Ilman huoltajaa Suomeen tulleiden jälkihuollon yläikäraja nousee 25 vuoteen

Oleskeluluvan saanut, alaikäisenä ilman huoltajaa Suomeen tullut nuori voi olla 15.7.2020 lukien jälkihuollon piirissä siihen asti, kunnes hän täyttää 25 vuotta, kertoo Työ- ja elinkeinoministeriö tiedotteessaan. Tasavallan presidentti vahvisti kotoutumislain muutoksen 9.7.2020.

Laissa kotoutumisen edistämisestä säädetään niistä palveluista, joita oleskeluluvan saaneille alaikäisenä ilman huoltajaa tulleille tarjotaan. Nuoret ovat tähän asti voineet olla tuen piirissä siihen saakka, kunnes he täyttävät 21 vuotta. Kotoutumislakia muutettiin, koska vastaava lastensuojelun jälkihuollon yläikäraja nousi 25 vuoteen 1.1.2020. Muutos tulee voimaan 15.7.2020.

Kunnat vastaavat jälkihuollon palveluiden järjestämisestä. Valtio korvaa kunnille ilman huoltajaa maassa olevien asumisesta ja tuesta aiheutuvat kustannukset. Lakimuutoksen myötä kunnille korvataan palveluiden järjestämisestä aiheutuneet kustannukset siihen saakka, kunnes nuori täyttää 25 vuotta. Kotoutumislain mukaan korvaamisen edellytyksenä on, että siitä on erikseen sovittu elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ja kunnan kesken. Kustannukset korvataan enintään kymmeneltä vuodelta.

Kotoutumisen edistäminen ei ole peruste lastensuojelun palveluihin

Kotoutumislakiin tehtiin samalla muutoksia, joiden avulla selkeytetään nykylain kirjauksia. Laissa aiemmin ollut viittaus muihin lastensuojelun palveluihin rinnastettaviin toimenpiteisiin korvattiin viittauksella sosiaalihuollon palveluihin ja muihin tukipalveluihin.

Lisäksi kotoutumislaista kumottiin kohta, jonka mukaan kotoutumista edistävinä toimenpiteinä voidaan järjestää esimerkiksi ”alaikäisenä ilman huoltajaa saapuneen ja oleskeluluvan saaneen lastensuojelun jälkihuollon toimenpiteitä ja palveluja”.

Muutosten tavoitteena ei ole muuttaa ilman huoltajaa tulleille tarjottavan tuen sisältöä vaan ainoastaan selventää sitä, ettei kotoutumislain mukaisessa tuessa ole kyse lastensuojelun palveluista.

Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö

Lue myös:

7 thoughts on “Ilman huoltajaa Suomeen tulleiden jälkihuollon yläikäraja nousee 25 vuoteen

 • 9.7.2020 at 17:04
  Permalink

  Eli ei muuta kun päiväkotiin pälvikaljuiset isipaskat.
  Sairas maa suomi joka on 100% paskottu pilalle.

  Reply
 • 9.7.2020 at 17:28
  Permalink

  No tämä paskalaki on kumottava, kunhan äänestettäisiin sinne ne, jotka sen tekevät.

  Reply
  • 9.7.2020 at 23:21
   Permalink

   Sepä auttaa, nytkin on hallitus jota kukaan ei äänestänyt, aivan kuten edellinen missä siniset paskat roikkui, näin sitä äänestäjien äänillä pestään persettä.

   Reply
 • 9.7.2020 at 20:15
  Permalink

  Onko tuo ”hellan lettas” (kansikuva-poika) jostain valtamedian ”faktan- tarkistajilta”?

  Reply
 • 10.7.2020 at 04:43
  Permalink

  Lakia piti muuttaa kun ei ole naisia ja lapsia joita ”pelastaa”, vain nuoria miehen alkuja ja ikänsä valhetelevia vanhempia miehiä.

  Reply
 • 10.7.2020 at 09:07
  Permalink

  ”Jälkihuollon palveluja ovat esimerkiksi

  • Nuoren tulevaisuuden toiveita ja tarpeita mietitään yhdessä

  • Psykososiaalisen tuen antaminen; henkilökohtaista ohjausta ja neuvontaa, esim. arjessa selviytymisen ja itsenäisen elämän taitoihin, yhteiskunnan palveluihin ohjaamista

  • Apua omien voimavarojen löytämiseksi ja tulevaisuuden suunnitteluun

  • Apua asunnon hankkimiseksi

  • Tukea koulunkäynnin ja opintojen aloittamiseen ja niissä suoriutumiseen

  • Tukea työllistymiseen ja harjoitteluun

  • Tukea harrastuksiin

  • Loma- ja virkistysmahdollisuuksien tarjoaminen

  • Mahdollisuus osallistua vertaistukiryhmään

  • Taloudellista tukea nuoren asumiseen, koulutukseen ja muihin itsenäistymiseen liittyviin menoihin, sekä ohjausta suunnitelmalliseen rahankäyttöön

  • Mahdollista saada aikuisen säännöllistä tukea sijoituksen jälkeen”
  Palvelu on maksuton.
  ”Kaupunki korotti huhtikuussa sosiaalityöntekijöiden palkkaa 3 080 eurosta 3 400 euroon, mikä osaltaan on lisännyt hakijoiden mielenkiintoa.”

  Reply
 • 10.7.2020 at 12:51
  Permalink

  Miksi ei samantien eläkeikään asti? Kun olette päättäneet viedä Suomen kansalta tuhkatkin pesästä, niin viekää ne reippaasti, älkääkä pitkittäkö kansan nöyryyttämistä hivuttamisella. Tiedä sitten, olisiko tämä törkeä vedätys onnistunut ellei Suomen kansa olisi niin armottoman tyhmää ja hyväuskoista? Huonosti on eurooppaisperäisten kansojen asiat kaikkialla länsimaissa eikä Suomi ole tässä suhteessa poikkeus. Sikäli olemme kyllä poikkeus, että meillä olisi ollut kaikki ulkomainen, kehityksestä varoittava materiaali saatavilla. Ei voida vedota hyväuskoisuuteen.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.