Veikkaus Oy suojelee mustasukkaisesti reviiriään – mutta nettipelaamista se ei voi estää

Suomi on edelleen monopolien ja piilomonopolien luvattu maa. Alkoholia myy käytännössä edelleen Alko, rahapelejä tarjoaa Veikkaus Oy, sähkönsiirto tarjoaa alueellisen monopolin verkon omistavalle yritykselle, eikä raideliikenteessäkään näy kilpailua.

Euroopan unioni sallii jäsenmailleen hyvin vapaat kädet rahapelien ja arpajaisten järjestämiseen. Vaikka Suomen liittyessä Euroopan unioniin kansalaisille luvattiin monopolien murtamista, toisin on käynyt, sillä rahapelit ovat erittäin hyvä tulonlähde valtiolle. Kilpailijoita ei haluta samoille apajille.

Veikkauksen palautusprosentit hämärän peitossa

Netin myötä pelaaminen on mahdollista missä tahansa Euroopan maassa, ja usein voittojen palatusprosentti pelaajille on huomattavasti suurempi kuin Veikkaus Oy:n peleissä. Monet pelisivustoista on räätälöity erikielisille pelaajille, kuten esimerkiksi tämä pelialusta, joka tarjoaa kolikkopelejä ja bonuskoodeja suomeksi.

Aikoinaan Veikkaus Oy kertoi pelaajille palautettavan rahamäärän, mutta ei enää – ainakaan helposti saatavilla olevassa muodossa. Viime vuosien valossa yritys on keskittynyt oman voittonsa maksimoimiseen jakaakseen rahaa monenlaiseen yhdistys- ja kulttuuritoimintaan suoraan ja ministeriöiden välityksellä. Yhtiön edunsaajaministeriöt ovat Maa- ja metsätalousministeriö, Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Sosiaali- ja terveysministeriö.

Veikkaus Oy:n vuosi- ja vastuullisuusraportin mukaan yritys tuotti voittoa viime vuonna yli miljardi euroa. Varallisuutta yrityksellä on 1,36 miljardia euroa.

Kuvakaappaus Veikkauksen raportista.

Veikkauksen tulos on heikentynyt jonkin verran viime vuosina. Kertooko tämä pelaamisen siirtymisestä ulkomaisten rahapelien tarjoajien alustoille vai talouksien säästämisestä Veikkauksen peleissä, aika näyttää.

Veikkaus Oy:n toimitusjohtajana työskentelee Olli Sarekoski, jonka palkka ja palkkiot olivat Iltalehden mukaan yhteensä 437 000 euroa vuonna 2018. Sarekoski ei kuitenkaan pääse lähellekään valtionyhtiö Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin tuloja, jotka vuonna 2018 olivat 1,27 miljoonaa euroa.

Suomessa on lähemmäs 50 valtion enemmistöomisteista yhtiötä.

Rahapelien pelaaminen ulkomailla laillista

EU:n lainsäädännössä yksilön oikeus on tärkeämpi kuin kansallinen oikeus. Tämä on mahdollistanut rahapelaamisen EU:ssa netin välityksellä verovapaasti.

Rahapelaaminen ulkomailla ei ole laitonta, vaikka se on viranomaisten mukaan ”harmaalla alueella”. Käytännössä pelaamiseen EU:ssa toimivalla nettikasinolla tai muulla pelisivustolla ei ole lainsäädännöllisiä tai verotuksellisia esteitä.

Suurin osa Suomessa pelejä tarjoavista yrityksistä on rekisteröity Maltalle, Viroon tai Englantiin. Voitot ovat pelaajille verottomia, koska peliyhtiöt ovat saaneet lisenssinsä EU:n alueella. Niissä tapauksissa, joissa pelilisenssi on hankittu ETA-alueen ulkopuolelta, voitot katsotaan ansiotuloksi, jolloin ne pitää ilmoittaa verottajalle ja maksaa niistä veroa.

Samoin kuin Suomessa, myös ulkomaisilla pelialustoilla pelaajilta vaaditaan 18 vuoden ikää.

Netistä löytyy pelejä joka makuun ja tarpeeseen. On pienvoittoja tarjoavia pelialustoja samoin kuin megajättipotteja tarjoavia pelialustoja. Panoksia löytyy samoten joka kukkarolle sopivia.

Tutustuminen ulkomailta käsin tarjottaviin nettipeleihin kannattaa aloittaa ilmaispeleillä ja -kierroksilla, jotta ”pelisokeus” ei pääse yllättämään. Pelaamisessa, kuten elämässä muutenkin, maltti on valttia. Järkevä pelaaja asettaa itselleen pelikaton eikä ylitä sitä.

Pelien kirjo on häkellyttävän laaja. Pelien laatu on noussut viime vuosina aivan uudelle tasolle esimerkiksi visuaalisuudessa, mikä on osaltaan edesauttanut nettipelaamisen alati kasvavaa suosiota ympäri maailmaa.

Lähteet: Veikkauksen vuosi- ja vastuullisuusraportti 2019, Iltalehti

5 thoughts on “Veikkaus Oy suojelee mustasukkaisesti reviiriään – mutta nettipelaamista se ei voi estää

 • 4.7.2020 at 20:52
  Permalink

  Veikkaus on samanlainen korruptio firma kutren SPR.kin

  Palautuksista suuri osa menee matuille ja erilaiseen epäisänmaallisiin perseilyyn vihreille ja muille punikki 2-nuorisojärjestöille” (patsaan kaatelijat). Puhumattakaan SETA.lle pedofilian edistämiseen LGBT.n ohella, jonka perimmäisenä tavoitteena on ydinperheen tuhoaminen sekä lasten riistäminen vanhemmiltaan ddr.lläiseen tapaan samassa sopassa keitettyjen ”sosiaaliviranomaisten” ja polpon avulla!!!

  Itse olen lopettanut pelaamisen kyseisessä paska-firmassa, sillä sen toiminta on yhtä ”puhdassieluista” kuin EU.kin, joka onkin se varsinainen ”rypypaikka”!

  Reply
 • 5.7.2020 at 12:02
  Permalink

  Joo, ei kannata Veikkauksella pelata : somali voittaa aina ; Veikkauksen avustuksensaajien listallahan on KYMMENITTÄIN erilaisia somalijärjestöjä, mutta köyhien suomalaisten tukemiseen ei ropoja heru.

  Reply
 • 5.7.2020 at 15:27
  Permalink

  Veikkaus tarkistaa tietojärjestelmästä mitä on veikattu ja ”arpoo” vasta sitten numerot. Läpinäkyvämpää kusetusta ei maa päällään kanna.

  Reply
 • 7.7.2020 at 15:07
  Permalink

  Veikkaus on nyt uudessa toimintaympäristössä ja voisi tehdä ihmiskunnalle palveluksen luomalla rehellisen rahapelipalvelun.

  Palautusprosentin pelaajille tulee olla 99 prosenttia. Ei siis hyväntekeväisyyttä monenlaisille järjestöille. Pitää luopua suurimmasta osasta omasta henklökunnasta ja etenkin poliittisista suojatyöpaikkoista. Asiakasviestinnän tulee olla rehellistä ja tavoitteena saada ihmiset ymmärtämään rahapelaamisen järjettömyyden. Viestinnällä viedään asiakkaat pois vilpillisyyttä ja harhaanjohtamista harjoittavilta kilpailijoilta.

  Reply
  • 8.7.2020 at 08:35
   Permalink

   Rehellinen rahapelipalvelu?
   Mikä se on ja onko niitä mielestäsi?

   Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.