Lue Nykysuomen lausunto Liikenne- ja viestintäministeriölle

Nykysuomi on tänään jättänyt Liikenne- ja viestintäministeriölle lausunnon kansallisen uutistoimiston tukemisesta. Ministeriö esittää 1,5 miljoonan euron tukea kansalliselle uutistoimistolle. Tuen kohdistaminen käytännössä yksittäiselle toimijalle sotii Nykysuomen näkemyksen mukaan pahoin valtioneuvoston periaatepäätöstä median monimuotoisuuden varmistamisesta vastaan.

Lausunto kokonaisuudessaan:

”Valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaisesti valtion maksamat tuet mediatoimijoille tulisi jakaa suuremmalle kentälle median monimuotoisuuden varmistamiseksi. Uusien ”vaihtoehtomedioiksi” tai usein mm. valtion tukeman Yleisradion toimesta ”valhemedioiksi” kutsuttujen toimijoiden rahoittaminen nostaisi näiden toimijoiden laatua, lisäisi näiden toimintamahdollisuuksia ja lisäisi kotimaisen mediakentän monimuotoisuutta mahdollisesti enemmän, kuin yksikään muu yksittäinen toimi koskaan voisi.

Valtioneuvoston periaatepäätöksen ja sen sisältämien ihanteiden mukaisesti tukien tulisi jakaantua tasapuolisesti kotimaisen mediakentän toimijoille, eikä yksin ”valtamediaksi” kutsutulle tiedonvälityskartellille. Kansallisen uutistoimiston tukemiselle varattu 1,5 miljoonan euron määräraha on kohtuuton, ottaen huomioon, että kyseisellä toimijalla/toimijoilla on muunkin yritysmaailman kanssa tasavertaiset edellytykset rahoittaa toimintansa markkinoiden suomin keinoin.

Puhuttaessa monimuotoisesta mediasta, ei voida tarkoittaa yksinomaan STT:n uutisista muodostuvaa kuvaa siitä, mitä maailmassa tai edes kansallisesti tapahtuu. Suuret kotimaiset toimijat, jotka pääosin saavat tietonsa ja uutisensa samasta lähteestä, edustaa pysähtynyttä ja viimeistäänkin internetin lopullisen läpimurron jälkeen vanhentunutta tapaa välittää tietoa ihmisille.

Nykysuomi-lehden omistajana ja varsin selkeän näkemyksen asiaan omaavana, pidän lausunnon lyhyenä ja totean lopuksi, että mikäli esimerkiksi valtiolliset tuet mediatoimijoille keskittyvät tulevaisuudessakin vain tietyille toimijoille, jotka edustavat tietynlaista näkemystä tai katsantokulmaa, on valtioneuvoston tai kenenkään muunkaan turha hurskastella ”pyrkimyksillä median monimuotoisuuteen” tai ”mediakasvatuksen linjauksien päivittämisellä”, sillä tukemalla vain ”valtamedian” edustajia, tuetaan yksipuolista tiedonvälitystä ja käytännössä valtiollisen tiedonvälityskartellin entisestään vankistamista.”

 

4 thoughts on “Lue Nykysuomen lausunto Liikenne- ja viestintäministeriölle

 • 12.7.2018 at 16:27
  Permalink

  Hyvä, olen samaa mieltä.

  Reply
 • 12.7.2018 at 16:55
  Permalink

  Jos tutkimusrahatkin jaetaan nykyään poliittisin tavoittein, miten medialle voitaisiin jakaa rahoitusta ilman poliittisia päämääriä?
  Hallituksen suunnitelma viittaa siihen, että totuus tullaan määrittelemään ja määrittelyn epäily on ajatusrikos. Tarvitaan siis myös totuusministeriö. Orwellin vuosi 1984 oli ennustettu 1949, mutta näyttää vasta olevan tulossa.

  Reply
 • 12.7.2018 at 19:12
  Permalink

  Liikenne – ja viestintäministerio haluaa varmistaa mitä ja millä tavalla uutisoidaan. Sehän on ollut valtamedian toiminta tapa jo tähänkin asti. Kaiken muun vihervasemmistolaisen agendan ohella valtamedian ministeripalvonta on ollut aika ajoin imelää kuin saippuaoopperassa.

  Reply
 • 13.7.2018 at 14:28
  Permalink

  Asiallisia huomioita Nykysuomelta. Siitäkin huolimatta että valtioneuvosto ei koskaan ole aidosti tarkoittanut median monimuotoistuvan siinä määrin että eriävät näkökulmat pääsisivät esiin ´en masse´.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.