Tänään tasan sata vuotta itsenäisyysjulistuksesta

Tänään 4. joulukuuta tulee kuluneeksi tasan sata vuotta siitä kun Suomen senaatti eli maan hallitus antoi Suomen kansalle osoitetun itsenäisyysjulistuksen. Valtioneuvosto kokoontui satavuotisuuden kunniaksi juhlaistuntoon itsenäisyysjulistuksen vuosipäivänä pääministeri Juha Sipilän johdolla.

”Sadan vuoden katkeamaton kansanvallan kaari on harvinainen koko maailmassa. Se erottaa Suomen useimmista muista maailman valtioista. Demokraattinen järjestelmämme ulottuu paikallistasolta aina valtion korkeimpaan johtoon saakka. Kun juhlimme valtiollisen itsenäisyyden sataa vuotta, juhlimme samalla vahvaa suomalaista kansanvaltaa”, pääministeri Sipilä totesi puheessaan hallituksen istunnossa.

”Suomen senaatin esimerkki sadan vuoden takaa velvoittaa hallituksia tänäkin päivänä. Hallituksella tulee olla kyky päättää ja kantaa vastuuta tehdyistä päätöksistä. On tehtävä työtä, jota tekemään hallitus on valittu. On uskallettava astua eteenpäin, vaikka maailma ympärillä horjuisi”, pääministeri Sipilä sanoi.

Historiallista päivää kokoontuivat Valtioneuvoston linnaan muistelemaan myös vuoden 1917 senaatin eli Itsenäisyyssenaatin jäsenten sukujen edustajat. Sukujen edustajat tapasivat historiallisessa paikassa, Tasavallan presidentin esittelysalissa, joka toimi senaatin istuntosalina sata vuotta sitten.

Historia ja tulevaisuus kohtasivat kun 100visio-hankkeen voittajaksi valitun nuorten uuden itsenäisyysjulistuksen 2017–2117 kirjoittajat tapasivat sekä ministerit että itsenäisyyssenaatin sukujen edustajat. Satakuntaliiton organisoima 100visio kutsui Suomen koululuokat kirjoittamaan Suomelle uuden itsenäisyysjulistuksen. Voittajavisioksi valittiin teksti, jonka ovat kirjoittaneet Kuopion Lyseon lukion oppilaat Antti Rossinen, Rasmus Keinänen, Olli Kaksonen ja Santeri Leinonen.

Itsenäisyyssenaatti eli Svinhufvudin I senaatti oli itsenäisen Suomen ensimmäinen hallitus. Eduskunta oli julistautunut Suomen korkeimman vallan haltijaksi jo 15.11.1917. Senaatti laati ja antoi 4.12.1917 Suomen kansalle osoitetun itsenäisyysjulistuksen, jonka sisällön pääministeri Svinhufvud esitteli samana päivänä eduskunnalle. Eduskunta hyväksyi senaatin toimet itsenäisyyden julistamiseksi 6.12.1917. Myöhemmin, vuonna 1919, päätettiin vuotuiseksi Suomen itsenäisyyspäiväksi 6. joulukuuta.

Lähde: Valtioneuvosto

Kuva: © Valtioneuvoston kanslia

4 thoughts on “Tänään tasan sata vuotta itsenäisyysjulistuksesta

 • 4.12.2017 at 13:49
  Permalink

  Tänkin maanpetturin naamaa saa sitten nykyään katsella tässäkin lehdessä. Sillälailla.

  Reply
 • 4.12.2017 at 15:22
  Permalink

  Tuolla pärställä ei ole mitään tekemistä rehellisyyden ja ”asioiden” hoitamisen kanssa, jotka koskettaisivat suoraan ja lyhentymätttömästi pelkästään kansan etua.
  On suoranaista rienausta ja irvokkuuden huippu, että tuo lesti -piru saa lausua jonkun 100-vuotispäivän raato-vainaan Suomen ”hallinnon” ainutkertaisuudesta vallankin muka sen vuoksi, että se olisi muka jotesankin erotettavasti jonkun banaanivaltion vastaavasta ”hallintokulttuurista”.
  Tämä valehteleva rosvopäällikkö voidaan rinnastaa suoraan Yhdysvaltain 1950-luvun mafian kummisetiin sun muihin palkkamurhaajiin. Ja nykyistä ”vallantonta” pöytälaatikko -varatuomaria myöten, jota jonkin asteiseksi presidentiksi kutsutaan omine arvopohja -hallituksineen tosiaankin voidaan pitää palkkamurha -poliitikkoina, sillä heidän Mutti Merkelin aamulämmön tutkailun jälkeen onkin valtuutettu laittamaan lopullisesti lahtiin kansallisvaltio nimeltä Suomi ja luomaan siitä periferiallinen takapiha -provinssi, jonne öösätään kaikki ”sivistynyt” paska Afrikan mantereelta ja Lähi-idästä kansoittamaan tätä vielä joskus kaunista valtiotamme ja syntymäkotoamme, jonka puhdas luonto ja harvaan asutun maan rauha on mennyttä kalua, sillä tulevaisuuden Suomalia puolikuineen ja hottentotteineen merkitsee, sitä ettet voi ottaa askeltakaan tässä maassa astumatta tuoreeseen paskaan ja rotupohjaa sekä geenistöä parantavia alkuihmisiä, jotka ovat katsoneet lapsenteolleen oikeaksi paikaksi sen ulko-oven kynnyksen, josta aiot mennä jälleen kerran henkesi kaupalla hakemaan kurria kaupasta, jossa on ainainen ”avointen ikkunoiden päivä” oksennuksineen ja jälkeisineen.

  Reply
 • 4.12.2017 at 17:21
  Permalink

  Tuo ukko oksettaa joka kerta kun se aukasee turpansa. Samaa sarjaa, katainen, stub, vapaavuori.

  Reply
 • 5.12.2017 at 05:13
  Permalink

  Nämä nykyajan päättävät jantterit tuohavat kovaa vauhtia mitä aiemmat sukupolvet rakensivat kovalla työllä. Ja ollaan niin naamat messingillä, hävetkää saatanan tunarit.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.