EVAn kyselyn mukaan Perussuomalaiset ja Vihreät ovat lähes yhtä liberaaleja

Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn tekemän liberalismimittauksen mukaan RKP on Suomen liberaalein puolue. Toisiksi liberaalein on Kokoomus ja kolmantena tulee vähemmän yllätyksellisesti Vihreät. Mittauksen ”jymy-antia” on kuitenkin Perussuomalaisten sijoittuminen heti Vihreiden jälkeen neljänneksi. Näiden kahden välinen ero oli hiuksen hieno ja yleisesti liberaalina pidetty Vasemmistoliittokin jäi Persujen taakse ja sijoittui itseasiassa konservatiivisten puolueiden joukkoon.

EVAn vuoden 2018 Arvo- ja asennetutkimuksessa kysyttiin 21 eri asian tai elämänalueen kohdalla, onko niillä vapautta liian vähän, sopivasti vai liikaa. EVAn julkaisemien tulosten mukaan suomalaiset ovat useimmissa aspekteissa varsin tyytyväisiä vapauden määrään yhteiskunnassa.

Tutkimuksessa liberalismi ja konservatismi määriteltiin seuraavasti:

Liberalismin ytimessä on usko siihen, että jokainen tietää parhaiten itse, mikä hänelle on parhaaksi. Yksilön vapauksien vaaliminen johtaa myös koko yhteiskunnan edistykseen ja menestykseen. Politiikassa liberaalit ajattelevat, että vallan hajauttaminen on sen keskittämistä järkevämpää. Taloudessa liberaalit uskovat vapaisiin markkinoihin sääntelyn ja suunnittelun sijaan.

Konservatiivit lähtevät siitä, että ihminen on erehtyväinen. Siksi kannustimet, ohjaus, säännöt ja apu ovat tarpeen. Konservatiivit nojaavat perusarvoihin ja vakaisiin instituutioihin. Politiikassa konservatiivit korostavat jatkuvuutta, lakia ja järjestystä. Konservatiivisen talouskäsityksen mukaan markkinat tarvitsevat sääntelyä toimiakseen: Ne ovat hyvä renki, mutta huono isäntä.

Liberaaleimmat ja konservatiivisimmat jopa ”yhden asian päässä”

Tutkimuksen kolme liberaaleinta äänestäjäryhmää ovat RKP:ta äänestävät, opiskelijat ja nuoret (18–25-vuotiaat), jotka siis liberalismimittauksen mukaan näkevät, että kansalaisilla vapautta voisi olla enemmänkin. Taas konservatiivien kolmen kärkeen asettuvat puolestaan Kristillisdemokraattien kannattajat, näiden perässä Keskustaa äänestävät sekä 4000–8000 asukkaan kunnissa asuvat.

Listan ääripäiden väestöryhmiä yhdistää se, että ne ovat johdonmukaisesti liberaaleja tai konservatiiveja jokaisessa neljässä vapauden ulottuvuudessa. Neljä ulottuvuutta käsittivät vapauden holhouksesta, identiteetin vapauden, talouden vapauden ja sananvapauden. Vaikkakin kokoomuksen äänestäjät ovat tutkimuksen mukaan yksi liberaaleimmista ryhmistä, koostuu heidän korostunut liberalisminsa lähinnä talouden vapaudesta ja holhouksen vastaisuudesta. Sanan- ja identiteetin vapauksia kokoomuksen kannattajat tukevat korkeintaankin kansan keskiverron verran.

Perussuomalaiset olisivat tutkimuksen tarjoaman janan liberaaleimmassa päässä, ellei vastanneiden Perussuomalaisten kannattajien faktoripistemäärä identiteetin vapauden kohdalla koko tutkimuksen alhaisin.

Kristillisdemokraatit olivat kyselyn mukaan ehdottomasti konservatiivisimpia, mutta sijat 2-5 konservatiivisuusjanalla jakautuivat tiiviimmälle sakille. Toisiksi konservatiivisin oli keskusta, kolmanneksi SDP, neljänneksi Sininen tulevaisuus ja viidenneksi konservatiivisin oli Vasemmistoliitto, joka ei siis EVAn mukaan ainakaan kannattajiensa osalta ole liberaali- vaan konservatiivipuolue.

Koko tutkimuksen annin voi lukea lähdelinkin takaa.

Lähde: EVA

2 thoughts on “EVAn kyselyn mukaan Perussuomalaiset ja Vihreät ovat lähes yhtä liberaaleja

 • 25.8.2018 at 13:07
  Permalink

  Niinhän ne ovat. Kummatkaan eivät kunnioita perinteitä ja myyvät kaiken rahsta. Aivan kuten Suomen liberaalein puolue Kokoomus. Sekin myy kaiken rahasta. Perässä hyvänä kakkosena Kepu.

  Miettikääpäs hetki mikä puolue ajaisi suomalaisten asiaa esim. luonnonvarojemme omistuksen/jalostuksen suhteen? Kaikki puolueemme toivottavat globaalit yrityksen tervetulleiksi maahamme ryöstämään luonnonrikkautemme. Ja me vielä teemme infrankin heille valmiiksi sekä sijoitamme rahaa koneisiin ja laitteisiin.

  Ja sitten vielä puhutaan että Persut ovat suomalaisten asialla. PAH!!!

  Reply
  • 30.8.2018 at 13:27
   Permalink

   Miten Perussuomalaiset ovat vastuussa tuosta väittämästäsi,
   ” Kaikki puolueemme toivottavat globaalit yrityksen tervetulleiksi maahamme ryöstämään luonnonrikkautemme. Ja me vielä teemme infrankin heille valmiiksi sekä sijoitamme rahaa koneisiin ja laitteisiin.”

   Näkemykseni ja kokemukseni mukaan tämä on väite joka on vain heitetty, ilman pienintäkään faktaa totuudesta.

   Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.