Euroopan komissio: Viljelykasvien sänkeä ei saa polttaa

Valtioneuvosto hyväksyi tiistaina viljelijätukien täydentäviä ehtoja koskevan asetusmuutoksen. Viljelykasvien sänkeä ei saa jatkossa polttaa, jos viljelijä haluaa saada viljelijätuet täysimääräisenä. Asetusmuutos tulee voimaan vuoden 2021 alusta. Muutos tehtiin Euroopan komission näkemyksen vuoksi.

Tähän asti sängen poltto on Suomen täydentävissä ehdoissa sallittu silloin, jos se on ollut välttämätöntä kylvön toteutuksen tai rikkakasvien, kasvitautien tai tuholaisten torjunnan vuoksi. Kylvön toteutus on ollut hyväksyttävä syy, koska runsaat edellisen vuoden kasvuston kasvijäänteet lisäävät taudinaiheuttajien riskiä.

Euroopan komission näkemyksen mukaan kylvö ei kuitenkaan ole sallittu syy sängelle poltolle. Viljelijätukien täydentävien ehtojen EU-säädöksessä rajoitetaan sängen polttomahdollisuuksia niin, että sängen poltto on kiellettyä, lukuun ottamatta kasvinterveyssyitä. Säännön tavoitteena on maan orgaanisen aineksen säilyttäminen.

Komission näkemyksen vuoksi oli tarpeen muuttaa kansallista sängen polttoa koskevaa vaatimusta. Sängen poltto kiellettiin täydentävissä ehdoissa kokonaan, koska kielto edistää maan orgaanisen aineksen säilyttämistä ja vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Kielto oli mahdollinen myös sen vuoksi, että sängen poltto ei Suomessa ole välttämätöntä rikkakasvien, kasvitautien ja tuholaisten torjumiseksi. Sängen poltto on Suomessa vähäistä.

Sängellä tarkoitetaan viljan, öljykasvien, kuitukasvien, palkokasvien tai siemenmausteiden sänkeä eli leikatun kasvin maahan jäävää tyviosaa.

Viljelijätukien täysimääräisen saamisen edellytyksenä on täydentävien ehtojen noudattaminen. Ne sisältävät ympäristöön, kansanterveyteen, eläinten ja kasvien terveyteen sekä eläinten hyvinvointiin liittyviä vaatimuksia.

Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö

One thought on “Euroopan komissio: Viljelykasvien sänkeä ei saa polttaa

  • 28.12.2020 at 18:52
    Permalink

    Komissio voisi polttaa ”omaa” sänkeään. Maatalousta koskeviikn päätöksiin EU:ssa vaikuttavat kaikkein eniten lobbarit, jotka edustavat kahta tahoa: Ylikansalliset suuryritykset ja ”luonnonsuojelu” -järjestöt, koska koko EU on polkaistu pystyyn vain edm. tahojen pyrkimysten saavuttamiseksi ja edistämiseksi.

    Maajusseilla ja ”maalaisjärjellä” ei ole mitään tekemistä Brysselin puoliksi rikkinäisessä ”heinäladossa”, vaan tuota Euroopan kansakuntien torsoa pitää asujaiminaan kokonaisen Euroopan keskinkertaisuudet, joilla on yhtä paljon taitoa ja järkeä edistää kansakuntiensa hyvinvointia ja onnea kuin Kiinan puhemies Maolla aikanaan, jota voi hyvällä syyllä kutsua käsiään taputtavaksi katastrofiksi!!!

    Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.