Kriisinhallinta nyt – Suomi konflikteja ratkaisemassa ja rauhaa rakentamassa
100-vuotias ulkoministeriö kumppaneineen järjestää 17. toukokuuta 2018 Helsingin Kalasatamassa Kriisinhallinta nyt -tapahtuman, joka esittelee suomalaisten toimijoiden osallistumista kansainvälisten kriisien ratkaisuun ja rauhan rakentamiseen. Tapahtuman keskeinen teema on kokonaisvaltaisuus eli erilaisten toimijoiden yhteistyö kriisialueella kestävän rauhan aikaansaamiseksi.
Kriisinhallinnassa mukana oleva valtionhallinto (ulko-, sisä-, puolustus- ja oikeusministeriö) esittelee tapahtumassa kansalaisjärjestöjen ja yksityisen sektorin kanssa yhteistyöhön perustuvaa kriisinhallintaa ja rauhanrakentamista monipuolisella ja elämyksellisellä tavalla.
Tapahtumassa voi kokeilla mm. Teatime Researchin virtuaalitodellisuuslaseja ja kokea, miltä tuntuisi, jos Helsinki olisi Syyrian Aleppon kaltainen konfliktialue.
Kriisinhallintakeskus CMC Finland ja muut toimijat kertovat tapahtumassa myös alan työmahdollisuuksista.
Kotimaisista järjestöistä tapahtumassa ovat mukana mm. Suomen Punainen Risti, Kirkon Ulkomaanapu ja Laajan turvallisuuden verkosto WISE ry. Kansainvälisistä organisaatioista Maailmanpankki esittelee YK:n kanssa tekemäänsä Pathways for Peace -raporttia.
Suomi on kokonaisvaltaisen kriisinhallinnan ja rauhanrakentamisen edelläkävijä. Sotilaallisen ja siviilikriisinhallinnan lisäksi kriisialueita tuetaan myös esimerkiksi kehitysyhteistyöllä, humanitaarisella avulla, rauhanvälityksellä ja ihmisoikeus- sekä asevalvontapolitiikalla. Eri toimijoiden työn on tärkeää täydentää toisiaan, sillä yhdellä kriisialueella toimii usein samanaikaisesti monia eri järjestöjä ja kriisinhallintaoperaatioita. Koordinoimalla ja tekemällä yhteistyötä lisätään kriisinhallintatyön vaikuttavuutta ja edesautetaan kestävää rauhaa.
Tule Kriisinhallinta nyt -tapahtumaan näkemään ja kokemaan, miten kriisinhallinta toimii ja kuinka kestävää rauhaa rakennetaan yhteistyöllä – konfliktialueiden vakauttamisessa tarvitaan meitä kaikkia.
Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton. Se järjestetään Helsingin Kalasatamassa tapahtumakeskus Teurastamon Kellohallissa.
Voit seurata keskustelua Twitterissä hashtagilla #kriisinhallintanyt.
Tarkempia tietoja tapahtumasta löydät ulkoministeriön ja tapahtuman Facebook-sivulta ja lisätietoa kokonaisvaltaisesta kriisinhallinnasta ulkoministeriön verkkosivuilta: um.fi/kriisinhallinta
Lähde: Ulkoministeriö
Juuri kun samaan aikaa Suomi on mukana EU:n sisälä tapahtuvien armeijoiden nopeammassa liikuttelutoimikunnasa. Eli, NATO- ja Amerikkalaisia joukkoja pitää pystyä liikuttelemaan nopeammin EU:n sisällä. Suomi etunenässä on mukana antamassa omaa panostaan NATO-joukkojen pääsemiseksi Suomen maaperälle. Ja sitten Suomi on luvannut huolehtia NATO-joukkojen tarpeista, mitä ikinä se sitten tarkoittaakaan.
Jos joku vielä omaa sotilaspassin niin nyt on oikea aika täyttää yksi DIN A4:nen ja palauttaa passi alueen esikuntaan.
Hieno juttu. Se mitä tavallinen suomalainen tästä ”rauhan turvailusta” maailman toisella laidalla hyötyy on ainakin minulle melkoinen mysteeri. Monta ”sotaa ja vainoa” pakenevaa elätettävää jää vuositasolla tulematta tänne suomen mukanaolon ansiosta?
Onko toiminta taloudellisesti kannattavaa vai roikutaanko mukana pienen piirin moraalisäteilyn ja suojatyöpaikkojen varmistamiseksi?
100-vuotias Suomi lapio rahaa ”kriiseihin”, joista se ei ole faktuaalisesti missään vastuussa. Suurvallat pommittavat ja leipäjonolaisten rahat menevät höpö-ministerin antamana ”avustuksena” nk. jälleenrakennukseen esim. Syyriassa ja Irakissa. Kuten wanha kansa sanoi: ”Herroilla on hevosen mieli!”
Vai oikeen virtuaalitodellisuuslaseilla saa kokeilla miltä tuntuisi jos Helsinki olisi Syyrian Aleppon kaltainen kriisialue.
Mitkä märkäkorvat siellä ulkoministeriössä teputtaa tutti suussa ja vaipat nilkoissa. Suomessa on elossa vielä ihmisiä jotka ovat kokeneet sotaa ja jotka pelkäsivät Helsingin pommituksissa. Taitaa olla vaan rahan keruu mielessä Sipilän kutsuvieraille kun ensin järkytetään yleisöä auliiksi raottamaan lompakkoa.
Todennäköisesti kriisin hallinta oheis toimintoineen on hyvää bisnestä.
Ei tarvitse odottaa kuin 20-vuotta kun ei tarvitse virtuaalilla leikkiä. Silloin Helsinki on kuin Malmö, Göteborg ja Tukholma vain muutamia esimerkkejä mainitakseni.