SuPer ja Tehy vaativat sukupuoliperusteisia palkankorotuksia hoitohenkilöstölle

”Koulutetun hoitohenkilöstön tehtäväkohtaisia palkkoja on korotettava 1,8 prosenttiyksikköä enemmän kuin miesvaltaisten alojen palkkoja joka vuosi kymmenen vuoden ajan.” Näin kuuluu hoitoalan ammattiliittojen, SuPer:in ja Tehy:n vaatimus. Perusteluiksi tarjotaan tuloeroja miesten ja naisten välillä.

Liitot muistuttavat sukupuolten välisestä tuloerosta, jonka kuromista Super ja Tehy pitävät välttämättömänä. Suomessa naisen säännöllisen työajan palkka on liittojen mukaan keskimäärin 83,9 prosenttia miehen palkasta ja vuonna 2018 miesten keskimääräinen kuukausiansio oli lähes 600 euroa korkeampi kuin naisten.

”Valtion budjetissa on osoitettava tälle ajalle vuosittain 100-150 miljoonaa euroa tasa-arvorahaa tähän tarkoitukseen”, kuuluu ammattiliittojen vaatimus.

– Valtion taloudellinen sitoutuminen on välttämätöntä, koska kunnilla tai muilla sote-palveluiden järjestäjillä ei ole tähän tarvittavia rahoja, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo.

Super ja Tehy muistuttavat siitä, ettei palkkaerojen poistaminen ole kiinni tahtotilasta, vaan ”siihen velvoittavat kansainvälinen ja EU-oikeus sekä kansallinen lainsäädäntö”.

– Tasa-arvolain samapalkkaisuuden periaatteen mukaan samasta ja samanarvoisesta työstä on maksettava sama palkka, liittojen tiedotteessa sanotaan.

Palkkaeroja vielä 70 vuotta?

Hoitoalan liittojen vuolema manifesti ei silittele päitä, vaan ruoska soi sekä edellisille hallituksille, että työmarkkinajärjestöille. Liitot kertovat, että 13 vuodessa miesten ja naisten palkkaero on kaventunut vain noin neljä prosenttiyksikköä.

– Tällä muutosvauhdilla palkkatasa-arvo saavutetaan vasta vuonna 2090, mikä ei ole hyväksyttävää, muistuttaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Sosiaali- ja terveysalan työvoimasta 90 prosenttia on naisia ja liitot pitävät ”vuosikymmenien tasa-arvon odottelua” kohtuuttomana.

”Nyt on sijoitettava tulevaisuuteen, jos suomalaisten terveydenhuolto ja vanhustenhoito halutaan pitää turvallisena ja laadukkaana. Hoitotyön kuormittavuus on hyvin suuri. Osaavasta henkilöstöstä on pulaa, ja alan vetovoima heikkenee huolestuttavasti. Väestön ikääntyessä sosiaali- ja terveysalan työvoiman tarve kasvaa edelleen”, kuuluu kannanoton tiivistelmä.

Lähde: Super ja Tehy

 

11 thoughts on “SuPer ja Tehy vaativat sukupuoliperusteisia palkankorotuksia hoitohenkilöstölle

 • 19.3.2019 at 10:57
  Permalink

  ja ylellä on varamaan ex taistolais lesbo nais toimitajia

  joka väitöää jollekin kristilisen puoluee edustajalla

  huom tuo oman sekopäisen mielipieenssä ainoana totuutena haastatelussa julki

  ja pöyristyy kun edustaja ei ole samaa mieltä hänen sekopäisten

  ihmisen biologiaa kyseenalaistavien harjoensa kanssa

  hän ei vain esitä pöyritynyttä van on sitä

  siis siitä että

  kun joku väitää että ihmiset syntyvät joko

  tyttöinä tai poika sukupuolisna

  EN tajua oma mielipide tälle ylen polkka tukalle

  sinä tarvitsisit psykiatrista apua harhoisi

  oman mieienvikaisen kuplasi sijaan

  nämä ylen vaali haastatelut ovat puhdasta vaaleihin vaikkutamis disformaatiota

  jo pelkästään kysymysten aiheiden ja

  toimitajan toimitajien omien suhteliisen vääntyneiden mielipiteiden tyrkytämisen takia

  Reply
 • 19.3.2019 at 11:19
  Permalink

  Tulevaisuudessa palkkataulukot laaditaankin sitten kaikkien LGBTIQCAPGNGFNBA sukupuolien mukaisesti.

  Reply
  • 19.3.2019 at 12:19
   Permalink

   Homoseksuaalit ansaitsee jo nyt enemmän.

   Reply
 • 19.3.2019 at 11:34
  Permalink

  Lasketaanko mieshoitajille enemmän kuin naishoitajille? Jos ei niin suut suppuun.

  Onhan naishoitajat palkkakuopassa jos verrataan johonkin miesvaltaseen alaan esim. autokauppiaat
  ( IS:n pyynnöstä SMKJ paljasti muutamien yksittäisten ammattien tuloja: Kyselyn perusteella automyyjä tienaa 3800 euroa kuussa, myyntijohtaja 5600€/kk, myyntipäällikkö 4500€/k, aluemyyntipäällikkö 4330€/kk, tuotepäällikkö 4250€/kk, tuotespesialisti 3940€/kk, tukkumyyjä 3160€/kk, myyntineuvottelija 3120€/kk)

  Pakkoko se on naisten hakeutua matalapalkkaisiin duuneihin? Se on ammatinvalintakysymys, jos hoivavietti sanelee koko elämän suunnan niin se on oma valinta. Voihan sitä hoivavietti hoitaa vaikka vapaaehtoisessa vanhustyössä ja tehdä päivätyökseen jotain millä elääkin, ja jää ehkä jotain säästöönkin..

  Reply
 • 19.3.2019 at 11:53
  Permalink

  Perusteet perseestä, mutta asia oikea.

  Hoitoalan palkkoja olisi tarve ajatus nostaa, mutta vain siksi että palkka vastaisi paremmin kuormittavuus ja jotta houkuttavuus alalle paranisi.

  Mitää vitun valheellista femakko propaganda-paskaa ei olisi Tehyn pitänyt asiaan sotkea.

  Yrittäjän euro on 0,2 naisen euroa tai 0,1 kommunistin euroa.

  Reply
 • 19.3.2019 at 12:13
  Permalink

  Kotoutus bisneksen kulut ovat sitä luokkaa että seuraavakin hallitus kiky loikkauttaa, pidentää työpäiviä, jäädyttää julkisen palkkoja, leikkaa ja nostaa kaikkia veroja saatanasti.
  Paitsi jos saadaan perussuomalaiset, ipu, 7 tähden liike ja reformi ministerisalkkujen kahvaan. Kansa ja hoitsutädit voivat äänestämällä vaikuttaa antavatko jälleen pikkuruisen palkkansa leikattavaksi matujen elatukseen.

  Reply
 • 19.3.2019 at 12:17
  Permalink

  Ammattiliitot eivät koskaan nosta esille tolkuttoman korkeita asumiskustannuksia ja taidanpa tietää syynkin siihen.

  Reply
 • 19.3.2019 at 15:33
  Permalink

  Länsimaailmassa jyllää feminismi kuin hiekkamyrsky hiekka-aavikoilla. En sinänsä vastusta hoitoalan ja sairaanhoitajien palkkojen järkeistämistä niin, ettei sitä voi leimallisesti kutsua lähes halpatyö alaksi siitä saatavan ansiotason perusteella. Koska kyse on luonnollisesti vielä kanta -suomalaisista, ei heidän sinänsä raskasta ja vastuullista työtä, johon hakeudutaan käytännössä vieläkin kutsumus -perusteella, sillä vain harva haluaa olla käytänössä sonnanluonnissa kun siistimpiä ja etenkin parempi palkkaisia aloja löytyy, joissa ei nyt aivan kuormiteta alimittaisella määrältään olevalla henkilökunnalla vieläpä työnantajan tai vuokrafirman uhkailujen säestämänä ellei asianomaisella ole Petteri Orpon hermoja katsoa jokainen päivä ja yö silkaa ihmisten kidutusta.

  Mutta, mutta. Se, että sinänsä ”nais -työmarkkinajärjestöt” katsovat yksisilmäisesti ”sillä silmällä” vain sukupuoltaan, jossa ei sinänsä (sukupuolessa) ei ole mitään valittamista -, mutta jos oikein ymmärssin väärin tämä palkkavaatimus koskee vain naisia, eikä miehiä ollenkaan, vai olenko väärässä. En paljoa ihmetteilisi aivan perstuntumalla sitä, että valkoiset suomalaiset mieshoitajat jätettäisiin ilman ja mies -muslimi -raisk. … ei kun – hoitajat saisivat heille perin omituista ja uutta tulonmuodostus ”riittiä” eli ”palkkaa”.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.