Suomen ympäristöterveys ry: Tuulivoimaloilla merkittäviä terveysvaikutuksia vielä 15 kilometrin etäisyydelläkin

Satakunnassa ja Pohjois-Pohjanmaalla tehty pilottitutkimus osoittaa tuulivoimaloiden infraäänen aiheuttaman haitan vähenevän merkittävästi vasta yli 15 kilometrin päässä voimaloista, kertoo tutkimuksen toteuttanut Suomen ympäristöterveys (SYTe) ry.

– Kokemusperäisesti on huomattu, että tuulivoimaloiden rakentamisen jälkeen, yleensä muutaman kuukauden kuluessa, lähiseudun asukkailla on alkanut ilmetä monenlaisia oireita, sanoo Markku Mehtätalo, Suomen ympäristöterveys ry:n puheenjohtaja.

– Asiaa on mahdollista tutkia melko helposti ja muun muassa THL on yrittänyt tehdä näin, Mehtätalo jatkaa. THL:n tutkimuksessa vuonna 2016 oletettiin kuitenkin, että oireet vähenevät olennaisesti ensimmäisen 10 kilometrin matkalla siten, että lähellä voimaloita oireita on enemmän. Tutkimuksessa ei huomioitu muualla ympäristössä olevien voimaloiden vaikutusta.

– Mutta kokemuksesta tiedetään, että oireilevien henkilöiden oireet eivät yleensä vähene vielä tällä etäisyydellä, Mehtätalo toteaa. Myös mittauksin on voitu todeta, että nykyisin rakennettavien tuulivoimaloiden sykkivä infraääni ei olennaisesti heikkene tällä etäisyydellä. Hyvin lähellä voimaloita on muina riskitekijöinä kuuluva ääni ja sähkömagneettiset kentät.

Tutkimuksen aineisto kerättiin Satakunnasta ja Pohjois-Pohjanmaalta

Pilottitutkimuksen otos täyttää tilastollisen otoksen vaatimukset. Aineisto kerättiin Satakunnasta ja Pohjois-Pohjanmaalta, pääosin alueilta, joille oli rakennettu tuulivoimaloita 0,5–1,5 vuotta ennen haastatteluhetkeä (ks. kuvio 1 Pohjois-Pohjanmaalta). Kohteena oli noin 50 perhettä, joista jokaisen perheenjäsenen oireet selvitettiin. Yhteensä tutkimuksessa oli mukana noin 200 ihmistä.

kuvio 1Kuvio 1. Keltaisella rajatulla alueella tuulivoimaloiden infraääni on lähes jatkuvaa. Alue sijaitsee Oulun läänin eteläosassa.

– Lisäksi pilottitutkimuksessa huomioitiin kaikkien voimaloiden sijainti, eikä suljettu etukäteen pois sitä mahdollisuutta, että voimala-alueiden välissä vaikutus voi olla suurempi ja jatkua kauemmas kuin yksittäisen, selvästi erillään olevan voimala-alueen vaikutus, Mehtätalo kertoo.

Yöunen häiriintyminen tyypillinen infraäänen aiheuttama oire

Tutkimuksen peruskysymyksenä oli, oliko perheessä huomattu terveydentilassa muutoksia viimeisen puolen vuoden tai vuoden kuluessa. Kysymyksen sanamuoto ajankohtaa koskien riippui siitä, milloin vaikutus lähimmistä tuulivoimaloista olisi voinut alkaa. Haastateltaville ei kerrottu etukäteen mahdollisesta yhteydestä tuulivoimaloihin.

– Pääosa vastaajista ei kyennyt nimeämään muutosta terveydentilassaan yleisesti kysyttäessä. Kuitenkin erillisiin oirekohtaisiin kysymyksiin annettiin paljon vastauksia, Mehtätalo sanoo.

– Tyypillisintä oli unen häiriintyminen tai yöunen tarpeen muuttuminen, väsymys ja erilaiset säryt. Vain hyvin harva, muutama vastaaja, piti mahdollisena syynä tuulivoimaloita.

Haitallinen tai vakava oireilu kolme kertaa yleisempää lähellä tuulivoimaloita

Vastaukset luokiteltiin oireiden haitallisuuden mukaan ja niistä tehtiin tilastollinen analyysi. Haitallista tai vakavampaa oireilua oli noin kolme kertaa enemmän tuulivoimaloiden lähellä (alle tai noin 15 km:n etäisyydellä voimaloista) kuin kauempana niistä (ks. kuvio 2).

kuvio 2Kuvio 2. Oireet lähes jatkuvassa tai usein kestävässä infraäänialtistuksessa (alle tai noin 15 km tuulivoimaloista) sekä kauempana (yli 15 km:n etäisyydellä) voimaloista.

– Analyysin perusteella näyttää vahvasti siltä, että voimaloiden rakentamisen jälkeen samanaikaisia oireita tulee suurimmalle osalle ihmisistä tuulivoimaloiden vaikutuspiirissä. Suurin osa oireista on tyypillisiä stressioireita, Mehtätalo kertoo.

Vaikka osa ihmisistä on epäillyt oireiden johtuvan tuulivoimaloista, etenkin jos voimalat ovat näkyvissä tai niiden mahdollisista haittavaikutuksista on kuullut etukäteen, oireita tulee asenteesta riippumatta. – Tutkimus osoittaa, että oireilu ei johdu asenteista, Mehtätalo toteaa.

Oireiden ilmeneminen aleni merkittävästi vasta 15–20 km:n päässä voimaloista (ks. kuvio 2). Mikäli voimaloita on eri puolilla ja ihminen oleskelee alueella paljon, riski oireisiin kasvaa.

Infraäänen haitta-alue oletetaan liian pieneksi

– Myöhemmin vuoden 2017 aikana eri puolilla Suomea tehtyjen infraäänimittausten perusteella on todettu, että 15–20 km on tyypillinen etäisyys, jonne asti tuulivoimaloiden sykkivän infraäänen voidaan mittauksin todeta lähes kaikissa olosuhteissa leviävän, Mehtätalo kertoo. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan infraääni leviää suotuisissa olosuhteissa 90 km:n etäisyydelle voimaloista.

Mikäli pilottitutkimuksen otos on edustava, suomalaisista noin 400.000 kärsii oireista tuulivoimaloista johtuen ja heistä vain noin 10.000 yhdistää oireilun tuulivoimaloihin. Pienen tutkimusaineiston vuoksi vahvoihin johtopäätöksiin on suhtauduttava varauksella.

– Tutkimus osoittaa kuitenkin selvästi, että kaikissa aiemmin tehdyissä tutkimuksissa haitta-alue on jo etukäteen oletettu liian pieneksi, sanoo Markku Mehtätalo ja jatkaa…

–  Muun muassa erään toisen amerikkalaistutkimuksen laaja, perusteellinen aineisto, jota käytetään useissa julkaisuissa, on kerätty 11,7 km:n säteellä voimaloista. Tästä syystä tutkimuksissa ei voida havaita terveyshaittaa, koska oireilu ei vielä tällä etäisyydellä muutu, hän päättää.

Lähde: Syte ry

Aiheeseen liittyvää:

8 thoughts on “Suomen ympäristöterveys ry: Tuulivoimaloilla merkittäviä terveysvaikutuksia vielä 15 kilometrin etäisyydelläkin

 • 10.4.2019 at 12:44
  Permalink

  ST1on kans yks paskakusettaja ja kuppaaja.

  Älkää osta ST1:ltä mitään vaikka hinta sattuisi olemmankin vähän halvempi,

  Reply
 • 10.4.2019 at 13:13
  Permalink

  Ihminen on eläin, johon vaikuttaa aivan samat asiat kuin eläimiinkin.

  Mutta ihmisen terveys ei ole minkään arvoinen kun toisessa vaakakupissa on raha ja sen himoinen politiikko sekkupoikineen.

  Reply
 • 10.4.2019 at 13:41
  Permalink

  Idioottipropellit. Tulevaisuudessa näille nauretaan.

  Reply
 • 10.4.2019 at 13:58
  Permalink

  Tulevaisuudessa propellereita on enemmän. Ihmiset on siinä vaiheessa ajettu landelta taajamiin, ja maa-alueet siirretty globalisti-mafian pysyväksi omaisuudeksi.

  Tervetuloa uus-feodalistinen hirmuvalta?

  Reply
  • 10.4.2019 at 14:45
   Permalink

   Jos vaikka ihmiset pakotettaisiin taajamiin ja yhä pieneneviin häkkeihin, joita kutsuttaisiin asunnoiksi, kuinkas luonto, niin eläimet kuin kasvitkin. Ai, niin, eihän vihreitä kiinnosta luonto, vaan ihmisvihamielisyys.

   Reply
 • 10.4.2019 at 16:46
  Permalink

  Vähemmän yllättävää että vihreiden ideologiaan pohjautuva energian tuottaminen on ihmisiselämälle haitallista. Vihreät eivät välitä ihmisistä. Vielä vähemmän ihmisoikeuksista. He välittävät tuulivoimatuesta. Laillistetusta ryöstöstä veromaksajien taskusta omiin taskuihinsa. Hengellisestä näkökulmasta katsoen vihreät palvovat maata ja aurinkoa. Ihmisillä ei ole siinä sijaa.

  Reply
 • 11.4.2019 at 01:12
  Permalink

  Tuulimyllyrikollisuus perustuu kokonaisuudessaan vain yhteen asiaan -tuulivoimatukeen jonka laskentaperusteet ovat läpinäkyvän sikamaiset jopa umpikorruptoituneen suomen mittapuulla mitattuna. Yhdellekkään asioista ymmärtävälle tuskin tulee yllätyksenä että rikollisten jäljet johtavat kohti keskustaa. Kun kyseessä on yrittämiseksi naamioitu tukiveivaus maalla, merellä tai ilmassa niin varma voi olla vain siitä että keskustapuolueella on ahneet sormensa mukana pelissä. Jokohan olisi aika pistää #pelipoikki ja passittaa koko kepuleiden jengi ihan oikeisiin, tuottavuuteen perustuviin työtehtäviin?

  Reply
 • 11.4.2019 at 04:55
  Permalink

  Muut puolueethan naurskelivat, varsinkin kokoomus, persujen huolelle noiden puistojen tereveysvaaroista.
  Helsinki tarvitsee monia tuulivoimapuistoja kaupungin liepeille kivihiilen tilalle.Helsingin suurvisiiri lupasi selvää rahaa sille joka keksii korvaavan energian kivihiilen tilalle, joten tässä yksi vaaraton ja puhdas idea.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.