Li Andersson: Suomen kaltaisessa maassa ei saa olla niin, että pienituloisilla ei ole varaa sairastaa

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson kertoo Facebook-sivullaan, että vasemmistoliitto on ajanut terveyskeskusmaksujen poistamista koko maahan.

Andersson kirjoittaa:

”Suomen kaltaisessa maassa ei saa olla niin, että pienituloisilla ei ole varaa sairastaa.

Vasemmistoliitto on ainoana puolueena koko ajan nostanut esille asiakasmaksujen merkityksen keskustelussa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta. Ajoimme jo kuntavaaleissa terveyskeskusmaksujen poistamista Helsingin mallin mukaisesti koko maahan, ja olemme vaatineet asiakasmaksujen ja omavastuiden rahoitusosuuden puolittamista uudistuksen yhteydessä.

Viime perjantaina julkaistiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreita tutkimustietoja siitä, kenelle sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut kasautuvat. Tutkimuksen mukaan maksut kasautuvat hälyttävällä tavalla pienelle joukolle ihmisiä. Noin prosentilla väestöstä asiakasmaksut sekä lääkkeiden ja matkojen omavastuut ylittivät 40 prosenttia käytettävissä olevista tuloista vuonna 2015. Vuonna 2017 yli 300 000 sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksua päätyi ulosottoon, mikä osoittaa että maksutaakka pienituloisten kohdalla nousee liian suureksi.

Verrattuna muihin maihin suomalaiset kotitaloudet rahoittavat suuremman osan terveydenhuollon menoistaan itse kuin monissa muissa maissa. Tämä tarkoittaa, että veronmaksun lisäksi palveluiden rahoittamiseksi kerätään käyttäjiltä maksuja, jolloin ne kasautuvat paljon sairastaville ja pienituloisille.

Hallituksen aikeet kaupallistaa sotepalvelut arvioidaan nostavan kustannuksia, mutta siitä huolimatta hallitus aikoo ajaa sisään kolmen miljardin leikkaukset kustannuskehityksestä tiukalla budjettirajoitteella. Vaarana on, että maakunnille ei jää muita vaihtoehtoja kuin leikata suoraan palveluista tai korottaa asiakasmaksuja.

On äärimmäisen huolestuttavaa, että hallitus aikoo tuoda lakiesityksen asiakasmaksulainsäädännön uudistamiseksi vasta syksyllä, irrallaan muusta sote-uudistuksesta. Hallituksen kanta on, että maksut ”eivät saa nousta kohtuuttomasti”, mikä edelleen jättää tilaa asiakasmaksujen nousulle. Tämä on täysin kestämätön lähtökohta, sillä maksut ovat jo nyt liian korkeat ja rasittavat pienituloisia liikaa.

Vasemmistoliitto on esittänyt, että asiakasmaksulaki uudistetaan niin, että otetaan käyttöön yksi yhtenäistetty maksukatto asiakasmaksuille, lääkkeille ja matkoille. Maksukaton tasoksi tulee 760 euroa. Lisäksi on huolehdittava siitä, että maakunnat käyttävät tulevaisuudessa nykyistä paremmin laissa säädettyä mahdollisuutta olla perimättä maksuja, silloin kun se on ihmisen talouden näkökulmasta kohtuutonta.

Oikeudenmukaisessa yhteiskunnassa kukaan ei velkaannu sairastumisen takia.”

Lähde: Facebook

16 thoughts on “Li Andersson: Suomen kaltaisessa maassa ei saa olla niin, että pienituloisilla ei ole varaa sairastaa

 • 9.4.2018 at 12:37
  Permalink

  Matujen persiiseen nekin rahat Li on valmis tunkemaan

  Reply
 • 9.4.2018 at 12:40
  Permalink

  Näitä puhujia riittää maailman tappiin..kuka tekis asialle jotain??

  Reply
  • 9.4.2018 at 18:05
   Permalink

   Hallitushan noi päättää ei joku pieni oppositiopuolue. Ja maailman tappiin saadaan todella odottaa jos halutaan porvarihallituksen kokoomuksen, kepun ja smurffien tekevän asialle jotain.

   Reply
 • 9.4.2018 at 13:01
  Permalink

  Niin, LAITTOMAT MAASSAOLIJAT saavat ilmaista hoitoa Helsingissä.
  Miksi helvetussä?

  Reply
 • 9.4.2018 at 13:10
  Permalink

  Vasemmistoliiton ehdotus: Suomalaiset sotaveteraanit kestovaippoihin ja rahat Afrikaan!

  Reply
 • 9.4.2018 at 13:10
  Permalink

  Vasemmistoliitto ajaa kaksilla rattailla. Nyt omatkin köyhät ( heidän äänensä) vaihteeksi kiinnostavat, kun vaalit taas lähestyvät.
  Raha menee Suomessa vasemmistoliitonkin haluamaan monikulttuurisuuteen ja jopa laittomasti maassa oleskelevien elatukseen.
  Kuinka helvetisti rahaa ja inhimmilstä kärsimystä Turunkin terroristi on aikaan saanut?
  Mikään yhteiskunta ei kestä monikulttuurisuudesta; Suomennettuna islamista aiheutuvaa hintaa.

  Reply
 • 9.4.2018 at 13:20
  Permalink

  Suomalaisten vähävaraisten hyvinvoinnista kiinnostunut suomenruåtsalainen?

  -Joopajoo…

  Reply
 • 9.4.2018 at 14:55
  Permalink

  ”Oikeudenmukaisessa yhteiskunnassa kukaan ei velkaannu sairastumisen takia.” Ei ainakaan jos on Soma Li:n ”paperiton” lemmikki . KAIKKI ON ILMAISTA JA MEILLÄ ON TILAA …

  Reply
  • 9.4.2018 at 18:14
   Permalink

   Ei ole Orpon kokoomuksella tai Sipilän kepulla ollut kiire maahan tuottamiaan kymmeniä tuhansia matuja poistaa, ja uusi sisäministeri Kai Mykkänenkin puhuu kiintiöpakolaisten kymmenkertaisista määristä lisäyksenä nykyiseen 750-1050 kiintiöpakolaiseen vuodessa. Mutta se porvarien veronmaksajien rahoilla pyörivä bisnessuvakismi sekä matuhalpatyömarkkinoiden rantauttaminen Suomeen ja suomalaisen tes-palkatun työn ulosliputus onkin sitä parempaa suvakismia ja monikulttuuristamista, eikö vaan?

   Reply
 • 10.4.2018 at 05:37
  Permalink

  Vaalit lähsetyy ja nyt kosiskellaan taas köyhemmän kansanosan äänestäjiä. Ei mene kommunistien agiteeraus enää läpi. Olisitte vaikka tehneet silloin jotain kun vaikka pitkäaikaistyöttömiltä sairailta ihmisltä vietiin se viimeinenkin ihmisarvo porvarien toimesta. Saatanan maailmanhalaajat.

  Reply
 • 10.4.2018 at 12:54
  Permalink

  Mistähän arvoisa Li mahtaa kaikki rahat taikoa kaikkeen, jopa suomalaisille vähäosaisille kun primäärinä on kaikkien maailman kulkureiden täysihoito Suomessa.

  Reply
 • 11.4.2018 at 08:42
  Permalink

  Eihän nyt vielä tarvi mainostaa mutta Li on pihalla asioista Terveyskeskus maksut noussut ainakin kaupungissa johon piti tulla euroopan, suomen, suurin, kaunein, lämpimin autokauppa keskus Veroja nostettiin ja suunnitellaan suuria mutta kuinka olis vastuu tästä autokauppa keskuksesta kun hommaaja pyysi ilmaista oikeudenkäyntiäkin veronmaksajien laskuun

  Reply
 • 11.4.2018 at 09:32
  Permalink

  Vasemmistoliitto on syöpä joka kohtelee suomalaista veronmaksajat kuin sosiaalista kohdeltiin. Mädätys on saatu tarttumaan myös perinteisiin ”porvari” puolueisiin. Miettikää kuinka terveydenhuolto, sosiaalitoimi tai oikeuslaitos kohtelee sen maksajia verrattuna laittomasti maassa oleviin ilmaisen elämän metsästäjiin?

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.