Suomessa kiinteä asumus jo 10 400 vuotta sitten

Arkeologit ovat havainneet suomalaisten rakentaneen kiinteitä taloja jo ainakin 10 400 vuotta sitten Suomen itärajan tuntumaan. Talojen rakennus tarkoittaa asettumista samaan paikkaan pitkäksi aikaa.Arkeologi Tapani Rostedt huomauttaa, että ”asumuksen rakentaminen ei ole ollut helppoa, joten siinä on pitänyt asua kiinteästi.” Muilamäestä löydetty asumus on ajoitettu aikaan 8 400 vuotta ennen ajanlaskun alkua.

Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että asumus on noin 10 400 vuotta vanha. Karjalankannakselta löytynyt Antrean verkko on myös ajoitettu 10 400 vuotta vanhaksi.

Rostedt arvioi, että asunnon rakentanut väestö saapui Suomeen Ukrainan refugiasta, joka oli Espanjassa sijaitsevan toisen refugian lisäksi toinen paikka, jossa eurooppalaiset talvehtivat jääkauden aikana.

Kerroimme aikaisemmin, että suomalaisten perimällisestä alkuperästä noin 95% on alkueurooppalaista.

Asiasta kertoi YLE (2016) ja WP.2 thoughts on “Suomessa kiinteä asumus jo 10 400 vuotta sitten

 • 24.8.2017 at 05:48
  Permalink

  Ei ei, suomi ja muinaiset suomalaiset asuivat luolissa ja olivat luolaihmisten tasolla kunnes ruotsalaiset ja katolinen kirkko nosti heidät sivistykseen.

  Reply
 • 25.8.2017 at 16:10
  Permalink

  Mitähän Laura Huhtasaari sanoo tähän tietoon? Eihän Jumala luonut maapalloa kuin parituhatta vuotta ennen Jeesusta. Ja siksi on epäilyttävää että pohjolaan olisi levinnyt asutusta jo noin aikaisin.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.