Jos meriliikenne olisi valtio, se olisi maailman kuudenneksi saastuttavin

Samalla kun Suomessa tahdotaan rajoittaa yksityisautoilua, kieltää uusien polttomoottoriautojen myynti ja verottaa esimerkiksi lihaa ja maitoa entistäkin kovemmin päästöjen vähentämiseksi, maailman merillä surraa yli 90 000 laivaa, jotka saastuttavat enemmän, kuin suurin osa maailman valtioista.

Suomi osallistuu tänään alkavaan Kansainvälisen merenkulkujärjestön IMO:n meriympäristön suojelukomitean kokoukseen, jossa on tarkoitus keskustella siitä, kuinka merenkulun tuottamia päästöjä voitaisiin vähentää. Yksin hiilidioksidin osalta merenkulku tuottaa yli 3% kaikista maailman päästöistä ja eräiden muiden kasvihuonekaasujen ja esimerkiksi typpi- ja rikkipäästöjen osalta 15 maailman suurinta laivaa saastuttavat enemmän, kuin kaikki maailman autot yhteensä.

IMO (International Maritime Organization) hyväksyi keväällä 2018 alustavan kasvihuonekaasustrategian. Tavoitteena on vähentää maailman merenkulun kasvihuonekaasupäästöjä vähintään 50 prosenttia vuoden 2008 tasosta vuoteen 2050 mennessä. Kokouksessa IMO:n jäsenmaiden edustajat neuvottelevat konkreettisista keinoista vähentää päästöjä jo ennen vuotta 2023, jolloin tavoitteiden toteutumista arvioidaan.

Mikäli merenkulku, eli nuo 90 000 alusta olisivat valtio, ne olisivat maailman kuudenneksi suurin kasvihuonekaasujen tuottaja. Taakse jäisivät ainoastaan Yhdysvallat, Kiina, Venäjä, Intia ja Japani.

Suomi suitsimaan merenkulunkin päästöjä

Valtioneuvoston mukaan Meriympäristön suojelukomitean (Marine Environment Protection Committee, MEPC) kokouksessa keskustellaan muun muassa alusten nopeuden rajoittamisesta, mitä pidetään yhtenä tehokkaimmista keinoista vähentää kansainvälisen merenkulun kasvihuonekaasupäästöjä nopeasti. Suomi kannattaa alusten nopeuden optimointia, mutta suhtautuu varauksella pakollisiin nopeusrajoituksiin etenkin lähimeriliikenteessä Itämerellä.

Suomi pyrkii yhdessä muiden maiden kanssa löytämään tehokkaita ratkaisuja, joissa otetaan huomioon talvimerenkulku ja muut alueelliset erityisolosuhteet ja nostaa kokouksessa esille erityisesti uudet ympäristöystävälliset teknologiat sekä merenkulun digitalisaation ja automaation, joiden avulla voidaan vähentää päästöjä. Suomi kannattaa vaihtoehtoisten käyttövoimien, kuten tuulivoimaa hyödyntävien roottoripurjeiden, akkuteknologian ja biopolttoaineiden, käyttöönottoa mahdollisimman pian.

Uusien alusten energiatehokkuuden sääntely ja nykyisten alusten energiatehokkuuden parantaminen ovat keskeisiä keinoja vähentää merenkulun kasvihuonekaasupäästöjä. Suomi kannattaa jo sovittujen energiatehokkuusvaatimusten aikaistamista vuodesta 2025 vuoteen 2022 suurten kaasutankkereiden, konttilaivojen ja kappaletavara-alusten osalta.

Suomi pitää kokouksessa esillä myös mustan hiilen päästöjä. Laivojen mustan hiilen päästöjä ei ole rajoitettu, vaikka sillä on merkittävä vaikutus ilmaston lämpenemiseen etenkin herkillä arktisilla alueilla. Suomi on tehnyt kokoukseen esityksen siitä, miten keskusteluja mustan hiilen päästöjen rajoittamisesta jatketaan. Suomi kannattaa mustan hiilen päästöjen laskennan sisällyttämistä IMO:n neljänteen kasvihuonekaasututkimukseen.

Lähde: Valtioneuvosto, EU, MTV

10 thoughts on “Jos meriliikenne olisi valtio, se olisi maailman kuudenneksi saastuttavin

 • 13.5.2019 at 10:17
  Permalink

  Mitä on saastutus? Kasvihuonekaasupäästöjäkö? Ei vaan ilmastopolitiikkaa!

  Nyt vaaditaan metsiä lisättäväksi, koska ne toimisivat hiilinieluina. Totta se olisi, mutta jää sanomatta ja laskematta, kasvaessaan metsät haihduttavat ilmakehään 500 kertaa enemmän vettä kaasuna, joka on kolme kertaa pahempi kasvihuonekaasu. Metsien lisäämisen kasvihuonevaikutus on siten 1500 kertaa suurempi kuin niiden nielemä hiili. Mitäpä matematiikasta ilmastopolitiikka kuitenkin toimii.

  Reply
  • 15.5.2019 at 00:19
   Permalink

   500 kertaa enemmän, joka tietty jää taivaalle? Suhteellinen ilmankosteus taitaa olla 25 000%?

   Reply
 • 13.5.2019 at 10:33
  Permalink

  Täytyyhän vihervasemmistolaisen saada soijaa ja kokkarikepulien teettää voittonsa kiinalaisilla hikipajoilla. Sivutuotteena leikitään sitten huolta ilmastosta ja kansalta ryöstetään rahat ilmastorahaston rikolliseliitille.

  Reply
 • 13.5.2019 at 10:49
  Permalink

  Meriliikennettäkin saastuttavampia ovat ylivoimaisella ykköspaikalla lentoliikenne!! Ja vähän sen jälkeen tulee raideliikenne.

  Jos raideliikenne esim. Suomesta lopetettaisiin niin kaksi ydinvoimalaa voitaisiin sammuttaa heti.

  Reply
 • 13.5.2019 at 11:51
  Permalink

  Ne laivaliikenteen miljoonat ja miljoonat kontit satamaan ja satamasta – autoilla.

  Reply
 • 13.5.2019 at 13:14
  Permalink

  Palataan takaisin purjelaivoihin, niin loppuu saastuttaminen…

  Reply
 • 13.5.2019 at 15:57
  Permalink

  Suomi kivikauteen, niin maailma PELASTUU. (naurua)

  Reply
 • 15.5.2019 at 19:19
  Permalink

  Suomen kannattaa tässä ilmastokiimassa ajaa kansainvälistä sopimusta, joka sallisi rahtiliikenteen vain puurunkoisille purjelaivoille.
  Tämä nostaisi tervanviennin Suomen tärkeimmäksi tulonlähteeksi.
  Metsät hyödynnettäisiin tervan tekemiseen ja samalla ennallistaisimme metsämme 1800-luvun alkupuoliskon tilaan, aikaan ennen turhanpäiväisiä metsänhoitoyhdistyksiä.

  Reply
 • 22.5.2019 at 09:47
  Permalink

  Ilnastonmuutoksen takana bangsterit:

  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/280803-tutkijatohtorilta-viesti-suomalaisille-huoneenlampo-max-20degc-vieta-autottomia#comments

  Otetaan sieltä mistä sitä saadaan – ja miksi ei oteta – vaikka asiasta on tutkimusnäyttöä:

  https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/suomen-maankamarassa-piilee-1000-vuoden-tuotantoa-vastaava-puhtaan-energian-varasto-gtk-n-tutkijat-kayttivat-ensimmaisina-maailmassa-tekoalya-maalampopotentiaalin-arvioimiseen-6752232

  Sika- lintuflunssat jo podettu – rahaa niilläkin tehtiin.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.