiä terveille kalaa tuottaville vesistöille. Humus kuluttaa happea ja pilaa sillä tavalla vesistöt.
  1970 luvulla alkoi tapahtua suuria kalakuolemia Suomessa ja syynä oli soiden ojitus. Tässä kuitenkin syylliseksi leimattiin ympäristörikoksen peittelemiseksi happosateita, joilla ei ollut havaitaavaa merkitystä, ja oliko niitä edes olemassakaan.

  Reply
  • 19.5.2021 at 05:59
   Permalink

   Suomen vesistöt ovat puhtaat, joten suollat viheterroristien valheropagandaa. Viherterroristit haluavat Suomen ostavan turpeensa Venäjältä

   Reply
 • 18.5.2021 at 14:17
  Permalink

  puolueettomalle tiedoksi: tuo ei pidä paikkansa.kyse on vanhasta virrestä niiltä valtion omistamilta turvevoimala ajoilta. valtio jätti asiat silloin hoitamatta siihen kuntoon ja aikaa tästä on jo kauan.
  yksityisyrittäjät joutuvat lopettamisensa jälkeenkin valvomaan vielä viisi vuotta että asiat ovat kunnossa.
  kannattaisi jo tuo virsi lakata laulamasta kun se ei yksinkertaisesti ole totta.

  Reply
 • 18.5.2021 at 22:12
  Permalink

  Kirjoittajan ja haastattelijan kommentti:
  Jostain syystä korjaus tekstiin ei ole päivittynyt. Antti Alakotila ei ole Turvetuottaja vaan Turvealan asiantuntija.

  Pahoittelut virheestä.

  Yt Teija Kangaslampi

  Reply
 • 11.8.2021 at 13:39
  Permalink

  Afrikassakin savimajoissa palaa eläinten soita.

  Reply
 • 17.3.2022 at 10:15
  Permalink

  Koko hommahan on hallituksen puolelta samaa kusetusta kuin korona, elpymispaketti jne.

  Kannattaa katsoa ytimekäs puheenvuoro asiasta lyhyessä koosteessa:

  Reply
 • 17.3.2022 at 10:32
  Permalink

  hallitus kaappasi turvesuot valtiolle. niin sitä pitää. vittu mitä paskaa.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.