Kolumni: Ei ole ruusuilla tanssimista: Saisi edes sen ruplasalkun…

Toimija X kritisoi Yhdysvaltoja ja tulee siksi tulkituksi Venäjä-mieliseksi julkaisuksi. Samalla toinen toimija, sanotaan vaikka Y, kummastelee sitä, miksi Skripal ei kuollut ”maailman tappavimpaan hermomyrkkyyn” ja se tulkitaan Putinin puolustelemiseksi sekä itse toimija kenties jopa kätyriksi. Kaikki tämä oikeuttaa myöskin maanpetturin titteliin ja auta armias, jos puhut vielä hyvää Trumpista… Entäpä sitten, jos kritisoit maahanmuuttopolitiikkaa? Ajat todennäköisesti kansanmurhaa, vihaat ihmisiä ja ”ratsastat pelolla”.

Nykysuomi on osittain mm. linjansa vuoksi käsittääkseni melko helppo vaihtoehtomedia pyöritettäväksi, mutta toisaalta yleisesti ottaen kriittinen ote, puolueettomuus ja faktaan nojaava uutisointi tuo omat ongelmansakin: Kasapäin erilaisia leimoja ja paskapuhetta. Molemmat ovat seurausta toisaalta valtamedian onnistuneista aivopesuoperaatioista ja toisaalta ihmisten kovin valikoivasta tiedonjanosta. Valikoivalla tiedonjanolla tarkoitan sitä, että tietoa toki etsitään joskus aktiivisestikin, mutta löydöksistä valikoidaan vain se, joka sopii omaan maailmankuvaan.

On valitettavaa, kuinka vähän faktat lopulta kiinnostavat ”puolensa valinneita ihmisiä”. Nykysuomi mm. julkaisi taannoin jutun, jossa nostettiin esiin kaikki ne valtiot, joidenka hallintoja Yhdysvallat on ollut kaatamassa. Kuten sanottua, tästä sekä allekirjoittanut, että julkaisu itsessään sai Venäjä-mielisen leimaa ja lopulta myöskin Venäjän Trollin nimityksen. Kuitenkaan kukaan näistä minua tai Nykysuomea kritisoineista ei näe ongelmaa esimerkiksi Iltalehden ”Näin venäjä kävisi sotaa Turun saaristossa”-otsikoinnissa tai muissa lukemattomissa vastaavissa otsikoissa ja artikkeleissa.

Toki on selvää, ettei Venäjällä ole puhtaat jauhot pussissaan, mutta ei ole Yhdysvalloillakaan. Koska valtamedia pitää huolen siitä, että kaikki Venäjä-liitännäiset epäkohdat tulevat esiin, mitä jää vaihtoehtomedioiden, siis niiden, jotka kuuluttavat median tasapuolisuutta ja objektiivisuutta, tehtäväksi? Miksi vaihtoehtomedia soittaisi samassa orkesterissa valtamedian kanssa? Niiltä osin, kun esimerkiksi Skripalien tapauksesta on faktatietoa saatu, sitä on julkaistu myös Nykysuomessa. Siitäkin huolimatta julkaisu on leimattu mm. ”Venäjän asiamieheksi”, ”Putinin sylikoiraksi”, ”Putinin paskatuutiksi” ja vaikka miksikä saman suuntaiseksi.

Sillä ei myöskään ole väliä, että minä päätoimittajan ominaisuudessa sanon, ettei Nykysuomi ole uutisoinnissaan kenenkään puolella. Teot ovat puhuneet puolestaan, mutta miksi sillä olisi väliä, kun niin kätevä olkiukko saadaan aikaiseksi? Silläkään ei ole merkitystä, että minä, sotilasvalan vannonut mies puhun Suomen itsenäisyyden ja kansan puolesta joka helvetin käänteessä… Ei, ei sillä ole sen enempää merkitystä kuin sillä, että kuulun aktiivisena osana Suomen ainoaan EU-eroa, vahvaa puolustusta, omavaraisuutta ja täyttä itsenäisyyttä vaativaan puolueeseen.

Millä sitten olisi väliä? Sillä, että Nykysuomi laulaisi samoja lauluja kuin YLE, HS, IS, IL ja niin edelleen? Miksi se YLE:n ja kumppaneiden uutisointi kelpaa totuudeksi silloin, kun se sopii omaan maailmankuvaan, mutta toisaalta koko ajan jaksetaan itkeä siitä, kuinka media valehtelee ja jättää asioita kertomatta? Miksi ”vaihtoehtomedioita tarvitaan”-mantra on niin kovin yleinen, mutta itse vaihtoehtomedioiden päälle kustaan, kun puhutaan ”vääristä asioista”? Väitänpä, etten minä, sen enempää kuin mikään, mitä Nykysuomessa tehdään, voi muuttaa kaikkea tässä mainittua… Toisin sanoen, tätä asiaa koskien millään ei ole mitään väliä. Miksi siis muuttaisin mitään esimerkiksi edellä mainittua sontaa huutavien itkijä-ämmien vuoksi? En keksi yhtään syytä…

Tosiasioita luvassa: Vaihtoehtomediat, Nykysuomi mukaan lukien, eivät ole taloudellisia kultakaivoksia. Vaihtoehtomedioita pyörittävät tekevät hommaansa siksi, että tahtovat ihmisten saavan monipuolisesti tietoa ja paikata valtamedian valheiden sekä kertomatta jättämisten tekemää reikää suomalaisille tarjotussa ”todellisuudessa”. Jos julkaisuilla olisi rahaa, ne varmasti olisivat huomattavasti monipuolisempia sekä ammattimaisempia, palkkaisivat enemmän henkilöstöä ja niiden omistajat varmasti olisivat huomattavasti paremmin toimeentulevia.

Ruplasalkkuja ei kaikista huhuista, epäilyistä ja ”varmoista tiedoista” huolimatta ole näkynyt. Minulla on tällä hetkellä tililläni 7, 65e, käteisenä tasan 20e, Nykysuomen Paypal-tilillä 297,72e ja Nykysuomen taustalla pyörivän firman pankkitilillä 100, 52e. Kokopäiväistä henkilöstöä ei ole eikä tule, sillä kuten sanottua, vaihtoehtomedia ei ole hyvä bisnes.

Tietenkään esimerkiksi Venäjästä puhuttaessa, ”väärämielisten” sorsiminen ei rajoitu vain vaihtoehtomedioihin, vaan suhtautuminen vaikkapa YLE:n Venäjä-uutisoinnin kyseenalaistaviin on tietyissä piireissä sama, kuin Rajat kiinni-porukkaan suhtautuminen RASMUS-ryhmässä: ”He ovat idiootteja, väärässä ja jonkin läpeensä pahan palveluksessa”, eikä sillä tässä tapauksessa ole väliä, millä YLE:n kyseenalaistaminen perustellaan.

Tosiasiat eivät ole mielipidekysymyksiä, eikä puolitotuuksia voi sanoa tosiasioiksi. Samoin mielipiteet, olivat ne mitä tahansa, ovat pelkkää tuulen huminaa, jos ne eivät perustu faktoille. Jos jokin henkilön A mielipiteen kanssa ristiriidassa oleva tosiasia tulee ilmi, A on mielipiteineen joko väärässä tai vähintäänkin hieman harhassa. Tosiasia taas ei mene pilalle siksi, että jonkun mielipide on ristiriidassa sen kanssa. Myöskään vaikkapa henkilö A:n mielipide ei muutu tosiasiaksi siksi, että löytyy henkilöt B ja C, jotka jakavat A:n mielipiteen.

Venäjä on suurvalta ja Yhdysvallat on suurvalta. Suurvalloilla on tapana olla läpeensä mätiä ja tämän pöngäksi löytyy kasapäin todisteita, niin Venäjää kuin Yhdysvaltoja vastaan. Nykysuomi on lähtökohtaisesti kriittinen julkaisu ja suurvallat ansaitsevat kritiikkinsä.

Paistaako kirjoituksesta vitutus? Hyvä, niin pitikin…

Petri Perta

12 thoughts on “Kolumni: Ei ole ruusuilla tanssimista: Saisi edes sen ruplasalkun…

 • 25.9.2018 at 23:11
  Permalink

  Tsemppiä! Minä käytän pääasiassa vaihtoehtoisia mediota, enkä luota suoraan yhteenkään Ylen tai Mtv:n juttuun vertaamatta sitä muihin lähteisiin. Laittaisin mielelläni vähän Paypalin kautta kannatusta. Onko se turvallinen ja miten se onnistuu? Oon vähän vanhempaa väkee.

  Reply
 • 26.9.2018 at 00:57
  Permalink

  Erittäin hyvä ja tärkeä kannanotto ja puolustuspuhe tosiasioita arvostavan median puolesta. On totta, että nykyisin vain kengännauhabudjeteilla toimivat vaihtoehtomediat ovat aidosti kiinostuneita faktojen selvittelystä ja kaihtavat poliittisen korrektiuden sanelemia narratiiveja ja tulkintoja. Ne toimivat ikään kuin tutkivat journalistit ennen vanhaan vaikkakin olemattomin fyysisin resurssein lähinnä netti tai kirjallisuus apuvälineinään.

  Sen sijaan valtamediat voivat esittää lähes valmiina annettuja virallistettuja kertomuksia eivätkä erityisemmin välitä tarkastella niitä kriittisesti. Valtamedialla on ikään kuin oikeus ja tavallaan myös velvollisuus olla älyllisesti laiska. Viranomaiset tai firmojen tiedottajat kertovat heille ’viralliset kertomukset’ ja niitä uutistoimistot sitten levittävät ympäri maailmaa. Suomalaisen toimittajan ei tarvitse kuin suomentaa ne ja mahdollisesti kilauttaa päivystävälle dosentille (tietenkin sille oikeaoppiselle), joka lausuu asiasta pari ympäripyöreää sanaa. Toimittaja voi halutessaan itsekin laittaa jutun yhteyteen omat tulkintansa tapauksesta – tärkeintä on puolustaa median omaksumaa oikeaoppisuuden linjaa. Älynnystyröitä ei tarvitse vaivata, ei käyttää aikaa eikä tärvellä mainettaan juttujen informaatiosisällön kriittisellä tarkastelulla. Tarpeellisen mielipiteilyn voi hoitaa nopeasti ja johtopäätökset voi vetää pikavauhdilla tyyliin, että myrkytystapauksissa syypää on aina Putin tai jotain. Jos joku vaivautuu näitä virallisia kertomuksia kyseenalaistamaan, hänet voi leimata salaliittoteoreetikkohörhöksi tai käyttää moraalisesti alentavia tai poliittisesti arveluttavia leimoja.

  Mutta varsinaisia Totuuden Sankareita ovat sitten viralliset kertomukset ja aivopesun omaksuvat kansalaiset, joiden ylevää tietämystä ja näkemystä maailman kaikista ilmiöistä ei saa kyseenalaistaa. Jos näin erehtyy tekemään, on seurauksena voimakas tunneperäinen torjuntareaktio. Voi syntyä jopa voimakasta kaunaa sitä henkilöä kohtaan, joka uskaltaa kyseenalaistaa kaikkitietävän kansalaisen maailmakuvan ja huikean perilläolon maailman tapahtumista. Joukossa tuo ilmiö vain tiivistyy ja totuudesta kiinnostunut huomaa hyvin pian olevansa Ykä Yksinäinen teorioineen. Hän tulee havaitsemaan, että sosiaalisissa yhteyksissä on olemassa vain tietty älyllisen uteliaisuuden ja kyvyn taso, jota ei koskaan saa ylittää. Mediamaailma heijastelee tätä ilmiötä omalla tavallaan.

  Reply
 • 26.9.2018 at 01:58
  Permalink

  NATOhaukat hyökkäävät organisoidusti jokaisen Venäjän tekemisiä/tekemättä jättämisiä objetiivisesti käsittelevän henkilön kimppuun -valtavasta propagandasta huolimatta sodanlietsojat eivät ole saaneet kuin n.20% suomalaisista käännyttettyä NATO-uskontoon ja se jos jokin nyppii rankasti. Vaarallista ja osa myös fanaattista porukkaa.

  Reply
 • 26.9.2018 at 02:26
  Permalink

  Näin Nykysuomi saisi 600 työntekijää ilmaiseksi.

  Eduskuntaan kuvaamaan. Siellä 200 kansanedustajaa kehittelee täysipäiväksesti puheita. Ja jokaisella on kaksi avustajaa.

  Jos Nykysuomi menisi sinne kuvaamaan, niin Nykysuomelle olisi 600 sisällöntuottajaa lisää. Sitten Nykysuomella olisi 601 työntekijää. Petra ja 600 muuta.

  Eduskunnan kyselynteja torstaisin katsoo 300 000 suomalaista.

  Sarjan nimi voisi olla vaikka ”Arkadianmäen trollitehtaalta livelähetyksiä.” Ties vaikka joku trolli joskus noudattaisi hallintolakiakin ja vastailisi Nykysuomen kysymyksiin.

  Eduskunta on kansankunnan merkittävin ja demokratian kannalta tärkein keskustelufoorumi, joten varsinkin siellä avoimuuden pitää olla maksimissaan.

  Reply
 • 26.9.2018 at 08:30
  Permalink

  Muistelisin että Yhdysvaltojen ja Venäjän kiinnostus Suomea kohtaan kasvoi suuresti kun eduskunta hyväksyi Pyhäjoen ydinvoimala hankkeen. Täytyyhän ydinkärkiin saada materiaalia. Tietenkin myös Kaustisen rikkaat Litium varannot himottavat suurvaltoja.
  Kusessa ollaan.

  Reply
 • 26.9.2018 at 09:48
  Permalink

  Nykysuomessa kirjoittajat ovat realistisia, eikä kuten Pusan foliohattusatuilu oikeassa mediassa, jossa Pusa luo salaliittoteoriaa Airistolla. Tapahtumista vähän perillä oleva Pusa kirjoittaa kuin itsekin uskoisi juttuunsa, josta saa kuvan alimman tason propagandistista.

  Reply
  • 26.9.2018 at 11:17
   Permalink

   Kiinnostavaa. Voitko täsmentää että mikä se salaliittoteoria mielestäsi on?

   Reply
  • 26.9.2018 at 12:31
   Permalink

   Pusa tekee vain omia johtopäätöksiään, eikä se tarkoita sitä, että kaikkien täytyy olla samaa mieltä, koska kysymyksessä on blogi, jossa mukaan tungetaan omia mielipiteitä ja otetaan kantaa ”vaistonvaraisesti”, jotka voivat olla sillä kertaa epätosia, mutta taas joskus toisena ajankohtana muissa asioissa osua häränsilmään. Ei vaihtoehto -medioidenkaan ”sanoma” ole mitää ”Jumalan sanaa”, joka on ehdotonta totta ja kiistämätöntä.
   Sen sijaan valtamedian voi huoletta pussittaa täytenä paskana, jossa ”siteeksi totuutta” riittää hämähäkinseitti, jos sekään. On toisaalta hyvin surullista seurata Suomen valtamedian tilaa ja sen vajoamista yhä syvemmälle valheen suohon. Ja vielä tähtitieteellisissa mittakaavassa traagisempaa on ajatella niiden ihmisten kohtaa, jotka uskovat tuon kaiken potaskan ”nurkka-jumalan” jumalan sanana, jotka kuvittelevat, että kaikki on yhä yhtä totta kuin silloin kun Arvi Lind luki iltauutisia naama syivllä juonteilla painottaen harkitusti jokaisen sanan.

   Reply
 • 26.9.2018 at 15:34
  Permalink

  Suomi lakkasi olemasta itsenäinen valtio vuonna 1995. Tämän jälkeen Suomeen on tullut jäädäkseen Neuvostoliitosta kapitalismiin mentaliteetti. Kun ollaan jättimäisessä kolhoosissa, jossa päätösvalta on noin prosentin luokkaa, ei välitetä mistään. Samalla myydään se kaikki mikä on myytävissä, sille joka eniten tarjoaa.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.