”Kaverikapitalismi” on nyt virallinen totuus? – YLE julkaisi uutisen talouseliitin vaikutuksesta lakien säätämiseen
”Kaverikapitalismi” on vuosien ajan ollut vain Perussuomalaisten ja äärioikeiston levittämä ”salaliittoteoria”, jolle on valtapuolueiden ja median puolesta naureskeltu arkipäivän foliohattuiluina. Kyseessä on ilmiö, jossa rahaeliitti lobbaa lainsäädännön itselleen sopivaksi ja sivuuttaa samalla eduskunnan maan ylimpänä päättävänä elimenä. ”Superlobbari” Anders Blomin tuoreeltaan julkaistussa väitöskirjassa mies valottaa todellisuutta demokratian takana.
Yleisradio on tällä kertaa käyttänyt verorahoja oikein ja kertonut artikkelissaan Blomin väitöskirjasta haastattelun kera. Artikkelissa Blom latoo faktoja siitä, kuinka Suomen lainsäädäntö tulee joko rahaeliitiltä, suuryritysten ja elinkeinoelämän johtopalleilta tai vaihtoehtoisesti Brysselistä, Euroopan Unionin norsunluutornista.
– Lainsäädäntö tulee kansanedustajille useimmiten valmisteltuna siten, että se tulee joko työmarkkinajärjestelmästä tai Euroopan unionista, mutta kummassakin järjestelmässä etujärjestöillä on hyvin merkittävä rooli, sanoo Anders Blom.
”Etujärjestöt eli korporaatiot käyttävät valtavasti valtaa, koska ne pääsevät vaikuttamaan suoraan lainsäädäntöön. Usein niillä on myös niin sanottua sisäpiiritietoa asioista, jopa enemmän kuin politiikoilla,” jutussa todetaan.
Blom vihjaa artikkelissa myöskin siihen suuntaan, että Suomen EU-jäsenyys olisi masinoitu nimenomaan rahaeliitin toimesta, koska se palveli ja palvelee näiden etuja. Esimerkeiksi mies nostaa mm. Nokian ja Jorma Ollilan, joilla Blom näkee olleen vahva vaikutusvalta Suomen poliittiseen päätöksentekoon.
Myöskin viime vuosina tutuksi tullut termi ”politiikan pyöröovet”, eli poliitikkojen siirtyminen saumattomasti elinkeinoelämän palvelukseen ja toisinpäin, kuuluu Blomin mukaan hyvin vahvasti samaan ”kaverikapitalismi”-ilmiöön. Hänen mukaansa ”pyöröovi-ilmiö” tulisi pysäyttää. Tähän tarvittaisiin lakiin perustuvaa sääntelyä mm. eduskunnan aseman vahvistamiseksi lakien säätämisessä.
Poikkeuksellisesti Nykysuomi suosittelee lukemaan Yleisradion artikkelin.
Lähde: YLE
Totta, vaikuttaa myös ruohonjuuritasolla siihen kuka saa työtä ja kuka ei. Sadan vuoden takaisesta ei ole opittu mitään.