STM:n ylijohtaja: Suomessa vähäosaiset ja pienituloiset jäävät ilman palveluja yleisemmin kuin muissa Pohjoismaissa

-Valinnanvapauslaki vaikuttaa toteutuessaan merkittävästi eri väestöryhmien yhdenvertaisuuteen sosiaali- ja terveyspalveluissa. Mahdollisuus valintoihin ei olisi kiinni ihmisen työmarkkina-asemasta tai maksukyvystä. Yhdenvertaisuuden parantuminen edellyttää kuitenkin kohtuullisia asiakasmaksuja palveluissa, bloggaa ylijohtaja Kirsi Varhila sosiaali- ja terveysministeriöstä.

-Tutkimusten mukaan Suomessa vähäosaiset ja pienituloiset jäävät nykyisin ilman tarvitsemiaan palveluja yleisemmin kuin muissa Pohjoismaissa. Valinnanvapausmallissa oikeus valita koskisi yhtä lailla koko väestöä. Asiakas saisi valita sote-keskuksen ja hammashoitolan, lisäksi sosiaalipalveluissa tulisi käyttöön asiakasseteli ja henkilökohtainen budjetti. Jälkimmäiset vahvistaisivat erityisesti iäkkäiden ja vammaisten itsemääräämisoikeutta.

– Asiakasmaksujen enimmäismääristä säädettäisiin uudessa asiakasmaksulaissa, joka annetaan ensi syksynä eduskunnalle.  Tulevassa asiakasmaksulaissa lähdetään siitä, ettei sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksuihin tule kohtuuttomia korotuksia. Asiakkaan taloudellinen asema ei saa olla esteenä palvelujen saamiselle, kirjoittaa Varhila.

Lue lisää blogista

Lähde: STM

6 thoughts on “STM:n ylijohtaja: Suomessa vähäosaiset ja pienituloiset jäävät ilman palveluja yleisemmin kuin muissa Pohjoismaissa

 • 19.3.2018 at 10:43
  Permalink

  Ehkä valtionhallinnonkin pitäisi enemmän kiinnittää huomiota siihen miksi Suomessa monet yritykset ovat antaneet potkut suomalaisille työntekijöille, ja paikalle on lennätetty mnta lentokoneellista intiasta työntekijöitä. Intaialaiset tekevät työtä sikäläisillä työspomuksilla, Suomessa.

  Tämä on asia johon puututtaessa työttömyys vähenisi Suomessa noin 600 henkilöllä ja sitäkautta valtion verokertymä kasvaisi. Joka osaltaan vähentäisi pienituloisia ja asunnottomia. Ehkä syntyvyyskin kääntyisi nousuun. Mutta yksikään poliittinen puolue ei ole uskaltanut ottaa tähän vielä kantaa. Pelkäävät vissiin liiaksi Sanomaa, Storaa, Elisaa jne…

  Reply
 • 19.3.2018 at 11:34
  Permalink

  Suomessa elää miljoona ihmistä köyhyysrajan alapuolella. Syitä ovat: EU jäsenyys, yhteisvaluutta, haittamaahanmuutto, palvottu globalisaatio rahan työntäminen ulkomaille, valtion omaisuuden ja yritysten pilkkahintaan myynti ulkomaiseen omistukseen, ulkomaiset kaivosyhtiöt operoivat Suomessa jo Tanskan kokoisella alueella. Sinne menee tuhansia kiloja kultaa ja muita luonnon rikkauksia. Pohjavedetkin on myyty. Suomen vapaamuurari loosheihin kuuluvat ministerit ovat sitoutuneet Suomen kantaväestön tuhoamiseen ja kaiken rahan arvoisen lahjoittamiseen ulkomaisille suuryrityksille.
  Helppo homma, koska ihmisiä kiinnostaa ainoastaan urheilutulokset ja perjantaipullo.

  Reply
  • 19.3.2018 at 12:52
   Permalink

   Ihmisiä kiinnostaa enemmän etuoikeudet (sosiaalituet, pitkät lomat, ”halvalla” rahalla ostetut autot, iphonet)

   kuin oikeudet (oikeus elämään, vapauteen ja omaisuuteen eli omillaan toimeen tuleminen)

   Suomeksi: ihmiset eivät halua vapautta vaan helpon elämän.

   Reply
  • 19.3.2018 at 20:59
   Permalink

   Räysä: Aivan totta! Tätä kansaa kiinnostaa vain lätkä yms.ns. urheiluhysteria, unohtamatta esim. MTV3:n viihteeksi nimittämä skeida!

   Reply
 • 19.3.2018 at 20:42
  Permalink

  Tänään viimeksi yritin päästä lääkäriin. Ei onnistunut. Ihana Suur-Tampere?

  Reply
 • 20.3.2018 at 07:51
  Permalink

  Ei pidä paikkaansa. Asia on oikeastaan päinvastoin. Pienituloiset pakotetaan käyttämään julkisia ”palveluita”.Yritin joskus peruuttaa nuorimman lapseni – joka sairastaa ykköstyypin diabetesta – kontrollikäyntiä diabetespolilla, koska minulla oli silloin huono taloustilanne mutta se ei käynyt sairaalan sosiaalihoitajallekaan ja minun oli pakko viedä lapseni joka oli jo silloin teini-ikäinen lääkärin kontrollikäynnille ja maksaa siitä. Mitään hätää ei lapsellani ollut. Tarkastuskäynnin olisi voinut hoitaa myöhemmin.

  Julkisen ”palvelun” – tässä tapauksessa – terveydenhoidon tarkoituksena ei olekaan hoito vaan ylihoidon varjolla pitää yllä ja laajentaa valtaansa ja taloudellista yksinoikeutta. Vanhemmilla ei ole mitään sananvaltaa lapsiinsa ”hyvinvointi”valtiossa.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.