EU-tuomioistuin kumosi kahden kotimaisen viranomaisen päätöksen vammaispalveluasiassa

EU-tuomioistuin on antanut ennakkoratkaisun asiassa, joka koskee vammaispalvelulain mukaisen henkilökohtaisen avun myöntämistä tilapäiseen oleskeluun toisessa EU-maassa. Tapauksessa henkilön kotikunta kieltäytyi tarjoamasta vaikeavammaisen henkilön tarvitsemaa palvelua opiskellakseen toisessa maassa ja asia koukkasi myöskin hallinto-oikeuden kautta.

Suomessa asuva vaikeavammainen henkilö oli hakenut henkilökohtaista apua opiskellakseen Tallinnassa. Tämän tarkoituksena oli viettää Tallinnassa kolme tai neljä päivää viikossa kotikunnan säilyessä Suomessa. Siten matkoja olisi tullut ainakin kaksi viikossa.

Kotikunta ei ollut myöntänyt palvelua. Hallinto-oikeus asettui samalle kannalle ja hylkäsi henkilön valituksen. Henkilö valitti asiasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka pyysi EU-tuomioistuimelta ennakkoratkaisua EU-oikeuden tulkinnan osalta. Sosiaali- ja terveysministeriö ei erittele, millaisia palveluita henkilöltä evättiin.

EU-tuomioistuimen ennakkoratkaisun mukaan EU-kansalaisen oikeudesta vapaaseen liikkuvuuteen seuraa, ettei kunta voi evätä henkilökohtaista apua kyseisessä tapauksessa. Asia palaa seuraavaksi korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka tekee lopullisen päätöksen. EU-tuomioistuimen tuomio sitoo korkeinta hallinto-oikeutta unionin oikeuden tulkinnan osalta joten kyseessä on pelkkä muodollisuus ja päätöksestä tullee jatkoa kotimaisten viranomaisten kumileimasimen rooleihin.

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö

2 thoughts on “EU-tuomioistuin kumosi kahden kotimaisen viranomaisen päätöksen vammaispalveluasiassa

 • 26.7.2018 at 21:04
  Permalink

  Suomi maksaa koko maailmalle ihan kaikki, mutta kantasuomalaiselle vammaiselle (suurin rikos ja siksi hylkypäätös) EI YHTÄÄN MITTÄÄN!!!

  Aivan kuten Ruotsissakin ja Suomessa AINA pääprosedyyri. Suomi ja Ruotsi ovat toisella ja kolmannella sijalla Etelä-Afrikan VALKOISTEN saaman KOHTELUN jälkeen.
  Eli samalla aikavyöhykkeellä kuin ME kansanmurhataan VALKOISIA!!!

  Reply
 • 27.7.2018 at 05:12
  Permalink

  On se nyt saatana että kansalliset lait ja määräykset ylikävellään EU:n toimesta kuin vettä vaan. Ja sitten kun Suomelta viedään ne viimeisetkin oikeudet päättää asioistaan, suomesta ja sen veronmaksajista tulee koko muun euroopan sosiaalitoimisto ja rahoittaja. Asiasta toiseen, vammaiset ym. vähempiväkiset saavat kyllä melko hyvää palvelua jo nyt mutta lisää vaaditaan koko ajan. Joku raja myös tähän kuppamiseen.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.