Päätoimittajan palsta: Vaihtoehto- vasta, vai pienmedia?

Termejä erilaisille ”ei-valtamediaksi luettaville” tiedonvälittäjille on viskottu vuosien saatossa varsin huolettomasti. Ne, jotka tyytyvät hesariin ja ylenantoon, tyytyvät kutsumaan näitä muita toimijoita valemedioiksi ja loput kenties pohdiskelevat mikä olisi sopiva nimitys Nykysuomelle, Extrauutisille, Oikeamedialle ja muille vastaaville.

Vaihtoehtomedia, jota itsekin olen usein käyttänyt herättää väistämättä mielleyhtymän jonkinlaiselle vaihtoehtoiselle totuudelle, jonka todenperäisyydestä ei välttämättä ole takeita. Totuus on monimutkainen asia, jos sitä tarkastelee median kuluttajan suunnasta. On nimittäin niin. että hyvin harva kertoo amerikkalaisista juristisarjoista tutun ”koko totuuden eikä muuta kuin totuuden”. Vaihtoehdomedia voi siis olla hyväkin nimitys, mutta koska siihen sisältyy epäilys, ovatko vaihtoehtomediat sitten parempia kuin valehtelevat ja puolitotuuksia kertovat valtamediankaan edustajat?

Vastamedia taas on omasta mielestäni oikein sopiva nimitys jos asiaa tarkastelee poliittisesta näkökulmasta ja jos julkaisija kokee tekevänsä myöskin poliittisesti merkittävää työtä. ”Oppositiomedia”, eli niitä ikäviä totuuksia vallanpitäjistä ja asioiden tolasta kertova tiedonvälittäjä joka kertoo ne osat, jotka valtamedia jättää kertomatta. Vastamedia-sanassa vain on negatiivinen sävy. Onko kaiken järjestelmällinen vastustaminen sekään hyvä asia? Kalskahtaako asioiden vastustaminen sinunkin korvaasi tässä ajassa ja paikassa, jossa ymmärretään, että jos itse jonkin asian lyttää on suvaittavaa tuoda omasta mielestään parempi vaihtoehto tilalle?

Pienmedia… Niitähän me ”rakkaat lapset” kaikki olemme. Rahaa ei ole eikä tule, työntekijöitä ei ole varaa hankkia ja suuri osa tiedosta on kuin yksinoikeudella muille, isoille medioille varattua. Mutta olemmeko me muutakin kuin pienempiä versioita hesarista, iltapaskasta ja yleisradiosta? Näkisin, että alennamme itsemme siihen samaan kastiin, jonka vastapainoksi meidät on maailmaan synnytetty: vain mediaksi – mutta pienemmiksi. Onhan sanassa ”pienmedia” sellainen sympaattinen sävy, mutta ovatko pien-vaihtoehto-vastamediat sympaattisia? Näkisin, että juurikin niitä ikäviä totuuksia latelevat ovat kaikkea muuta kuin sympaattisia: kuin tiedonvälityksen partisaaneja, jotka ovat piikkinä vallan ja sen vahtikoiran lihassa.

Valemedia taas… No, se selittää itse itsensä, mutta ne, siis myöskin ne valtamedian edustajat jotka kutsuvat meitä muita valemedioiksi syyllistyvätkin itse valehteluun, sillä kuten jopa valtamedian edustajat ovat todenneet, emme me ”välttämättä valehtele”, päinvastoin. Me puhumme totta myöskin niistä asioista, joista valtamedia joko vaikenee tyystin, valehtelee tai kertoo puolitotuuksia. Isommat siis ”alentavat” itse itsensä valemedioiksi ylimielisellä valehtelullaan ja nenänvartta pitkin katsomisellaan samalla antaen meille muille myöskin totuusarvoa. Asetelma on perverssi. Eihän tällaista tilannetta edes syntyisi jos valtamedia puhuisi totta ja tarvetta vaihtoehdolle ei havaittaisi…

Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja minusta on pääasia, että ”me muut” olemme olemassa ja että meitä myöskin kulutetaan. Sillä miksi meitä kutsutaan ei todellisuudessa ole juurikaan merkitystä. Vain totuudella on väliä ja vaikka me emme millään mittapuulla pysty kilpailemaan suurten mediatalojen kanssa, muodostamme ”me muut” kokonaisuuden, joka kollektiivina muodostaa merkittävän vastapainon valheelle, tietotyhjiöille ja vallanpitäjien propagandalle.

Partisaanimediat…

Petri Perta

Nykysuomi-nettilehden päätoimittaja

 

5 thoughts on “Päätoimittajan palsta: Vaihtoehto- vasta, vai pienmedia?

 • 2.6.2020 at 14:42
  Permalink

  Järkyttävä video: Ryöstelijät ajavat poliisin yli New Yorkissa
  MTV3
  New Yorkin poliisi julkaisi valvontakameratallenteen, jossa näkyy miesjoukon murtautuvan elektroniikkaliikkeeseen ja varastavan sieltä tavaraa.

  Paetessaan paikalta ryöstelijät ajavat heitä pidättämään tulleen poliisin päälle. Päälle ajetuksi tullut poliisimies loukkaantui ja joutui sairaalaan, mutta hänen tilansa on vakaa.

  otsikko on tämä ja sisältö ENIMÄKSEEN tätä

  Minlä takia he sotkevat tämän asian tähän jutuun

  minä tiedän tasan tarkaan he vähätelevät valkopyykaavat noita poliisin hakaajia
  tuo yksi musta hakaa polisia roska astialla päähän
  MIKSI MTV 3
  KUIN HEITTÄMÄLLÄ SAMASSA JUTUSSA

  Alkaa jauhaman tästä

  Osa poliiseista osoittanut tukensa
  Protesteja poliisien väkivaltaa mustia kohtaan on järjestetty ympäri Yhdysvaltoja, ja ne ovat monin paikoin sujuneet rauhallisesti. Osa poliiseista on osoittanut tukensa mielenosoituksille muun muassa polvistumalla urheilumaailmasta tuttuun tyyliin.

  sama kuin joku murha narkkari sarjamurhaajasta Vaika ted bundy

  olisi sen jutun yhteydesä liitetty kuvia
  kun hän on OLLUT JOSKUS lapsena niin lutuinen
  mutta uhreja silti 30 aikuus iässä

  en oikeasti ymmärrä minkälaisesa jamassa suomen journalisti koulutus
  todelisuudessa suomessa on

  ehkä he vetävät pilveä ja kuuntelevat hassisen koneen
  rappiola on hyvä olla ei
  faktat paina ei rasitu polla

  Reply
 • 2.6.2020 at 16:07
  Permalink

  Miten olisi ”vapaamedia”, ”itsenäinen media” tai ”riippumaton media” tukirahoilla maksettujen ja sitä kautta ohjattujen medioiden sijaan?

  Reply
 • 2.6.2020 at 20:41
  Permalink

  Olisiko Puoleeton media, jos omassa etiikassaan pitää kiinni siitä että koittaa tuoda asiat niin puolettomasti esille kuin mahdollista. Eli parhaiten se onnistuu kertomalla faktat.

  Puoleeton media voi myös tuoda asioista toisen puolen julki, manitsemalla että artikkelissa tuodaan valemedian vastapainoksi toinen puoli asiasta esille. Mutta sekin on ikävä kyll faktaa.

  Jos toimittaja (kuten tässä mediassa) haluaa tuoda julki omia mielipiteitään tai näkökantojaan, se kannattaa kertoa rohkeasti heti artikkeli alussa. Jolloin syntyy ajatuksissa vuoropuhelu sekä toimittajan, valemedian uutisoinnin että lukijan tietojen välille. Ja sitä voi jatkaa kommenttikentässä. Aina ei ole pakko kritisoida, vaan voi oikeasti kysyäkkin tai käydä dialogia.

  Näille nyt tarpeesta syntyneille medioille ei oikein ole hyvää kuvausta. Oikeamedia olisi hyvä, mutta silloin sielä ei voisi olla muuta kuin faktaa. Ja se ei välttämättä korosta piiloon jääneitä, tai asioihin vaikuttaneita syitä/seurauksia.

  Mitä mielt muut ovat? Tämä olisi pohdinnan paikka jotta valemediat eivät aina pääsisi mollaamaan.

  Reply
 • 2.6.2020 at 21:07
  Permalink

  Totuusmedia kuvaa parhaiten, koska valtamediaa ei voi käyttää edes persepaperina, sillä en halua ”suudella” sitä!

  Reply
 • 2.6.2020 at 21:24
  Permalink

  Pienmedia olisi ainakin kuvaava… ei hs alkujaan ollut muuta kuin pienlehti jossain Venäjän periferiassa ja maailman mittakaavassa se on nykyäänkin pieni paikallislehti jolla on myös omat nettisivut…
  Mutta meille lukijoille on Nykysuomi ja sen kaltaiset lehdet ovat tiedovälityksen jättiläisiä ! Kiitos siitä!

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.