Poliisiylijohtaja: Kyky reagoida riippuu poliisin määrästä – siksi määrän vähenemisen pysäyttäminen tärkeää

Lainsäädännön poliisin toiminnalle aiheuttamia rajoituksia, poliisin varustehankintoja ja poliisin resurssitilannetta käsitteli poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen puhuessaan vastavalmistuneille poliiseille valatilaisuudessa perjantaina Tampereella.

– Viime aikoina on keskusteltu paljon tiedustelulainsäädännöstä. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että nykyinen lainsäädäntö rajoittaa myös viranomaisella jo olevan tiedon käsittelyä ja yhdistämistä. Esimerkiksi ulkomaalaislain perusteella otettuja sormenjälkiä ei voida käyttää vakavien rikosten torjunnassa, Kolehmainen totesi.

Hän korosti, että kyky yhdistellä tietoja ratkaisee. Tähän tarvitaan riittävää lainsäädäntöä sekä tekeviä käsiä. Lopputuotteena on operatiivinen toiminta. Poliisipartio on se, joka lopulta toimii, jos tilanne osuu kohdalle. Turussa tämä konkretisoitui.

– Ensimmäisenä paikalle tulevalla poliisipartiolla on hyvät edellytykset vastata välittömästi uhkaan. Olemme vasta saaneet päätökseen hälytystehtäviä hoitavien partioiden voimankäyttövälineiden hankinnat. Terrorismitorjuntaan kohdennetulla rahoituksella on voitu hankkia täysin uudenlaisia suorituskykyjä. Tulevaan lisätalousarvioon olemme esittämässä muun muassa uusia suoja- ja viestivälineitä, Kolehmainen totesi.

Poliisiylijohtaja muistutti, että vaste ja kyky reagoida hengen ja terveyden vaarantavaan akuuttiin toimintaan on viime kädessä suoraan verrannollinen kentällä olevien poliisien määrään. Siksi on tärkeää, että poliisien määrän väheneminen on saatu pysäytettyä.

– Voimassa olevien päätösten perusteella Suomessa on vuonna 2020 noin 122 poliisia sataatuhatta asukasta kohden. Muissa Pohjoismaissa vastaava luku on vähintään 200.

Noin 140 poliisia kokoontui perjantaina Poliisiammattikorkeakouluun antamaan poliisin eettisen valan. Valatilaisuus oli ensimmäinen, johon osallistui uuden poliisi (AMK) -tutkinnon suorittaneita poliiseja. Pääosa valan antavista poliiseista on valmistunut vuonna 2017.

Valan otti vastaan poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen. Tilaisuuteen osallistui myös sisäministeri Paula Risikko.

Poliisiylijohtajan puhe kokonaisuudessaan poliisin verkkosivulla.

Lähde: Poliisi

5 thoughts on “Poliisiylijohtaja: Kyky reagoida riippuu poliisin määrästä – siksi määrän vähenemisen pysäyttäminen tärkeää

 • 1.9.2017 at 16:14
  Permalink

  Tää kaverin on ihan pelle. Samalla tavalla kuin Paatero hänelle sovitusti ennettiin virka vuodeksi/kahdeksi ennen eläkkeelle siirtymistä että saa korkeamman eläkkeen. Ja jonossa tälle poliisien hillotolpalle on tulossa jo seuraavat vanhat raakit maakunnista. Nykyisten poliisijohtajien valinnassa ei päde ansiot tai muutkaan asiat. Kyse on vain kasasta vanhoja miehiä jotka ovat pääsemässä eläkkeelle ja he vuoron perään tulevat olemaan lyhyen aikaa poliisjohtajina. Järjestetty juttu eläkettä varten.

  Reply
 • 1.9.2017 at 17:41
  Permalink

  Suomi ei tarvitse yhtään poliittista poliisia lisää vaan nyt pitää alkaa muodostamaan suojeluskuntia ympäri maata.

  Reply
  • 1.9.2017 at 19:00
   Permalink

   Myös Polpo ja nettikytät pois vainoamasta kantasuomalaisia ja oikeisiin poliisin töihin!

   Reply
 • 1.9.2017 at 23:04
  Permalink

  Katsokaa kohdasta 19:20 eteenpäin tämä video.

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=1162&v=DbrYyteYcDE

  5-6 poliisia saa tehdä tosissaan töitä että saa taltutettua yhden matun!

  Ja näillä poliiseilla on aseet, varusteet ja koulutus ym.

  Samaan aikaan tavallisten kansalaisten odotetaan selviytyvän tosi paikan tullen ilman mitään asetta!

  Milloin saamme hankkia ampumaaseita itsepuolustukseksi ja kantaa niitä mukana?

  Reply
 • 2.9.2017 at 05:29
  Permalink

  Sätkynukke ja marionetti, huolella valittu virkaan. Kuka niitä naruja vetelee, sitä voi vain kukin miettiä.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.